Nejnavštěvovanější odborný portál
pro stavebnictví a technická zařízení budov
TZB studio
zobrazit program

Odborné recenzované články

Stavba / od 15.3.2021 do 24.5.2021


zpět na aktuální články

24.5.2021
Ing. Pavel Černý, Ing. Věra Heřmánková, Ph.D., VUT Brno, Fakulta stavební, Ústav stavebního zkušebnictví

Diagnostika je pro posuzování stavebních konstrukcí naprosto nezbytná. Stejně jako se vyvíjejí konstrukce, modernizuje se i diagnostika. V příspěvku jsou představeny základní skupiny současných diagnostických metod používané pro diagnostiku dřevěných prvků zabudovaných do konstrukce. Jsou rozděleny podle kritérií invazivnosti, přičemž u každé skupiny jsou dále vyjmenovány metody, které dané skupině náleží.

22.5.2021
Ing. Tomáš Hrdlička, VUT v Brně, Ústav soudního inženýrství

Rodinné domy patří k nejčetnější výstavbě budov v České republice. Za rok 2019 bylo dokončeno 18 390 rodinných domů. Podíl na výstavbě z hlediska materiálové báze je 83,1 % pro zděné rodinné domy a 14,9 % pro dřevostavby. Na sestavené databázi 1 520 nabídek na typové rodinné domy na klíč jsou zhodnoceny základní faktory ovlivňující cenu stavby. Z toho je odvozena podoba průměrného rodinného domu. Ten má průměrnou velikost 112 m2 užitné plochy, jedná se o přízemní rodinný dům se šikmou střechou. Vytápěný je pomocí elektřiny a to pomocí radiátorů nebo přímotopů. Z hlediska materiálové báze se jedná o zděnou stavbu s dodatečným zateplením. Současně byla provedena analýza trhu s rodinnými domy v oblasti Brno-venkov. Analýza ukazuje, že podíl prodaných dřevostaveb v období 2017–2020 v okrese Brno-venkov je 1,3 %.

17.5.2021
doc. Dr. Ing. Jan Pruška, Ing. Veronika Pavelcová, ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra geotechniky

Eurokód 1998-5: Navrhování konstrukcí odolných proti zemětřesení popisuje výpočet pomocí metody Mononobe-Okabe. Tento zjedndušený kvazi-statický postup je částečně velmi konzervativní. Článek popisuje limity této metody a porovnává metodu Mononobe-Okabe s přístupem americké NHCRP 661 a s metodou Chen a Liu.

17.5.2021
doc. Ing. Jiří Dohnálek, CSc., autorizovaný inženýr a soudní znalec

Společně s odborným časopisem Podlahy Profi jsme připravili seriál, kde autoři seznamují se základní normou ČSN 74 4505 Podlahy – Společná ustanovení a následně i s dalšími normami, které jsou pro oblast podlah významné a reagují na připomínky oponentů a recenzentů. Pátý díl se věnuje další kapitole normy ČSN 74 4505, má název Zkoušení podlah.

10.5.2021
doc. Ing. Karel Vojtasík, CSc., VŠB TU Ostrava, FAST, katedra Geotechniky a podzemního stavitelství

Stanovení únosnosti mikropiloty z únosnosti v tahu je založeno na vyhodnocení a srovnání výsledků tlakových a tahových zatěžovacích zkoušek mikropilot, které byly provedeny na externím zkušebním rámu. Mikropiloty byly nejprve zatěžovány tlakovými silami a později po přibližně jednom roce byly opětovně zatěžovány tahovými silami. Zatěžovacím zkouškám byly podrobeny čtyři injektované mikropiloty o délce 3 m, které byly instalovány do sprašových jílů. Výsledkem provedených zkoušek jsou grafy závislosti sedání a vytažení mikropilot na aplikovaných silách. Z grafů obou typů zkoušek je odvozena závislost, která umožňuje nepřímé orientační určení únosnosti mikropiloty v tlaku z vykonané tahové zkoušky.

3.5.2021
Ing. Ondřej Anton, Ph.D., doc. Ing. Petr Cikrle, Ph.D., VUT FAST Brno, Ústav stavebního zkušebnictví, Ing. Věra Heřmánková, Ph.D., VUT Brno, Fakulta stavební, Ústav stavebního zkušebnictví

Obor diagnostiky konstrukcí zažívá v posledním desetiletí dynamický rozvoj, daný vývojem a rozšířením nových NDT metod a přístrojové techniky. Současně lze v oboru sledovat změny těžiště zájmu, přesněji řečeno střídající se vlny zájmu o specifické typy diagnostiky zaměřené na speciální typy konstrukcí. Tyto vlny zájmu jsou způsobeny vždy nějakým směrem vývoje společnosti, stavebnictví a nejčastěji zásadní událostí v oboru. V posledních letech je mimořádná pozornost věnovaná předpjatým konstrukcím, zejména mostům v souvislosti s nedávnými haváriemi mostů z předpjatého betonu v České republice i zahraničí. Vzhledem k relativně velkému množství takovýchto mostů u nás, původem z druhé poloviny 20. století, jde o zásadní stavebně-technických průzkumů, směřujících ke zjištění stavu a zbytkové životnosti těchto konstrukcí. Příspěvek se věnuje rozboru možností stanovení stavu předpínací výztuže na úrovni současného stavu oboru diagnostiky konstrukcí.

30.4.2021
Ing. Zuzana Mrňová, VUT FAST Brno, Ústav stavební ekonomiky a řízení

Další z článků z konference JUNIORSTAV představuje nejčastější certifikace budov. Zodpovědný přístup k životnímu prostředí se netýká pouze podnikové ekologie, ale stále častěji se promítá i do oblasti projektování a výstavby stavebních objektů, s čímž úzce souvisí pojem udržitelná výstavba budov. S rozvojem udržitelné výstavby vyvstala potřeba hodnocení budov a jejich dopadů na životní prostředí. Z tohoto důvodu byly vytvořeny environmentální certifikace budov, které hodnotí to, jak budova ovlivňuje své okolí v průběhu životního cyklu. Článek si klade za cíl zjistit, jaké environmentální certifikace ve světě existují, a které z nich se používají v České republice nejčastěji. Na závěr jsou certifikace porovnány a popsány jejich hlavní rozdíly.

26.4.2021
Ing. Tereza Pavlů, Ph.D., Ing. Diana Mariaková, ČVUT v Praze, pracoviště UCEEB, Ing. Tomáš Vlach, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze

Článek prezentuje dva příklady využití betonu s recyklovaným betonovým kamenivem (RBK) na konkrétních aplikacích. Konkrétně se jedná o základový žebrový prefabrikovaný panel umístěný pod povrchem pro stabilizaci horní betonové konstrukce lavičky jako první příklad aplikace a jako druhý příklad aplikace je zde uveden běžný slabě vyztužený panel pro různorodé aplikace například v dopravních stavbách a infrastruktuře pro realizaci zpevněných ploch. Výsledné receptury betonových směsí s recyklovaným kamenivem použité pro zmíněné aplikace jsou výsledkem předchozího materiálového výzkumu dvoufázové recyklace, kdy je kamenivo vyrobeno drcením čistých fragmentů betonu o velikosti 16 až 128 mm po předchozím odstranění jemné frakce včetně nečistot v první fázi recyklačního procesu.

26.4.2021
Ing. Lucia Ondrušková, Slovenská technická univerzita, Stavebná fakulta, Katedra kovových a drevených konštrukcií

Ďalší z ocenených článkov konferencie JUNIORSTAV sa venuje skleneným konštrukciám. V miestach uchytenia dochádza k vzniku zvýšených napätí, ktoré môžu byť pre návrh skleného prvku rozhodujúce. Súčasné normy ponúkajú odporúčania pre minimálne vzdialenosti umiestnenia skrutkového spoja od okraja. Pre overenie detailov sú používané modely v software-i na báze MKP. V tomto príspevku je porovnaný vplyv vzdialeností skrutkového spoja od okraja a hrúbky materiálu na hodnotu maximálneho napätia na okraji otvoru pri pôsobení zaťaženia v rovine skleného prvku.

19.4.2021
Ing. Kristina Fořtová, Ph.D., Ing. Diana Mariaková, Ing. Jakub Řepka, Ing. Tereza Pavlů, Ph.D., ČVUT v Praze, pracoviště UCEEB

Tento článek pojednává o možnosti využití cihelného kameniva ze stavebního a demoličního odpadu. V článku jsou shrnuty vlastnosti betonů s laboratorně optimalizovanou recepturou s plnou náhradou přírodního kameniva recyklovaným cihelným kamenivem. Testování betonových vzorků probíhalo podle platných norem. Výsledkem je směs s optimalizovanými vlastnostmi pro výrobu konstrukčních dílců.

18.4.2021
Ing. Lubomír Petrula, VUT FAST Brno, Ústav vodního hospodářství obcí

Další z oceněných prací studentské konference JUNIORSTAV s komentářem redakce se věnuje vnitřní erozi. Zvláštním případem je vznik průsakové cesty v základové spáře objektu, ke kterému dochází v případě překročení kritického hydraulického gradientu na okraji základové spáry. Zvláště nebezpečný je tento jev v případě, kdy je objekt založen na písku či na písčité zemině, která je velice snadno erodovatelná. Článek popisuje experimentální zařízení pro stanovení rychlosti eroze vybraného písku, včetně postupu jejího stanovení, a též postup odvození koeficientu eroze, který je nejčastěji používán pro vyjádření erodibility. Práce dále obsahuje kritické hydraulické gradienty, při nichž došlo v průběhu experimentů k erozi materiálu.

13.4.2021
Ing. David Průša, prof. RNDr. Ing. Stanislav Šťastník, CSc., Ph.D., VUT FAST v Brně, doc. Ing. Karel Šuhajda, Ph.D., VUT FAST Brno

Další z oceněných prací studentské konference JUNIORSTAV se zabývá vlastnostmi a možností recyklace tepelněizolačních materiálů např. pěnového polystyrénu a minerální vlny, nejen z nemovitostí po demolici, ale i z materiálů, které zůstaly na staveništi po ukončení výstavby jako odpad. Nově vyvinutá hmota se zkouší jako plnivo do velmi lehkých betonů za účelem vyplnění dutin keramických tvárnic, jako plnivo do samonivelačních betonů i pro výrobu akustických desek.

12.4.2021
prof. Ing. Peter Turček, PhD., Stavená fakulta STU, Bratislava, Katedra geotechniky

Príspevok ponúka prehľad vykonaných analýz, ktoré hodnotili únik do podzemných garáží v husto zastavanej oblasti v centre Prahy. Až po komplexnom prehodnotení geologických pomerov, projektu a ďalších dostupných informácií bolo možné určiť pravdepodobné príčiny úniku do veľkých podzemných parkovacích miest.

5.4.2021
doc. Ing. Jiří Dohnálek, CSc., autorizovaný inženýr a soudní znalec

Společně s odborným časopisem Podlahy Profi jsme připravili seriál, kde autoři seznamují se základní normou ČSN 74 4505 Podlahy – Společná ustanovení a následně i s dalšími normami, které jsou pro oblast podlah významné a reagují na připomínky oponentů a recenzentů. Čtvrtý díl se věnuje další kapitole normy ČSN 74 4505, má název Průmyslové podlahy.

29.3.2021
Ing. Peter Kyselica, Ing. Patrik Ševčík, Technický a skúšobný ústav stavebný, n.o., Bratislava

Cieťom príspevku je zosumarizovať a zhodnotiť jednotlivé diagnostické postupy, ktorými sa diagnostikujú železobetónové konštrukcie poškodené požiarom. Na základe našich skúseností sme sa pokúsili navrhnúť metodiku výberu a používania jednotlivých diagnostických metód a postupov. Poznanie objektívneho stavu konštrukcie po požiari je základom pre stanovenie postupu jej následnej sanácie.

29.3.2021
Ing. David Průša, prof. RNDr. Ing. Stanislav Šťastník, CSc., Ph.D., FAST VUT v Brně, doc. Ing. Karel Šuhajda, Ph.D., VUT FAST Brno, Ing. Tomáš Žajdlík, VUT FAST v Brně

Předložená práce se zabývá posouzením vlivu typu a materiálové skladby střechy na průběh teplot ve střešní konstrukci. K analýze využívá dynamickou metodu a ve výsledku dokumentuje příznivý účinek vegetační střechy a z tepelnětechnického hlediska pozitivní důsledek na teplotní poměry ve stavbě.

26.3.2021
Ing. Ondřej Nespěšný, Ing. David Jun, doc. Ing. Jan Pěnčík, Ph.D., Ing. Zuzana Fišarová, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav pozemního stavitelství

Představujeme jednoho z vítězů v kategorii Stavební fyzika a Technická zabezpečení budov oceněných příspěvků studentské odborné konference JUNIORSTAV. Přidáváme též komentář spolupracovníků redakce: tentokrát doc. Ing. Jan Kaňka, Ph.D., člen TNK 76 Osvětlení, ČKAIT Praha. Článek prezentuje jednu z možností výpočtu děrovaného rezonátoru, a to za pomoci elektro-akustické analogie a metody přenosové matice. Zaměřuje se na srovnání výpočtu činitele zvukové pohltivosti touto metodou s daty změřenými v dozvukové místnosti.

22.3.2021
Ing. Libor Šteffek, Ph.D., Ing. Jiří Kalánek, Ph.D., VUT FAST Brno, Ústav pozemního stavitelství, prof. Ing. Milan Ostrý, Ph.D., FAST VUT v Brně, Ústav pozemního stavitelství

Velikost solárních zisků transparentními plochami obálky budovy je závislá především na velikosti a orientaci zasklení a celkové propustnosti slunečního záření g. Velké prosklené plochy zajišťují tedy při vhodné orientaci velké solární zisky, jsou ale také nejslabším místem tepelněizolační obálky budovy. Pomocí počítačové simulace byl vypočítán vliv kombinace součinitelů prostupu tepla zasklení Ug a celkové propustností slunečního záření g na měrnou potřebu tepla na vytápění vybraného energeticky pasivního domu. Příspěvek pojednává o energetické bilanci okenních výplní pro různé kombinace parametrů zasklení v souvislosti s jejich orientací.

15.3.2021
Ing. Stanislav Bíza, SASTA CZ, a.s.

Předmětem komplexní opravy stropní konstrukce vodojemu Pasohlávky bylo provedení sanace a statické zajištění nevyhovující železobetonové konstrukce. Původní stav nebyl vyhovující, docházelo k odpadávání části betonové konstrukce z důvodu koroze oceli a též kvůli malým krycím vrstvám betonu.


zpět na aktuální články
 
 
Reklama