Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Všechny recenzované články   Stavba   Vytápění   Větrání a klimatizace   Voda, kanalizace   Obnovitelná energie   Elektrotechnika   Energetika   Facility management   Bezpečnost budov  

zpět na aktuální články       1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...   

Stavba stanice metra na Náměstí Republiky

Z historie používání elektrárenského popílku jako příměsi do betonu v České republice

25.12.2017 | Ing. Tomáš Moravec, STACHEMA CZ s.r.o.
Článek popisuje začátky používání příměsi popílku pro výrobu transportbetonu u nás, jeho aplikaci na vybraných významných stavbách (pražské metro, JE Temelín) a dopady na technologii výroby.
Minulost, současnost a budoucnost požárních požadavků na ETICS

Minulost, současnost a budoucnost požárních požadavků na ETICS

18.12.2017 | Ing. Pavel Zemene, Ph.D., Sdružení EPS ČR
Požadavky na požární bezpečnost vnějších tepelněizolačních kompozitních systemů (ETICS) se za posledních 8 let několikrát zpřísnily. V září 2016 vstoupila v platnost novela požární normy ČSN 73 0810 [8], která kromě jiného upravuje požadavky na zateplovací systémy. V této souvislosti byla provedena celá řada středněrozměrových zkoušek ETICS s pěnovým polystyrenem (EPS) za účelem odzkoušení ekvivalentních řešení detailů napraží a založení ETICS. Díky využití těchto odzkoušených ekvivalentních konstrukčních řešení je možné i nadále využívat všech výhod EPS počínaje izolačními vlastnostmi za vlhkosti, mechanickými vlastnostmi, dlouhou životností a stálostí paramentrů a konče cenou. Přiměřeností požárních požadavků na ETICS se zabývá tento příspěvek.
Složitá rekonstrukce staršího bytového domu

Složitá rekonstrukce staršího bytového domu

18.12.2017 | Ing. Jan Koláček, Ph.D., Ústav betonových a zděných konstrukcí, FAST VUT v Brně, doc. Ing. Zdeněk Bažant, CSc., Ústav betonových a zděných konstrukcí, FAST VUT v Brně,
V prosinci byla dokončena rozsáhla rekonstrukce bytového domu z 30. let minulého století. Investor s architektem se snažili o moderní vizáž interiéru i fasády, která si vyžádala řadu náročných úprav a nových konstrukcí, jež musely být konzultovány se statikem. Významné kroky náročné rekonstrukce bytového domu jsou v článku podrobně popsány.
Moderní metody pro měření osových sil v prvcích stavebních konstrukcí

Moderní metody pro měření osových sil v prvcích stavebních konstrukcí

11.12.2017 | Ing. Tomáš Klier, Pontex Praha, odělení diagnostiky, prof. Ing. Michal Polák, CSc., ČVUT Praha, Fakulta stavební
V technické praxi se poměrně často vyskytuje potřeba stanovení aktuální osové síly v prvcích stavebních konstrukcí. V tomto příspěvku jsou shrnuty hlavní závěry z experimentů provedených v rámci verifikačního procesu a aplikace in situ na stávající konstrukci nové metody určené pro nedestruktivní stanovování velikosti osových sil. Tato metoda je použitelná nejen pro nové, ale i pro stávající konstrukce.
© victor zastol'skiy - Fotolia.com

Rozdíly v tradičním a novém přístupu k hodnocení denního osvětlení budov

11.12.2017 | Ing. et Ing. Lenka Gábrová, Ústav pozemního stavitelství, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební
V článku je porovnáno hodnocení denního osvětlení budov pomocí činitele denní osvětlenosti při rovnoměrně zatažené obloze (tradiční hodnotící kritérium) a autonomie denního osvětlení (nové hodnotící kritérium založené na klimatických datech).
Nejčastější poruchy opěrných zdí z gabionů

Nejčastější poruchy opěrných zdí z gabionů

4.12.2017 | doc. Ing. Zdeněk Bažant, CSc., Ing. Jan Koláček, Ph.D., Ústav betonových a zděných konstrukcí, FAST VUT v Brně
V současné době se opěrné a okrasné zdi z gabionů používají poměrně často. Je to možné přisoudit jednoduchosti jejich použití, příznivou cenou i jejich atraktivnímu vzhledu. Je ovšem nezbytné každou instalaci podobné stěny posoudit staticky a současně přísně dodržovat pravidla jejich výrobce. Tato základní pravidla jsou všeobecně známá a dostupná. Přitom je možné se setkat s jejich nedodržováním, což následně vede k deformacím stěn a k jejich poruchám. Opravy jsou přitom obtížné, v krajním případě je nutné stěnu rozebrat a postavit znovu.
Fall colours in the Eastern Townships in Quebec, Canada © mbruxelle - Fotolia.com

Tvrdé dřevo ze Severní Ameriky a jeho možnosti využití ve východní Evropě

4.12.2017 | Dr. Eva Haviarová, Purdue University, Department of Forestry and Natural Resources, Purdue, Ing. Milan Šimek, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně, Lesnická a dřevařská fakulta, Dr. Henry Quesada, Virginia Tech University, Department of Sustainable Biomaterials
Článek seznamuje s projektem, jehož cílem je identifikace příležitostí a rozvoj vazeb k potenciálnímu vývozu amerického tvrdého listnatého dřeva do vybraných zemí východní Evropy. Projekt zahrnuje identifikaci charakteristik tvrdého řeziva ve vybraných zemích. Kromě technických informací obsahuje dotazníkové šetření se zástupci průmyslu a průmyslových svazů poslouží k posouzení zájmu o tvrdé listnaté dřevo z USA a identifikaci vhodných vývozních praktik.
Analýza historické krajinné struktury na krajské úrovni

Analýza historické krajinné struktury na krajské úrovni

27.11.2017 | doc. ThLic. Ing. arch. Jiří Kupka, Ph.D., doc. Ing. arch. Ivan Vorel, CSc., Fakulta životního prostředí ČZU v Praze, katedra biotechnických úprav krajiny
Článek popisuje analýzu historické krajinné struktury na krajské úrovni v rámci Územní studie cílové charakteristiky krajiny Moravskoslezského kraje. Krajinářská témata se promítají i do většiny plánovacích nástrojů, a to v různých měřítcích, od celostátní až po obecní úroveň. Uvedená studie představuje možný postup pro identifikaci dochovaných historických krajinných struktur na krajské úrovni, přičemž je tento postup při drobných modifikacích uplatnitelných univerzálně.
Možnosti aplikace a testování systému nerezových helikálních výztužích

Možnosti aplikace a testování systému nerezových helikálních výztužích pro sanace betonových konstrukcí

20.11.2017 | Ing. Ondřej Karel, VUT FAST Brno, Ing. Jiří Kubanek, Saron statika Brno, Ing. Iva Rozsypalová, doc. Ing. Pavel Schmid, Ph.D., VUT Brno, Ústav stavebního zkušebnictví
Příspěvek se zabývá využíváním nerezové helikální výztuže k sanaci betonových konstrukcí a vhodností jejího použití z hlediska možných postupů diagnostiky před aplikací. Jsou shrnuty praktické ukázky použití těchto výztuží.
Střecha Quadria focená z dronu

Defektoskopie ve stavebnictví za pomoci dronů

20.11.2017 | Ing. Marek Novotný, Ph.D., ČVUT FA Praha
Nový čas, nové možnosti, nová dimenze informací. Dron dokáže zprostředkovat další důležité informace o stavbách – při průzkumech, kontrolách provádění, u revizí a reklamací vad a nedodělků. Důležitá místa na stavbě bývají často absolutně nedostupná. Bývá to jediný způsob, jak získat relevantní informace.
Analýza trvanlivosti preimyselných komínov © Imperium Obrazu - Fotolia.com

Analýza trvanlivosti preimyselných komínov

13.11.2017 | prof. Ing. Juraj Bilčík, PhD., Ing. Ivan Hollý, PhD., Ing. Natália Gažovičová, Stavebná fakulta STU Bratislava
Priemyselné komíny sú inžinierske stavby, ktoré okrem statických a dynamických účinkov, priamych a nepriamych zaťažení, sú vystavené aj významným nestacionárnym environmentálnym zaťaženiam. Analýza ich trvanlivosti sa sústreďuje na hodnotenie zvislých trhlín, priebeh korózie betónu a betonárskej výstuže, ktoré majú rozhodujúci vplyv na odolnosť drieku komína z hľadiska medzných stavov únosnosti, používateľnosti i trvanlivosti.
Problematika zvukové pohltivosti protihlukových stěn © magmac83 - Fotolia.com

Problematika zvukové pohltivosti protihlukových stěn s pohlcující vrstvou z lehčeného betonu

13.11.2017 | Ing. Pavel Rubáš, Ph.D., Technický a zkušební ústav stavební Praha s.p.
Autor v článku konfrontuje jednočíselnou veličinu DLα používanou v souladu s ČSN EN 1793-1 s jinými způsoby hodnocení zvukové pohltivosti, vychází přitom s široké databáze naměřených hodnot za několik let a dochází k závěru, že kategorie zvukové pohltivosti protihlukových stěn A3 je zcela dostatečná pro naprostou většinu protihlukových stěn navrhovaných v ČR. Odhaluje, že kategorie A4 a A5 jsou spíše marketingových pozlátkem než nástrojem pro objektivní porovnávání protihlukových stěn.
Kolíkové spoje v dřevěných konstrukcích

Kolíkové spoje v dřevěných konstrukcích

6.11.2017 | doc. Ing. Bohumil Straka, CSc., Ing. Milan Šmak, Ph.D.
Navrhování, konstrukční řešení a provádění spojů s kolikovými spojovacími prostředky souvisí s řadou dalších důležitých témat. Především se jedná o využití výsledků experimentálního výzkumu spojů a zohlednění poznatků ze skutečného působení těchto spojů v konstrukcích, včetně konstrukcí historických. Příspěvek je po obsahové stránce sestaven tak, aby zahrnoval starší a historické konstrukce, shrnutí poznatků z experimentálního výzkumu a využití kolíkových spojů v současných konstrukcích. Čtenáře by mohla zaujmout část textu týkající se historických konstrukcí, protože mnohé principy konstruování těchto spojů jsou uplatňovány i v současných konstrukcích, i když v různých modifikacích a při využívání nových materiálů. Zásadní částí článku jsou konstrukce realizované podle návrhu autorů příspěvku, kde zájemce může nalézt inspiraci a způsoby řešení detailů s kolíkovými spoji.

Metódy tvorby geodetických podkladov na rekonštrukciu objektov

6.11.2017 | Ing. Ján Ježko, PhD., Katedra geodézie, Stavebná fakulta, STU v Bratislave
Príspevok predstavuje metódy tvorby geodetických podkladov a dokumentácie pre potreby procesu plánovania, realizácie a rekonštrukcie dopravných, energetických, priemyselných, ekologických i občianskych stavieb, ale i v procese sanácie a ochrany stavebných i historických objektov. V týchto procesoch je potrebné poznať priestorovú dimenziu – údaje o polohe a umiestnení týchto objektov na zemskom povrchu a o ich tvare a rozmeroch. Činnosti ktoré vedú k realizácii, rekonštrukcii i sanácii stavebných diel si vyžadujú kvalitné mapové podklady, fotogrametrické snímky i geodetické modely (3D modely), ktoré sú najčastejšie realizované v digitálnej forme v prostredí vhodného interaktívneho grafického systému na PC v tvare 3D.
Statika konstrukcí s membránovými prvky

Statika konstrukcí s membránovými prvky

30.10.2017 | Ing. David Jermoljev, Ph.D., Excon Praha
Článek řeší statiku membránových prvků jako součást nosného systému konstrukce. Použití fóliových polštářů na opláštění stěn a střech neklade na návrh nosné konstrukce zvláštní nároky, je ale třeba znát konstrukční specifika návrhu. Návrh plachtových membrán je složitější a je třeba k němu přistupovat komplexně. Pro veškeré membránové prvky platí, že předpětí těchto prvků je základním předpokladem jejich správné funkce.
Opravy historických objektů z pozice statiky a z hlediska památkové péče

Opravy historických objektů z pozice statiky a z hlediska památkové péče

30.10.2017 | doc. ing. Ladislav Klusáček, CSc., doc. ing. Zdeněk Bažant, CSc., VUT FAST Brno
Pracovníci památkové péče při opravách a rekonstrukcích historických objektů trvají (respektive upřednostňují) použití dřívějších pracovních postupů a zejména materiálů, někdy až příliš důrazně. Ne vždy je však snadné jejich požadavkům s přihlédnutím ke staticky problematickému stavu objektu vyhovět – je třeba nalézat vhodné kompromisy.

Vývoj vakuových izolací v průmyslu a stavebnictví

23.10.2017 | doc. Ing. Jiří Zach, Ph.D., Ing. Bc. Jitka Hroudová, Ph.D., VUT FAST Brno, Centrum AdMaS
Článek se zabývá vývojem vakuových izolací od jejich počátku až po současnost a jejich uplatněním v průmyslových odvětvích a stavebnictví. Na Fakultě stavební, Vysokého učení technického v Brně probíhá v současné době výzkum v oblasti vývoje a studia chování environmentálně úsporných jádrových izolantů pro aplikaci do vakuových izolačních panelů. Jedná se především o organické materiály na bázi přírodních či odpadních polymerních vláken. Tento článek popisuje první výsledky výzkumných činností věnovaných této problematice, kdy byly testovány zkušební vzorky izolací z lněných vláken, dále pak z vláken bavlněných a polyesterových, získaných z odpadních textilií.
Šetrné diagnostické metody pro hodnocení bezpečnosti dřevěných konstrukcí

Šetrné diagnostické metody pro hodnocení bezpečnosti dřevěných konstrukcí

16.10.2017 | Ing. Michal Kloiber, prof. Ing. Miloš Drdácký, DrSc., dr. h., Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, Centrum excelence Telč
Práce se zabývá přístupy k hodnocení bezpečnosti dřevěných konstrukcí při měření na velmi malých vzorcích odebíraných z konstrukčních prvků nebo při přímém testování in-situ. Použití popisovaných metod je nutné za podmínek stanovených podle EN 16085. Dále je třeba brát na zřetel korelace pevnostních charakteristik získaných z měření pomocí diagnostických přístrojů a mechanických vlastností měřených standardními postupy.
Stavebně-technický průzkum brněnského kina Scala

Stavebně-technický průzkum brněnského kina Scala

16.10.2017 | doc. Ing. Pavel Schmid, Ph.D., Ing. Iva Rozsypalová, Ing. Ondřej Karel, Ing. Petr Daněk, Ph.D., Ing. Petr Žítt, VUT Brno, Ústav stavebního zkušebnictví
Příspěvek pojednává o realizovaném stavebně-technickém průzkumu kina Scala v Brně. Jedná se o historický objekt, jehož stavba byla dokončena v roce 1928. Základním účelem diagnostického průzkumu byla pasportizace poruch a vad hodnocené konstrukce, stanovení kvality betonu, identifikace způsobu vyztužení, posouzení příčin identifikovaných vad a poruch, posouzení celkového stavu stropní konstrukce ve vztahu k uvažovaným úpravám objektu nad kinem.
Luka Living

Zkušenosti z energetické optimalizace bytového domu Luka Living

9.10.2017 | Ing. Michal Čejka, PORSENNA o.p.s.
Článek se zabývá procesem energetické optimalizace unikátního nájemního bytového domu na vysoký energetický standard. Projekt je výjimečný nejen svojí architekturou a velikostí, ale především vizí, díky které byl vytvořen. Nejedná se o běžný developerský počin „postav a prodej“, ale jde o nájemní bydlení s hotelovými službami a plně vybavenými byty. Investorovi tak záleží dlouhodobě nejen na kvalitě a užitném komfortu samotného objektu, ale i na tom, jakým způsobem ovlivní své okolí.
diskuse: 1 příspěvek, 29.10.2017 15:24
zpět na aktuální články       1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...