Odborné recenzované články

Stavba / od 18.9.2017 do 27.11.2017


zpět na aktuální články       1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...   

Analýza historické krajinné struktury na krajské úrovni

Analýza historické krajinné struktury na krajské úrovni

27.11.2017 | doc. ThLic. Ing. arch. Jiří Kupka, Ph.D., doc. Ing. arch. Ivan Vorel, CSc., Fakulta životního prostředí ČZU v Praze, katedra biotechnických úprav krajiny
Článek popisuje analýzu historické krajinné struktury na krajské úrovni v rámci Územní studie cílové charakteristiky krajiny Moravskoslezského kraje. Krajinářská témata se promítají i do většiny plánovacích nástrojů, a to v různých měřítcích, od celostátní až po obecní úroveň. Uvedená studie představuje možný postup pro identifikaci dochovaných historických krajinných struktur na krajské úrovni, přičemž je tento postup při drobných modifikacích uplatnitelných univerzálně.
Možnosti aplikace a testování systému nerezových helikálních výztužích

Možnosti aplikace a testování systému nerezových helikálních výztužích pro sanace betonových konstrukcí

20.11.2017 | Ing. Ondřej Karel, VUT FAST Brno, Ing. Jiří Kubanek, Saron statika Brno, Ing. Iva Rozsypalová, doc. Ing. Pavel Schmid, Ph.D., VUT Brno, Ústav stavebního zkušebnictví
Příspěvek se zabývá využíváním nerezové helikální výztuže k sanaci betonových konstrukcí a vhodností jejího použití z hlediska možných postupů diagnostiky před aplikací. Jsou shrnuty praktické ukázky použití těchto výztuží.
Střecha Quadria focená z dronu

Defektoskopie ve stavebnictví za pomoci dronů

20.11.2017 | Ing. Marek Novotný, Ph.D., ČVUT FA Praha
Nový čas, nové možnosti, nová dimenze informací. Dron dokáže zprostředkovat další důležité informace o stavbách – při průzkumech, kontrolách provádění, u revizí a reklamací vad a nedodělků. Důležitá místa na stavbě bývají často absolutně nedostupná. Bývá to jediný způsob, jak získat relevantní informace.
Analýza trvanlivosti preimyselných komínov © Imperium Obrazu - Fotolia.com

Analýza trvanlivosti preimyselných komínov

13.11.2017 | prof. Ing. Juraj Bilčík, PhD., Ing. Ivan Hollý, PhD., Ing. Natália Gažovičová, Stavebná fakulta STU Bratislava
Priemyselné komíny sú inžinierske stavby, ktoré okrem statických a dynamických účinkov, priamych a nepriamych zaťažení, sú vystavené aj významným nestacionárnym environmentálnym zaťaženiam. Analýza ich trvanlivosti sa sústreďuje na hodnotenie zvislých trhlín, priebeh korózie betónu a betonárskej výstuže, ktoré majú rozhodujúci vplyv na odolnosť drieku komína z hľadiska medzných stavov únosnosti, používateľnosti i trvanlivosti.
Problematika zvukové pohltivosti protihlukových stěn © magmac83 - Fotolia.com

Problematika zvukové pohltivosti protihlukových stěn s pohlcující vrstvou z lehčeného betonu

13.11.2017 | Ing. Pavel Rubáš, Ph.D., Technický a zkušební ústav stavební Praha s.p.
Autor v článku konfrontuje jednočíselnou veličinu DLα používanou v souladu s ČSN EN 1793-1 s jinými způsoby hodnocení zvukové pohltivosti, vychází přitom s široké databáze naměřených hodnot za několik let a dochází k závěru, že kategorie zvukové pohltivosti protihlukových stěn A3 je zcela dostatečná pro naprostou většinu protihlukových stěn navrhovaných v ČR. Odhaluje, že kategorie A4 a A5 jsou spíše marketingových pozlátkem než nástrojem pro objektivní porovnávání protihlukových stěn.
Kolíkové spoje v dřevěných konstrukcích

Kolíkové spoje v dřevěných konstrukcích

6.11.2017 | doc. Ing. Bohumil Straka, CSc., Ing. Milan Šmak, Ph.D.
Navrhování, konstrukční řešení a provádění spojů s kolikovými spojovacími prostředky souvisí s řadou dalších důležitých témat. Především se jedná o využití výsledků experimentálního výzkumu spojů a zohlednění poznatků ze skutečného působení těchto spojů v konstrukcích, včetně konstrukcí historických. Příspěvek je po obsahové stránce sestaven tak, aby zahrnoval starší a historické konstrukce, shrnutí poznatků z experimentálního výzkumu a využití kolíkových spojů v současných konstrukcích. Čtenáře by mohla zaujmout část textu týkající se historických konstrukcí, protože mnohé principy konstruování těchto spojů jsou uplatňovány i v současných konstrukcích, i když v různých modifikacích a při využívání nových materiálů. Zásadní částí článku jsou konstrukce realizované podle návrhu autorů příspěvku, kde zájemce může nalézt inspiraci a způsoby řešení detailů s kolíkovými spoji.

Metódy tvorby geodetických podkladov na rekonštrukciu objektov

6.11.2017 | Ing. Ján Ježko, PhD., Katedra geodézie, Stavebná fakulta, STU v Bratislave
Príspevok predstavuje metódy tvorby geodetických podkladov a dokumentácie pre potreby procesu plánovania, realizácie a rekonštrukcie dopravných, energetických, priemyselných, ekologických i občianskych stavieb, ale i v procese sanácie a ochrany stavebných i historických objektov. V týchto procesoch je potrebné poznať priestorovú dimenziu – údaje o polohe a umiestnení týchto objektov na zemskom povrchu a o ich tvare a rozmeroch. Činnosti ktoré vedú k realizácii, rekonštrukcii i sanácii stavebných diel si vyžadujú kvalitné mapové podklady, fotogrametrické snímky i geodetické modely (3D modely), ktoré sú najčastejšie realizované v digitálnej forme v prostredí vhodného interaktívneho grafického systému na PC v tvare 3D.
Statika konstrukcí s membránovými prvky

Statika konstrukcí s membránovými prvky

30.10.2017 | Ing. David Jermoljev, Ph.D., Excon Praha
Článek řeší statiku membránových prvků jako součást nosného systému konstrukce. Použití fóliových polštářů na opláštění stěn a střech neklade na návrh nosné konstrukce zvláštní nároky, je ale třeba znát konstrukční specifika návrhu. Návrh plachtových membrán je složitější a je třeba k němu přistupovat komplexně. Pro veškeré membránové prvky platí, že předpětí těchto prvků je základním předpokladem jejich správné funkce.
Opravy historických objektů z pozice statiky a z hlediska památkové péče

Opravy historických objektů z pozice statiky a z hlediska památkové péče

30.10.2017 | doc. ing. Ladislav Klusáček, CSc., doc. ing. Zdeněk Bažant, CSc., VUT FAST Brno
Pracovníci památkové péče při opravách a rekonstrukcích historických objektů trvají (respektive upřednostňují) použití dřívějších pracovních postupů a zejména materiálů, někdy až příliš důrazně. Ne vždy je však snadné jejich požadavkům s přihlédnutím ke staticky problematickému stavu objektu vyhovět – je třeba nalézat vhodné kompromisy.

Vývoj vakuových izolací v průmyslu a stavebnictví

23.10.2017 | doc. Ing. Jiří Zach, Ph.D., Ing. Bc. Jitka Hroudová, Ph.D., VUT FAST Brno, Centrum AdMaS
Článek se zabývá vývojem vakuových izolací od jejich počátku až po současnost a jejich uplatněním v průmyslových odvětvích a stavebnictví. Na Fakultě stavební, Vysokého učení technického v Brně probíhá v současné době výzkum v oblasti vývoje a studia chování environmentálně úsporných jádrových izolantů pro aplikaci do vakuových izolačních panelů. Jedná se především o organické materiály na bázi přírodních či odpadních polymerních vláken. Tento článek popisuje první výsledky výzkumných činností věnovaných této problematice, kdy byly testovány zkušební vzorky izolací z lněných vláken, dále pak z vláken bavlněných a polyesterových, získaných z odpadních textilií.
Šetrné diagnostické metody pro hodnocení bezpečnosti dřevěných konstrukcí

Šetrné diagnostické metody pro hodnocení bezpečnosti dřevěných konstrukcí

16.10.2017 | Ing. Michal Kloiber, prof. Ing. Miloš Drdácký, DrSc., dr. h., Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, Centrum excelence Telč
Práce se zabývá přístupy k hodnocení bezpečnosti dřevěných konstrukcí při měření na velmi malých vzorcích odebíraných z konstrukčních prvků nebo při přímém testování in-situ. Použití popisovaných metod je nutné za podmínek stanovených podle EN 16085. Dále je třeba brát na zřetel korelace pevnostních charakteristik získaných z měření pomocí diagnostických přístrojů a mechanických vlastností měřených standardními postupy.
Stavebně-technický průzkum brněnského kina Scala

Stavebně-technický průzkum brněnského kina Scala

16.10.2017 | doc. Ing. Pavel Schmid, Ph.D., Ing. Iva Rozsypalová, Ing. Ondřej Karel, Ing. Petr Daněk, Ph.D., Ing. Petr Žítt, VUT Brno, Ústav stavebního zkušebnictví
Příspěvek pojednává o realizovaném stavebně-technickém průzkumu kina Scala v Brně. Jedná se o historický objekt, jehož stavba byla dokončena v roce 1928. Základním účelem diagnostického průzkumu byla pasportizace poruch a vad hodnocené konstrukce, stanovení kvality betonu, identifikace způsobu vyztužení, posouzení příčin identifikovaných vad a poruch, posouzení celkového stavu stropní konstrukce ve vztahu k uvažovaným úpravám objektu nad kinem.
Luka Living

Zkušenosti z energetické optimalizace bytového domu Luka Living

9.10.2017 | Ing. Michal Čejka, PORSENNA o.p.s.
Článek se zabývá procesem energetické optimalizace unikátního nájemního bytového domu na vysoký energetický standard. Projekt je výjimečný nejen svojí architekturou a velikostí, ale především vizí, díky které byl vytvořen. Nejedná se o běžný developerský počin „postav a prodej“, ale jde o nájemní bydlení s hotelovými službami a plně vybavenými byty. Investorovi tak záleží dlouhodobě nejen na kvalitě a užitném komfortu samotného objektu, ale i na tom, jakým způsobem ovlivní své okolí.
diskuse: 1 příspěvek, 29.10.2017 15:24
Rekonstrukce dřevěných trámových stropů

Rekonstrukce dřevěných trámových stropů

9.10.2017 | Ing. Zdeněk Vejpustek, Ph.D., doc. Ing. Bohumil Straka, CSc.
Článek shrnuje hlavní vady a poruchy historických dřevěných stropů, uvádí možnosti jak zvýšit únosnost a tuhost těchto stropů, definuje postup rekonstrukce stropů a charakterizuje problémy, které je třeba v průběhu stavby řešit. V článku jsou uvedeny důvody pro rekonstrukci historických dřevěných stropů „suchou metodou“ – spřažením historických dřevěných trámů s deskovými materiály na bázi dřeva. Součástí článku jsou i zkušenosti autorů s dokončenými stropy v centru města Brna a odkaz na navazující experimentální výzkum těchto konstrukcí.
Otázky sanací betonových konstrukcí parkovacích a garážových objektů

Otázky sanací betonových konstrukcí parkovacích a garážových objektů

2.10.2017 | Ing. Vítězslav Vacek, CSc., doc. ing. Jiří Kolísko, Ph.D., ČVUT Praha. Kloknerův ústav
Článek se zabývá otázkami sanací betonových konstrukcí hromadných parkovacích a garážovacích objektů z technického a technologického hlediska, ve vazbě na jejich zjištěný stav, konstrukční uspořádání, způsob provedení, provozování a stáří.
Nanomateriály a vybrané oblasti ich využitia

Nanomateriály a vybrané oblasti ich využitia

2.10.2017 | doc. Ing. Ivan Kubovský, PhD., Technická univerzita vo Zvolene, Drevárska fakulta, Katedra fyziky, elektrotechniky a aplikovanej mechaniky, Ing. Miroslav Gašparík, PhD., Česká zemědelská univerzita v Praze, Fakulta lesnická a dřevařská, Katedra základního zpracování dřeva, prof. RNDr. František Kačík, PhD., Technická univerzita vo Zvolene, Drevárska fakulta, Katedra chémie a chemických technológií
Článok je zameraný na základné informácie o štruktúre, vlastnostiach a možnostiach praktického využitia nanomateriálov. Pozornosť je venovaná tiež zlepšeniu vlastností dreva nanomateriálmi s dôrazom na jeho protipožiarnu ochranu.
Spriahnuté drevobetónové stropy 4S – vývoj, testovanie a realizácia

Spriahnuté drevobetónové stropy 4S – vývoj, testovanie a realizácia

25.9.2017 | Ing. Lukáš Surovec, Stavebná fakulta STU v Bratislave, Katedra kovových a drevených konštrukcií, Ing. Miloš Slivanský, PhD., doc. Ing. Kristián Sógel, PhD., doc. Ing. Jaroslav Sandanus, PhD., SvF STU v Bratislave
Článok sa zaoberá laboratórnymi skúškami spriahnutých nosníkov, ktoré boli vytvorené spojením dreva a betónu pomocou celozávitových skrutiek Würth Assy plus VG. V práci sú uvedené výsledky meraní kmitania nosníkov a taktiež výsledky deštruktívnej skúšky štvorbodovým ohybom, ktorá bola zameraná na zistenie maximálnej odolnosti nosníka. Výsledky meraní sú porovnané s numerickým výpočtom.
© ipopba - Fotolia.com

Příklad výpočtu svislých sil a napětí u zděných staveb

25.9.2017 | Ing. Luděk Vejvara, Ph.D., Západočeská univerzita v Plzni, Katedra mechaniky
Zjištění zatěžovacích sil a jejich excentricit při různých kombinacích zatížení je základem pro posuzování zděných konstrukcí budovy. Autor nabízí možný příklad výpočtu svislých sil a napětí u zděných staveb. Přílohy zahrnují výpočet pro šestipodlažní zděnou budovu při užitném zatížení stropů 1,5 kN/m2 a 3,0 kN/m2.
Kompozitní výztuž do betonu

Kompozitní výztuž do betonu

18.9.2017 | Ing. Miroslav Procházka, Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p.
Kompozitní výztuž do betonu se stala stavebním výrobkem stanoveným k povinnému ověřování podle zákona č. 22/1997 Sb. ve znění pozdějších předpisů a nařízení vlády č. 163/2002 Sb. ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a č. 215/2016 Sb. Tato výztuž existuje ve více odlišných typech a podle toho má i významně odlišné vlastnosti, které je nutné při jejím použití důsledně respektovat. Autor z Technického a zkušební ústavu stavebního v Praze seznamuje s podrobnostmi.
Problematika použití expandovaného polystyrenu (EPS) z hlediska vysokých teplot

Problematika použití expandovaného polystyrenu (EPS) z hlediska vysokých teplot

18.9.2017 | Ing. Marek Novotný, Ph.D., ČVUT FA Praha, Ústav stavitelství
Historie se opakuje. Každý stavební materiál má své hraniční hodnoty použití. U expandovaného polystyrenu (EPS) je to zejména teplota, respektive změny teploty. Jako každý pěněný plast má tendenci měnit své geometrické vlastnosti, tedy zejména rozměry. Nevratné deformace jsou spojeny nejčastěji s vysokými teplotami, ale také s kvalitou výroby. Proto je u tohoto typu materiálu – pěněné teplené izolace, a to nejen EPS, dbát na jejich kvalitní výrobu, to znamená používat pouze výrobky standardních výrobců, kteří jsou schopni udržet kvalitu výroby.
diskuse: 1 příspěvek, 23.10.2017 07:42
zpět na aktuální články       1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...   

Témata 2018

Aktuálně

10. ročník soutěže
E.ON Energy Globe

Soutěž nejlepších projektů, jež šetří energii a přírodu.
přihlášky do 15.5.2018

Doporučujeme

logo KINGSPAN
logo KM BETA

Spolupracujeme

logo Stavební veletrhy Brno
logo PSM CZ
logo SUSO
logo CTI

 
 

Aktuální články na ESTAV.czTmavé dekory dveří v kontrastu nebo v tónu?Jak poznat poškozené stavební dříví, jak se projevuje dřevokazný hmyz a houbyDalší plavební komora na Vltavě? Povodí chce oživit debatu o stavběDvoupatrový hausbót: Dům na vodě poskytuje komfortní bydlení