Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Stavba / od 13.11.2017 do 5.2.2018


zpět na aktuální články

©  adrian_ilie825 - Fotolia.com
5.2.2018
Ing. Karel Mrázek

Článek se věnuje problematice ekonomického hodnocení jako další pokračování tématiky rekonstrukce soustav TZB v BD. Zavedená ČSN EN 15459 celkových nákladů se užila při stanovení tzv. referenčních hodnot podle vyhlášky 78/2013 Sb. v posledním platném znění a poskytuje reálné hodnocení vlastníkovi pro rozhodování. Je uveden výběr hospodárné doby životnosti pro vybrané prvky a funkční díly s náklady na preventivní údržbu. V závěru je uveden příklad vyhodnocení pro BD.

© M. Schuppich - Fotolia.com
29.1.2018
Ing. Věra Heřmánková, Ph.D., Ing. Ondřej Anton, Ph.D., Ing. Tereza Komárková, VUT Brno, Fakulta stavební, Ústav stavebního zkušebnictví

Článek se zabývá ověřením závislosti fyzikálních a mechanických vlastností na vlhkosti konstrukčního smrkového dřeva. Experimentem byla stanovena hustota dřeva, rozměrové a objemové bobtnání dřeva a pevnost dřeva v tlaku ve směru vláken. Byly vytvořeny grafy těchto veličin v závislosti na změně hmotnostní vlhkosti dřeva.

© kange_one - Fotolia.com
29.1.2018
Ing. Karel Mrázek

Při modernizaci či výstavbě kotelen je důležitý požadavek ekodesignu. Ekodesign je soubor parametrů (především energetické účinnosti), které musí dodržet dodavatel (výrobce nebo dovozce) výrobku spojeného se spotřebou energie při jeho uvedení na trh EU, popř. do provozu. Článek provádí přehledem požadavků pro nové zdroje a kotelny ve vazbě na prováděcí předpisy. Při volbě a posuzování provozu kotlů je třeba pečlivě rozlišovat, zdali deklarované hodnoty jsou vztažené na výhřevnost nebo spalné teplo.

© Fotolia.com
22.1.2018
prof. Ing. Martin Jiránek, CSc., ČVUT v Praze, Fakulta stavební

Článek rozebírá dopad nového atomového zákona a jeho prováděcí vyhlášky na návrh protiradonových opatření zejména ve stavbách pro bydlení. Vysvětlena je souvislost mezi nově zavedenou referenční úrovní a optimalizací návrhu, která na rozdíl od minulosti nabývá na významu. Podrobně jsou rozebrány důvody, které hovoří proti novému ustanovení zákona, že radonový index pozemku se nemusí stanovovat v případě, kdy je projektováno preventivní protiradonové opatření založené na odvětrání radonu z podloží.

© M-Rido - Fotolia.com
22.1.2018
Ing. Alena Horáková

Úvodní článek seriálu o energeticky vědomé rekonstrukci systémů TZB v bytových domech se věnuje přípravě projektové dokumentace, kde jsou uvedeny především informace o nutných minimálních podkladech, které by měly být před zahájením jakékoli rekonstrukce k dispozici. V současné praxi je tato část významně opomíjena.

15.1.2018
Ing. Vít Černý, Ph.D., Ing. Ján Fleischhacker, prof. ing. Rostislav Drochytka, CSc., MBA, VUT FAST Brno

Tobermorit je hlavním minerálem, který dodává pórobetonu mechanické vlastnosti. Pro zefektivnění výroby je vhodný výzkum vlivu různých typů křemičitých složek na jeho mineralogické složení. Příspěvek je tak zaměřen na výzkum vzniku tobermoritu při použití přírodních a druhotných surovin. Výstupem by mělo být optimální surovinové složení a autoklávovací režim s ohledem na jeho mineralogické složení.

8.1.2018
Ing. Eva Šuhajdová, prof. Ing. Miroslav Novotný, CSc., doc. Ing. Jan Pěnčík, Ph.D., doc. Ing. Karel Šuhajda, Ph.D., VUT FAST Brno, Ústav pozemního stavitelství

Listnaté dřeviny jsou vzhledem k probíhajícím změnám v druhovém složení lesa lokálním zdrojem budoucnosti. Mezi listnaté dřeviny, jejichž porostní plocha bude v budoucnu největší, patří zejména buk, dub, habr a javor. Pro výběr nejvhodnější listnaté dřeviny pro použití v konstrukcích staveb byla použita vícekriteriální analýza, a to metody PROMETHEE. Byla zvoleno osm kritérií hodnocení, jež zahrnují kromě porostní plochy i fyzikální a mechanické vlastnosti jednotlivých dřevin.

Rehabilitace odvodňovacích a odvětrávacích systémů klášterních budov
1.1.2018
Ing. Kristýna Michalová, doc. Ing. Eva Burgetová, CSc., ČVUT v Praze

Obnova historického odvodňovacího a kanalizačního systému patří mezi základní úkoly při rekonstrukci budov. Na příkladech několika klášterů v Praze zmíníme realizované úpravy s vědomím, že vývoj metod a technologií nelze považovat za ukončený, a proto byly při sanaci voleny takové technologie a materiály (responzivní a odstranitelné), které v případě překonání současného stavu poznání historickou stavbu nijak neznehodnotí ani nepoškodí.

Minulost, současnost a budoucnost požárních požadavků na ETICS
18.12.2017
Ing. Pavel Zemene, Ph.D., Sdružení EPS ČR

Požadavky na požární bezpečnost vnějších tepelněizolačních kompozitních systemů (ETICS) se za posledních 8 let několikrát zpřísnily. V září 2016 vstoupila v platnost novela požární normy ČSN 73 0810 [8], která kromě jiného upravuje požadavky na zateplovací systémy. V této souvislosti byla provedena celá řada středněrozměrových zkoušek ETICS s pěnovým polystyrenem (EPS) za účelem odzkoušení ekvivalentních řešení detailů napraží a založení ETICS. Díky využití těchto odzkoušených ekvivalentních konstrukčních řešení je možné i nadále využívat všech výhod EPS počínaje izolačními vlastnostmi za vlhkosti, mechanickými vlastnostmi, dlouhou životností a stálostí paramentrů a konče cenou. Přiměřeností požárních požadavků na ETICS se zabývá tento příspěvek.

Složitá rekonstrukce staršího bytového domu
18.12.2017
Ing. Jan Koláček, Ph.D., Ústav betonových a zděných konstrukcí, FAST VUT v Brně, doc. Ing. Zdeněk Bažant, CSc., Ústav betonových a zděných konstrukcí, FAST VUT v Brně,

V prosinci byla dokončena rozsáhla rekonstrukce bytového domu z 30. let minulého století. Investor s architektem se snažili o moderní vizáž interiéru i fasády, která si vyžádala řadu náročných úprav a nových konstrukcí, jež musely být konzultovány se statikem. Významné kroky náročné rekonstrukce bytového domu jsou v článku podrobně popsány.

Moderní metody pro měření osových sil v prvcích stavebních konstrukcí
11.12.2017
Ing. Tomáš Klier, Pontex Praha, odělení diagnostiky, prof. Ing. Michal Polák, CSc., ČVUT Praha, Fakulta stavební

V technické praxi se poměrně často vyskytuje potřeba stanovení aktuální osové síly v prvcích stavebních konstrukcí. V tomto příspěvku jsou shrnuty hlavní závěry z experimentů provedených v rámci verifikačního procesu a aplikace in situ na stávající konstrukci nové metody určené pro nedestruktivní stanovování velikosti osových sil. Tato metoda je použitelná nejen pro nové, ale i pro stávající konstrukce.

© victor zastol'skiy - Fotolia.com
11.12.2017
Ing. et Ing. Lenka Gábrová, Ústav pozemního stavitelství, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební

V článku je porovnáno hodnocení denního osvětlení budov pomocí činitele denní osvětlenosti při rovnoměrně zatažené obloze (tradiční hodnotící kritérium) a autonomie denního osvětlení (nové hodnotící kritérium založené na klimatických datech).

Nejčastější poruchy opěrných zdí z gabionů
4.12.2017
doc. Ing. Zdeněk Bažant, CSc., Ing. Jan Koláček, Ph.D., Ústav betonových a zděných konstrukcí, FAST VUT v Brně

V současné době se opěrné a okrasné zdi z gabionů používají poměrně často. Je to možné přisoudit jednoduchosti jejich použití, příznivou cenou i jejich atraktivnímu vzhledu. Je ovšem nezbytné každou instalaci podobné stěny posoudit staticky a současně přísně dodržovat pravidla jejich výrobce. Tato základní pravidla jsou všeobecně známá a dostupná. Přitom je možné se setkat s jejich nedodržováním, což následně vede k deformacím stěn a k jejich poruchám. Opravy jsou přitom obtížné, v krajním případě je nutné stěnu rozebrat a postavit znovu.

Fall colours in the Eastern Townships in Quebec, Canada © mbruxelle - Fotolia.com
4.12.2017
Dr. Eva Haviarová, Purdue University, Department of Forestry and Natural Resources, Purdue, Ing. Milan Šimek, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně, Lesnická a dřevařská fakulta, Dr. Henry Quesada, Virginia Tech University, Department of Sustainable Biomaterials

Článek seznamuje s projektem, jehož cílem je identifikace příležitostí a rozvoj vazeb k potenciálnímu vývozu amerického tvrdého listnatého dřeva do vybraných zemí východní Evropy. Projekt zahrnuje identifikaci charakteristik tvrdého řeziva ve vybraných zemích. Kromě technických informací obsahuje dotazníkové šetření se zástupci průmyslu a průmyslových svazů poslouží k posouzení zájmu o tvrdé listnaté dřevo z USA a identifikaci vhodných vývozních praktik.

Analýza historické krajinné struktury na krajské úrovni
27.11.2017
doc. ThLic. Ing. arch. Jiří Kupka, Ph.D., doc. Ing. arch. Ivan Vorel, CSc., Fakulta životního prostředí ČZU v Praze, katedra biotechnických úprav krajiny

Článek popisuje analýzu historické krajinné struktury na krajské úrovni v rámci Územní studie cílové charakteristiky krajiny Moravskoslezského kraje. Krajinářská témata se promítají i do většiny plánovacích nástrojů, a to v různých měřítcích, od celostátní až po obecní úroveň. Uvedená studie představuje možný postup pro identifikaci dochovaných historických krajinných struktur na krajské úrovni, přičemž je tento postup při drobných modifikacích uplatnitelných univerzálně.

Možnosti aplikace a testování systému nerezových helikálních výztužích
20.11.2017
Ing. Ondřej Karel, VUT FAST Brno, Ing. Jiří Kubanek, Saron statika Brno, Ing. Iva Rozsypalová, doc. Ing. Pavel Schmid, Ph.D., VUT Brno, Ústav stavebního zkušebnictví

Příspěvek se zabývá využíváním nerezové helikální výztuže k sanaci betonových konstrukcí a vhodností jejího použití z hlediska možných postupů diagnostiky před aplikací. Jsou shrnuty praktické ukázky použití těchto výztuží.

Střecha Quadria focená z dronu
20.11.2017
Ing. Marek Novotný, Ph.D., ČVUT FA Praha

Nový čas, nové možnosti, nová dimenze informací. Dron dokáže zprostředkovat další důležité informace o stavbách – při průzkumech, kontrolách provádění, u revizí a reklamací vad a nedodělků. Důležitá místa na stavbě bývají často absolutně nedostupná. Bývá to jediný způsob, jak získat relevantní informace.

Analýza trvanlivosti preimyselných komínov © Imperium Obrazu - Fotolia.com
13.11.2017
prof. Ing. Juraj Bilčík, PhD., Ing. Ivan Hollý, PhD., Ing. Natália Gažovičová, Stavebná fakulta STU Bratislava

Priemyselné komíny sú inžinierske stavby, ktoré okrem statických a dynamických účinkov, priamych a nepriamych zaťažení, sú vystavené aj významným nestacionárnym environmentálnym zaťaženiam. Analýza ich trvanlivosti sa sústreďuje na hodnotenie zvislých trhlín, priebeh korózie betónu a betonárskej výstuže, ktoré majú rozhodujúci vplyv na odolnosť drieku komína z hľadiska medzných stavov únosnosti, používateľnosti i trvanlivosti.

Problematika zvukové pohltivosti protihlukových stěn © magmac83 - Fotolia.com
13.11.2017
Ing. Pavel Rubáš, Ph.D., Technický a zkušební ústav stavební Praha s.p.

Autor v článku konfrontuje jednočíselnou veličinu DLα používanou v souladu s ČSN EN 1793-1 s jinými způsoby hodnocení zvukové pohltivosti, vychází přitom s široké databáze naměřených hodnot za několik let a dochází k závěru, že kategorie zvukové pohltivosti protihlukových stěn A3 je zcela dostatečná pro naprostou většinu protihlukových stěn navrhovaných v ČR. Odhaluje, že kategorie A4 a A5 jsou spíše marketingových pozlátkem než nástrojem pro objektivní porovnávání protihlukových stěn.


zpět na aktuální články