Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Všechny recenzované články   Stavba   Vytápění   Větrání a klimatizace   Voda, kanalizace   Obnovitelná energie   Elektrotechnika   Energetika   Facility management   Bezpečnost budov  

zpět na aktuální články       2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  ...   

Metódy tvorby geodetických podkladov na rekonštrukciu objektov

6.11.2017 | Ing. Ján Ježko, PhD., Katedra geodézie, Stavebná fakulta, STU v Bratislave
Príspevok predstavuje metódy tvorby geodetických podkladov a dokumentácie pre potreby procesu plánovania, realizácie a rekonštrukcie dopravných, energetických, priemyselných, ekologických i občianskych stavieb, ale i v procese sanácie a ochrany stavebných i historických objektov. V týchto procesoch je potrebné poznať priestorovú dimenziu – údaje o polohe a umiestnení týchto objektov na zemskom povrchu a o ich tvare a rozmeroch. Činnosti ktoré vedú k realizácii, rekonštrukcii i sanácii stavebných diel si vyžadujú kvalitné mapové podklady, fotogrametrické snímky i geodetické modely (3D modely), ktoré sú najčastejšie realizované v digitálnej forme v prostredí vhodného interaktívneho grafického systému na PC v tvare 3D.
Statika konstrukcí s membránovými prvky

Statika konstrukcí s membránovými prvky

30.10.2017 | Ing. David Jermoljev, Ph.D., Excon Praha
Článek řeší statiku membránových prvků jako součást nosného systému konstrukce. Použití fóliových polštářů na opláštění stěn a střech neklade na návrh nosné konstrukce zvláštní nároky, je ale třeba znát konstrukční specifika návrhu. Návrh plachtových membrán je složitější a je třeba k němu přistupovat komplexně. Pro veškeré membránové prvky platí, že předpětí těchto prvků je základním předpokladem jejich správné funkce.
Opravy historických objektů z pozice statiky a z hlediska památkové péče

Opravy historických objektů z pozice statiky a z hlediska památkové péče

30.10.2017 | doc. ing. Ladislav Klusáček, CSc., doc. ing. Zdeněk Bažant, CSc., VUT FAST Brno
Pracovníci památkové péče při opravách a rekonstrukcích historických objektů trvají (respektive upřednostňují) použití dřívějších pracovních postupů a zejména materiálů, někdy až příliš důrazně. Ne vždy je však snadné jejich požadavkům s přihlédnutím ke staticky problematickému stavu objektu vyhovět – je třeba nalézat vhodné kompromisy.

Vývoj vakuových izolací v průmyslu a stavebnictví

23.10.2017 | doc. Ing. Jiří Zach, Ph.D., Ing. Bc. Jitka Hroudová, Ph.D., VUT FAST Brno, Centrum AdMaS
Článek se zabývá vývojem vakuových izolací od jejich počátku až po současnost a jejich uplatněním v průmyslových odvětvích a stavebnictví. Na Fakultě stavební, Vysokého učení technického v Brně probíhá v současné době výzkum v oblasti vývoje a studia chování environmentálně úsporných jádrových izolantů pro aplikaci do vakuových izolačních panelů. Jedná se především o organické materiály na bázi přírodních či odpadních polymerních vláken. Tento článek popisuje první výsledky výzkumných činností věnovaných této problematice, kdy byly testovány zkušební vzorky izolací z lněných vláken, dále pak z vláken bavlněných a polyesterových, získaných z odpadních textilií.
Šetrné diagnostické metody pro hodnocení bezpečnosti dřevěných konstrukcí

Šetrné diagnostické metody pro hodnocení bezpečnosti dřevěných konstrukcí

16.10.2017 | Ing. Michal Kloiber, prof. Ing. Miloš Drdácký, DrSc., dr. h., Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, Centrum excelence Telč
Práce se zabývá přístupy k hodnocení bezpečnosti dřevěných konstrukcí při měření na velmi malých vzorcích odebíraných z konstrukčních prvků nebo při přímém testování in-situ. Použití popisovaných metod je nutné za podmínek stanovených podle EN 16085. Dále je třeba brát na zřetel korelace pevnostních charakteristik získaných z měření pomocí diagnostických přístrojů a mechanických vlastností měřených standardními postupy.
Stavebně-technický průzkum brněnského kina Scala

Stavebně-technický průzkum brněnského kina Scala

16.10.2017 | doc. Ing. Pavel Schmid, Ph.D., Ing. Iva Rozsypalová, Ing. Ondřej Karel, Ing. Petr Daněk, Ph.D., Ing. Petr Žítt, VUT Brno, Ústav stavebního zkušebnictví
Příspěvek pojednává o realizovaném stavebně-technickém průzkumu kina Scala v Brně. Jedná se o historický objekt, jehož stavba byla dokončena v roce 1928. Základním účelem diagnostického průzkumu byla pasportizace poruch a vad hodnocené konstrukce, stanovení kvality betonu, identifikace způsobu vyztužení, posouzení příčin identifikovaných vad a poruch, posouzení celkového stavu stropní konstrukce ve vztahu k uvažovaným úpravám objektu nad kinem.
Luka Living

Zkušenosti z energetické optimalizace bytového domu Luka Living

9.10.2017 | Ing. Michal Čejka, PORSENNA o.p.s.
Článek se zabývá procesem energetické optimalizace unikátního nájemního bytového domu na vysoký energetický standard. Projekt je výjimečný nejen svojí architekturou a velikostí, ale především vizí, díky které byl vytvořen. Nejedná se o běžný developerský počin „postav a prodej“, ale jde o nájemní bydlení s hotelovými službami a plně vybavenými byty. Investorovi tak záleží dlouhodobě nejen na kvalitě a užitném komfortu samotného objektu, ale i na tom, jakým způsobem ovlivní své okolí.
diskuse: 1 příspěvek, 29.10.2017 15:24
Rekonstrukce dřevěných trámových stropů

Rekonstrukce dřevěných trámových stropů

9.10.2017 | Ing. Zdeněk Vejpustek, Ph.D., doc. Ing. Bohumil Straka, CSc.
Článek shrnuje hlavní vady a poruchy historických dřevěných stropů, uvádí možnosti jak zvýšit únosnost a tuhost těchto stropů, definuje postup rekonstrukce stropů a charakterizuje problémy, které je třeba v průběhu stavby řešit. V článku jsou uvedeny důvody pro rekonstrukci historických dřevěných stropů „suchou metodou“ – spřažením historických dřevěných trámů s deskovými materiály na bázi dřeva. Součástí článku jsou i zkušenosti autorů s dokončenými stropy v centru města Brna a odkaz na navazující experimentální výzkum těchto konstrukcí.
Otázky sanací betonových konstrukcí parkovacích a garážových objektů

Otázky sanací betonových konstrukcí parkovacích a garážových objektů

2.10.2017 | Ing. Vítězslav Vacek, CSc., doc. ing. Jiří Kolísko, Ph.D., ČVUT Praha. Kloknerův ústav
Článek se zabývá otázkami sanací betonových konstrukcí hromadných parkovacích a garážovacích objektů z technického a technologického hlediska, ve vazbě na jejich zjištěný stav, konstrukční uspořádání, způsob provedení, provozování a stáří.
Nanomateriály a vybrané oblasti ich využitia

Nanomateriály a vybrané oblasti ich využitia

2.10.2017 | doc. Ing. Ivan Kubovský, PhD., Technická univerzita vo Zvolene, Drevárska fakulta, Katedra fyziky, elektrotechniky a aplikovanej mechaniky, Ing. Miroslav Gašparík, PhD., Česká zemědelská univerzita v Praze, Fakulta lesnická a dřevařská, Katedra základního zpracování dřeva, prof. RNDr. František Kačík, PhD., Technická univerzita vo Zvolene, Drevárska fakulta, Katedra chémie a chemických technológií
Článok je zameraný na základné informácie o štruktúre, vlastnostiach a možnostiach praktického využitia nanomateriálov. Pozornosť je venovaná tiež zlepšeniu vlastností dreva nanomateriálmi s dôrazom na jeho protipožiarnu ochranu.
Spriahnuté drevobetónové stropy 4S – vývoj, testovanie a realizácia

Spriahnuté drevobetónové stropy 4S – vývoj, testovanie a realizácia

25.9.2017 | Ing. Lukáš Surovec, Stavebná fakulta STU v Bratislave, Katedra kovových a drevených konštrukcií, Ing. Miloš Slivanský, PhD., doc. Ing. Kristián Sógel, PhD., doc. Ing. Jaroslav Sandanus, PhD., SvF STU v Bratislave
Článok sa zaoberá laboratórnymi skúškami spriahnutých nosníkov, ktoré boli vytvorené spojením dreva a betónu pomocou celozávitových skrutiek Würth Assy plus VG. V práci sú uvedené výsledky meraní kmitania nosníkov a taktiež výsledky deštruktívnej skúšky štvorbodovým ohybom, ktorá bola zameraná na zistenie maximálnej odolnosti nosníka. Výsledky meraní sú porovnané s numerickým výpočtom.
© ipopba - Fotolia.com

Příklad výpočtu svislých sil a napětí u zděných staveb

25.9.2017 | Ing. Luděk Vejvara, Ph.D., Západočeská univerzita v Plzni, Katedra mechaniky
Zjištění zatěžovacích sil a jejich excentricit při různých kombinacích zatížení je základem pro posuzování zděných konstrukcí budovy. Autor nabízí možný příklad výpočtu svislých sil a napětí u zděných staveb. Přílohy zahrnují výpočet pro šestipodlažní zděnou budovu při užitném zatížení stropů 1,5 kN/m2 a 3,0 kN/m2.
Kompozitní výztuž do betonu

Kompozitní výztuž do betonu

18.9.2017 | Ing. Miroslav Procházka, Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p.
Kompozitní výztuž do betonu se stala stavebním výrobkem stanoveným k povinnému ověřování podle zákona č. 22/1997 Sb. ve znění pozdějších předpisů a nařízení vlády č. 163/2002 Sb. ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a č. 215/2016 Sb. Tato výztuž existuje ve více odlišných typech a podle toho má i významně odlišné vlastnosti, které je nutné při jejím použití důsledně respektovat. Autor z Technického a zkušební ústavu stavebního v Praze seznamuje s podrobnostmi.
Problematika použití expandovaného polystyrenu (EPS) z hlediska vysokých teplot

Problematika použití expandovaného polystyrenu (EPS) z hlediska vysokých teplot

18.9.2017 | Ing. Marek Novotný, Ph.D., ČVUT FA Praha, Ústav stavitelství
Historie se opakuje. Každý stavební materiál má své hraniční hodnoty použití. U expandovaného polystyrenu (EPS) je to zejména teplota, respektive změny teploty. Jako každý pěněný plast má tendenci měnit své geometrické vlastnosti, tedy zejména rozměry. Nevratné deformace jsou spojeny nejčastěji s vysokými teplotami, ale také s kvalitou výroby. Proto je u tohoto typu materiálu – pěněné teplené izolace, a to nejen EPS, dbát na jejich kvalitní výrobu, to znamená používat pouze výrobky standardních výrobců, kteří jsou schopni udržet kvalitu výroby.
diskuse: 1 příspěvek, 23.10.2017 07:42
Průkazné stanovení vyztužení železobetonové konstrukce a vhodné NDT metody

Průkazné stanovení vyztužení železobetonové konstrukce a vhodné NDT metody

11.9.2017 | Ing. Ondřej Anton, Ph.D., Ing. Věra Heřmánková, Ph.D., VUT FAST Brno
Navzdory snahám o dodržení jakosti při výstavbě železobetonových konstrukcí, je poměrně běžnou vadou nesprávné vyztužení v rozporu s projektem, které může zapříčinit závažné poruchy konstrukce. Prokázání této vady je následně úkolem pro nedestruktivní zkušební metody. Klíčová je poté volba vhodné metody i zařízení.
Patologie fóliových hydroizolačních materiálů

Patologie fóliových hydroizolačních materiálů

11.9.2017 | Ing. Marek Novotný, Ph.D.,, FA ČVUT, Ústav stavitelství, Mgr. Petr Rudolf, Advokátní kancelář Dr. Táni Diršmídové
Článek pojednává o vadách a poruchách syntetických fóliových hydroizolací, které vykazují výrobní vady vedoucí ke zkrácení životnosti hydroizolačního systému i vlastní hydroizolace, a to v důsledku výrobních, ale i konstrukčních vad. V článku jsou uvedeny příklady analytických, defektoskopických metod, jež mohou vady materiálu dokumentovat a prokázat. V závěru článku je uveden i právní komentář k vadám a poruchám i s právními informacemi o možnostech řešení této problematiky z hlediska našeho právního systému.

Technologie využití vykopaných zemin ve ztekucené formě s přídavkem popílků

4.9.2017 | Ing. Magdaléna Kociánová, Ing. Vít Černý , Ph.D., prof. ing. Rostislav Drochytka, CSc., MBA, VUT FAST Brno
Příspěvek pojednává o technologii stabilizace a ztekucení zemin, které vznikají v rámci výkopových prací inženýrských sítí. Ztekucené zálivky by bylo možno použít pro vyplnění i těch méně přístupných prostor inženýrských sítí. Pro zpětné použití vykopaných zemin ve ztekucené formě je nutná jejich úprava, která spočívá ve stabilizaci vhodnou stabilizační přísadou. Směs je dále potřeba ztekutit pomocí vhodných ztekucujících přísad. Jako vhodné se pro stabilizaci a ztekucení zemin jeví zároveň použití popílků, jak je uvedeno dále v příspěvku.
Princip stanovení měrného odporu proti proudění vzduchu u stavebních materiálů © photocrew - Fotolia.com

Princip stanovení měrného odporu proti proudění vzduchu u stavebních materiálů

4.9.2017 | Ing. Pavel Rubáš, Ph.D., Technický a zkušební ústav stavební Praha s.p.
Článek pojednává o stanovení odporu proti proudění vzduchu u materiálů pro použití v akustických aplikacích. Odpor proti proudění vzduchu porézních materiálů je nepřímým vyjádřením některých vlastností jeho struktury. Lze jej využít pro stanovení vztahu mezi strukturou těchto materiálů a některými z jejich akustických vlastností (zejména pohlcování a útlum zvuku).

Konstrukční principy hrázděných staveb (4. část)

28.8.2017 | Ing. Jan Vinař, MURUS, monumenta renovamus, s.r.o.
Ve čtyřdílném seriálu odborníka na historické stavební konstrukce jsme představili geneze a proměny hrázděných konstrukcí v průběhu historie, v rozdílných geografických podmínkách, včetně možných poruch a možností oprav a bohaté obrazové dokumentace. Poslední díl seriálu nás provede obrazem stavbami v různých částech světa.

Konstrukční principy hrázděných staveb (3. část)

21.8.2017 | Ing. Jan Vinař, MURUS, monumenta renovamus, s.r.o.
Ve čtyřdílném seriálu odborníka na historické stavební konstrukce představíme geneze a proměny hrázděných konstrukcí v průběhu historie, v rozdílných geografických podmínkách, včetně možných poruch a možností oprav a bohaté obrazové dokumentace. Třetí část mapuje poruchy a opravy hrázděných konstrukcí.
zpět na aktuální články       2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  ...   

Témata 2019

technická podpora výrobců

Doporučujeme

Spolupracujeme

logo Stavební veletrh Brno
logo PSM CZ
logo SUSO
logo CTI