Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Stavba / od 5.2.2018 do 30.4.2018


zpět na aktuální články

30.4.2018
Ing. Jakub Dohnal, doc. Ing. Jan Pěnčík, Ph.D., VUT FAST Brno, Centrum AdMaS

Vzhledem ke zvyšujícímu se počtu využívání dřeva jako konstrukčního materiálu je potřeba vzít v úvahu otázku vlhkosti ve dřevě. Touto problematikou je důležité se zabývat podrobně, protože zvýšená vlhkost v dřevěné konstrukci mění nejen jeho mechanické a elastické vlastnosti, ale také je dřevo náchylnější k napadení biotickými činiteli. Zvýšená vlhkost se do dřeva může dostat například špatně navrženou konstrukcí nebo špatně vyřešeným detailem. Dřevo je hygroskopický materiál, to znamená, že jeho vlhkost ustaluje podle rovnovážné vlhkosti okolního prostředí. Při zvýšení vlhkosti, dřevo začne přibírat okolní vlhkost a akumulovat ji v sobě. V případě, kdy je okolní prostředí sušší, tak vlhkost ze dřeva vystupuje do tohoto prostředí. Tento článek se věnuje analýze vlivu vysoušení dřeva s použitím elektromagnetických vln. Je pozorováno rozložení vlhkostního pole uvnitř vzorku. Je zde řešena problematika absorpce vody a následná optimalizace časových úseků, po které je potřeba dřevo vysoušet, aby nedošlo k výrazným výsušným trhlinám.

30.4.2018
Ing. Tomáš Hána, doc. Ing. Martina Eliášová, CSc., Katedra ocelových a dřevěných konstrukcí, Fakulta stavební, ČVUT v Praze, Ing. Klára Machalická, Ph.D., Ing. Miroslav Vokáč, Ph.D., Kloknerův ústav, ČVUT v Praze

V současném stavebnictví se sklo jako stavební materiál začíná používat i na nosné prvky. Většina těchto prvků je vyrobena ze skla vrstveného, které je tvořeno dvěma nebo více skleněnými deskami spojenými polymerní folií. Na trhu je řada folií pro konstrukce z vrstvených skel, smykové tuhosti většiny z nich však nejsou odborné veřejnosti dostupné.

23.4.2018
Ing. Lukáš Velebil, Ing. Jan Včelák, Ph.D., Ing. Kristýna Čápová, ČVUT v Praze, pracoviště UCEEB, Ing. Milan Dvořák, Safibra Říčany

Příspěvek se zabývá experimentální analýzou zaměřenou na ověření funkce optovláknových senzorů (FBG – Fiber Bragg Grating), sloužících k měření mechanického namáhání dřevěných nosných konstrukcí. Zkušební těleso z lepeného lamelového dřeva se systémem optovláknových senzorů vlepených mezi lamelami bylo mechanicky zatěžováno dvěma ohybovými zkouškami. Data získaná pomocí optovláknových senzorů byla následně porovnána s referenční měřící metodou a analytickým výpočetním postupem.

© vipman4 - Fotolia.com
23.4.2018
Ing. Karel Mrázek

Členění otopné soustavy dle evropské metodiky. Teoretická část je doplněna o popis současného stavu otopných soustav v bytových domech, se kterými se odborná veřejnost setkává. V článku jsou uvedena doporučené data pro správnou aplikaci výpočtových a návrhových postupů pro hodnocení energetické náročnosti vytápění. Zpracované téma tak lépe pomůže pochopit vliv jednotlivých veličin na hospodárný provoz otopné soustavy a jeho konečné hodnocení.

Pískovce, ilustrační snímek © ruslan_khismatov - fotolia.com
16.4.2018
Ing. Monika Čáchová, Ph.D., Ing. Dana Koňáková, Ing. Jan Kočí, Ph.D., doc. Ing. Eva Vejmelková, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra materiálového inženýrství a chemie

Článek se zabývá několika typy pískovců z funkčních českých lomů. Cílem výzkumu bylo zjistit vlastnosti a porovnat vybrané české pískovce. Z těchto prezentovaných výsledných parametrů, lze přispět k vhodnějšímu výběru pískovce dle potřebné funkčnosti či umístění v konstrukci.

9.4.2018
doc. Ing. Jiří Brožovský, CSc., VUT FAST v Brně, Ústav technologie stavebních hmot a dílců, AdMaS

V textu se ověřuje možnost měření ultrazvukovou impulsovou metodou pro zjišťování pevností v tlaku betonových a vápenopískových cihel. Důležité jsou přesně definované podmínky měření pro zajištění reprodukovatelnosti výsledků měření. Pro zkoušení cihel pálených je ultrazvuková impulsová metoda využitelná v případě, že cihelný střep obsahuje minimum defektů.

26.3.2018
Ing. Jaromír Láník, Ph.D., Ing. Tereza Komárková, Ústav stavebního zkušebnictví, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně

V oblasti diagnostiky stavebních konstrukcí se používají nedestruktivní a destruktivní metody hodnocení vybraných vlastností stavebních hmot. Rovněž jsou posuzovány konstrukční prvky, ale i vybrané části. Ultrazvuková metoda, která patří k metodám nedestruktivního testování, se používá již řadu let pro diagnostiku betonových a ocelových konstrukcí. Článek představuje možnosti provádění kontrol vybraných prvků ocelových konstrukcí.

26.3.2018
doc. Ing. Radomír Sokolář, Ph.D., VUT FAST Brno, Ústav technologie stavebních hmot a dílců,

Tavitelnost živců závisí na mnoha aspektech jako je jemnost mletí, rychlost zahřívání a v neposlední řadě na obsahu alkalických oxidů, neboť ty přímo podmiňují tavící účinek. V textu porovnáváme vlastnosti dvou vzorků živců velmi blízké granulometrie, obdobného mineralogického i chemického složení, ovšem s výrazně odlišným obsahem Fe2O3. Srovnávací test prokázal vyšší slinovací aktivitu živce (odprašku) pracovně označeného jako Casial (Ž73KNa125), který je odsáván při odprašování suchého procesu mletí draselných živců v Halámkách.

19.3.2018
Ing. Jakub Hodul, Ing. Jana Hodná, prof. Ing. Rostislav Drochytka, CSc.,, Ústav technologie stavebních hmot a dílců, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně, Centrum AdMaS

V rámci této práce byla experimentálně prověřena možnost využití čtyř druhů odpadních skel jako náhrada za běžně využívané plnivo (křemičitý písek ISG A1 DORSILIT) do polymerbetonu (PC) využitelného především v oblasti sanace betonových konstrukcí. Vliv odpadního skla na mechanické vlastnosti polymerbetonu (PC) a posouzení možnosti náhrady referenčního plniva za odpadní sklo byl posuzován s ohledem na výsledky zkoušek pevnosti v tahu za ohybu a pevnosti v tlaku.

19.3.2018
Ing. Luděk Vejvara, Ph.D., Západočeská univerzita v Plzni, Katedra mechaniky

Velikost působícího zatížení na stěny vysokých dřevěných staveb lze podle stávajících norem sestavit dle platných kombinačních rovnic více způsoby. Existují tak rozdíly mezi výsledky. Vymezení vhodného postupu stanovení svislé síly od stavby v různých částech přípravy stavby a jeho porovnání s dalšími možnostmi je předmětem tohoto příspěvku.

12.3.2018
Ing. Daniel Mátl, Ing. Lenka Nevřivová, Ph.D., Ústav technologie stavebních hmot a dílců, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně

Žárobetony jsou kompozitní materiály nepostradatelné v odvětvích, jako je hutnictví, výroba cementu, skla a keramiky. Tento text se zabývá popisem korozních účinků a testováním žárobetonů. Z praxe totiž vyplývají požadavky pro vyzdívku agregátů, kde je kromě teploty, materiál namáhán mechanickou a chemickou korozí. Je tedy potřeba nalézt vhodné řešení, a to jak vzhledem ke složení, tak i k ekonomičnosti těchto aplikací.

12.3.2018
Ing. Luděk Vejvara, Ph.D., Západočeská univerzita v Plzni, katedra mechaniky

Článek představuje popis a zhodnocení technického řešení panelové soustavy PS 61, která byla používána od roku 1961 do roku 1967 v západních Čechách. V současné době jsou objekty užívány jako bytové domy a je třeba provést jejich pečlivou rekonstrukci. Je třeba prověřit stávající příčky, omezit další zatížení stropů a vše řešit pouze po důkladném rozboru statikem.

5.3.2018
doc. Ing. Michal Stehlík, Ph.D., Ústav stavebního zkušebnictví, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně

Adice konstrukčních vláken do betonu může mít jak pozitivní, tak i negativní vliv na jeho dlouhodobou trvanlivost. Polymerní vlákna neochrání beton před smrštěním, ocelová, na druhou stranu, tvoří tuhou kostru bránící deformaci. Pórová struktura vláknobetonů, vystavených dlouhou dobu účinkům prostředí s CO2, je hodnocena použitím metod k určení koeficientu difuzního odporu a k určení kapilární vzlínavosti. Porovnání naměřených hodnot vzlínavosti a difuzního koeficientu vzorků vláknobetonu vede ke zjištění, že neexistuje těsná korelační závislost mezi oběma veličinami, a to vzhledem k fyzikální odlišnosti stanovování obou veličin.

© Fotolia.com
5.3.2018
doc. Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí

Současný trend snižování spotřeby energie vede k řešením, která jsou z hlediska zajištění zdravého vnitřního prostředí v obytných budovách nedostatečná. Jedná se zejména o masivní zateplování a výměnu oken, při současném zachování systému větrání, který se stává často nefunkčním. Článek se zabývá konkrétními příklady řešení nuceného větrání s vyčíslením nákladů na realizaci a následný provoz.

26.2.2018
Ing. Martin Križma, PhD., Ústav stavebníctva a arcitektúry (ÚSTARCH SAV) Bratislava, doc. Ing. Ľubomír Bolha, PhD., Slovenska technická univerzita (STU) Bratislava, doc. Ing. Martin Moravčík, PhD., Žilinská univerzita, Stavebná fakulta, katedra stavebných konštrukcií a mostov, Mgr. Matúš Holúbek, PhD., Slovenská akadémia vied, Ústav stavebníctva a architektúry SAV Bratislava

Zosilňovaním poškodených betónových lineárnych prvkov sa zaoberáme od roku 2003. Ide o spoluprácu – ÚSTARCH SAV Bratislava, SvF ŽU v Žiline, SvF STU Bratislava. Sanovanie poškodených prvkov – nová spriahovacia doska s vystuženým kontaktom, spriahovacia doska bez vystuženia – náhradou je geometrická úprava kontaktu. Použitie lokálnej tkaniny GFRP v oblastiach diagonálneho ťahu. Vplyv časového faktora na oba MS.

© Fotolia.com
26.2.2018
Ing. Karel Mrázek

Při rekonstrukci soustav TZB je nutné respektovat prováděcí předpisy, které vymezují rámec ověřených technických postupů. V řadě příkladů praxe ukazuje na absenci těchto skutečností. Článek se zabývá výtahem z prováděcích norem a doporučením pro postup montáže a přejímky otopných soustav. Je určen nejen pro montážní firmy, ale i investory a správce, kteří provedené dílo přejímají a následně užívají.

19.2.2018
Ing. Ondrej Bajza, doc. Ing. Alena Rohanová, Katedra drevených stavieb, Drevárska fakulta, Technická univerzita vo Zvolene

V príspevku sa popisuje prečo a za akých podmienok použiť bukové drevo v stavebných konštrukciách. Uvádzajú sa legislatívne a experimentálne požiadavky na overenie vlastností bukového triedením do tried pevností „D“. Hodnotenie kvality bukového dreva cez triedy pevnosti predikuje spoľahlivú úroveň navrhovania, technológiu výroby ako aj životnosť drevených stavebných prvkov.

12.2.2018
Ing. Peter Rantuch, PhD., Ing. Jozef Martinka, PhD., prof. Ing. Karol Balog, PhD., Ing. Hana Kobetičová, Slovenská technická univerzita v Bratislave a Materiálovotechnologická fakulta so sídlom v Trnave, Ústav integrovanej bezpečnosti, Trnava

Celulózna izolácia patrí medzi menšinové typy tepelno-izolačných materiálov, ktorých použitie však v posledných rokoch výrazne narastá. Cieľom príspevku je posúdenie vplyvu jej objemovej hmotnosti na procesy tlenia a žeravenia. Ako iniciátor bol použitý odporový drôt. Okrem vizuálneho pozorovania bola zaznamenávaná taktiež koncentrácia oxidov uhlíka a optická hustota dymu. Výsledky boli vyhodnotené formou grafov a tabuliek.

5.2.2018
Ing. Ayodeji Omishore, doc. Ing. Miloš Kalousek, Ph.D., VUT Brno, Fakulta stavební. Ústav pozemního stavitelství, Petr Mohelník, Centrum informačních technologií VUT Brno

Prototyp atypického světlovodu s parabolickým koncentračním zrcadlem byl testován z důvodu stanovení povrchových teplot při působení slunečního záření. Účelem zkoušek je zjistit zvýšení teploty a posoudit možná problematická místa spojená s přehřátím stavebních konstrukcí a materiálů v místě instalace světlovodu.


zpět na aktuální články