Nejnavštěvovanější odborný portál
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odborné recenzované články

Stavba / od 14.12.2021 do 17.5.2022


zpět na aktuální články

17.5.2022
Ing. Maroš Mojto, prof. Ing. Ján Brodjansky, PhD., Ing. Tomáš Klass, PhD., Stavebna fakulta STU v Bratislave, Katedra kovových a drevených konštrukcií

Príspevok sa zaoberá dovolenými geometrickými toleranciami v oceľových kónických rúrach, ktoré sa používajú v nasúvanom spoji. Tieto rúry môžu byť kruhového alebo mnohouholníkového prierezu. Príspevok prezentuje predpisy s geometrickými toleranciami. Tieto predpisy sú použité na vyhodnotenie imperfekcií na experimentálnych rúrach. Nie je jednoznačné, ktoré predpisy je vhodné použiť. Experimentálne vzorky vykazujú značné nedokonalosti.

3.5.2022
Ing. Pavel Klika, Ph.D., Ing. David Brandejs, Ing. Vítězslava Hlavinková, Ph.D., Ing. Monika Doležalová, Ing. Martina Vařechová, VUT Brno, Ústav soudního inženýrství

V souvislosti s živelní pohromou, která zasáhla v červnu minulého roku Břeclavsko a Hodonínsko, bylo poškozeno nebo zcela zničeno více než tisíc domů, budov, hal a dalších staveb. S finanční pomocí přišlo několik státních a nestátních, ziskových i neziskových organizací. Pro stanovení výše podpory, dotace či úvěru, bylo požadováno doložení odhadovaných nákladů na náhradu škod. Odhadované náklady byly stanovovány na základě několika metod, s ohledem na druh a typ nemovitosti, vlastnictví, a dle rozsahu poškození. Metody, které byly použité pro stanovení odhadovaných nákladů na náhradu škod, jsou popsány v následujícím textu.

27.4.2022
Ing. Peter Juráš, PhD., Stavebná fakulta Žilinskej univerzity, Katedra pozemného stavite

Od roku 2020 sú postupne zhotovované skladby rôznych výrobcov za účelom merania teplôt a retencie dažďovej vody. V súčasnosti prebieha meranie na piatich rôznych skladbách. V tomto článku sú sumarizované poznatky z experimentu a načrtnuté výsledky počas prvého roku merania vo forme charakteristických dní pre jednotlivé obdobia.

26.4.2022
Ing. Tomáš Melichar, Ph.D., doc. Ing. Jiří Bydžovský, CSc., Ing. Lenka Mészárosová, Ph.D., Ing. Amos Dufka, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav technologie stavebních hmot a dílců

Jedním z velmi podstaných aspektů pro zajištění adekvátní životnosti kompozitních materiálů, které kombinují cementovou matrici a dřevní hmotu, je stabilizace struktury dřeva. Stabilizace dřevní struktury je významá zejména v návaznosti na vliv vlhkosti na mechanické vlastnosti dřevo-cementových kompozitů. Stabilizace dřevní hmoty je prováděna zpravidla pomocí vhodných typů přísad. Článek se zabývá detailní analýzou vlivu složení dřevo-cementových kompozitů v návaznosti na působení vody. Další z podstatných oblastí prezentovaného výzkumu je analýa shopnosti modifikované matrice (různými typy průmyslových odpadů) fixovat cukry ve struktuře dřevní hmoty, a to s ohledem na eventuální ovlivění průběhu hydratace cementové matrice.

17.4.2022
Ing. Ján Mihálik, Ing. Filip Gago, PhD., Ing. Martina Buková, Žilinská univerzita v Žiline, Stavebná fakulta, Katedra geotechniky

Cieľom vyhodnotenia je získať návrhové hodnoty experimentálnej únosnosti pilót. Analýza obsahuje vyhodnotených 10 statických zaťažovacích skúšok realizovaných na veľkopriemerových pilótach rôznych dĺžok, ktoré sa nachádzajú v rovnakom inžinierskogeologickom rajóne a sú zhotovené rovnakou technológiou tzn. vŕtané pilóty s výpažnicou. Pri vyhodnocovaní sme sa zameriavali na najčastejšie využívané metódy a každú skúšku sme vyhodnotili podľa STN 73 1002, podľa metódy Brinch Hansen – 80% kritérium a podľa Davissonovej metódy medznej únosnosti.

15.4.2022
Ing. Michal Novotný, VUT Brno, Fakulta stavební, Ústav vodního hospodářství obcí, Ing. Tomáš Chorazy, Ph.D., VUT Brno, Fakulta stavební, Centrum AdMaS

Současným trendem při odvodnění vozovek pozemních komunikací je soustředění dešťové vody do podloží vozovek tak, aby se neztrácela v kanalizačních systémech, ale volně se saturovala do podloží. Cílem tohoto výzkumu je optimalizovat konstrukční vrstvy zelených parkovišť při použití zasakovacích roštů AS-TTE. Během návrhu konstrukčních vrstev budou jednotlivé nové typy materiálů včetně podkladních vrstev optimalizovány tak, aby umožnily maximální vsakování vody do podloží a zároveň byly dodrženy požadavky na únosnost konstrukčních vrstev dle ČSN 72 1006. Budou provedeny laboratorní zkoušky zaměřené na základní fyzikálně-mechanické vlastnosti, propustnost vody a adsorpci ropných látek.

11.4.2022
Ing. Tomáš Melichar, Ph.D., doc. Ing. Jiří Bydžovský, CSc., Ing. Miroslav Vacula, Ing. Šárka Keprdová, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav technologie stavebních hmot a dílců

Podsypy podlah mají ve výstabě či rekonstrukci budov své nezastupitelné místo a to především při realizaci podlah, kde je cílem redukce mokrého procesu v návaznosti na rychlost provedení. Pro podsypy podlah jsou využívány nejrůznější typy materiálů (keramzit, porobeton, mineralizovaná dřevní štěpka, apod.). Článek prezentuje výzkum a vývoj nového typu vyrovnávacího podsypu suchých podlah na bázi upravených odřezků z opracování cementotřískových desek. Podsyp je určen jak pro rekonstrukce, tak realizaci nových podlah obytných objektů. Výzkum a vývoj zohledňuje environmentální situaci, neboť ročně je produkováno přibližně 5 tis. tun odřezků během opracování cementotřískových desek. Cílem výzkumu a vývoje bylo posouzení vlastností a chování podsypu na bázi vhodně upravených odřezků z výroby cementotřískových desek. Složení odřezků bylo upraveno v čelisťovém drtiči a následně byly různé varianty podsypů analyzovány z hlediska zrnitosti, stlačitelnosti, pevnosti v tlaku, nasákavosti a součinitele tepelné vodivosti. Vlastnosti vyvíjeného materiálu byly komparovány také s parametry běžně komerčně dostupných podsypů.

5.4.2022
Ing. Jozef Kováč, doc. Ing. et Ing. arch. Milan Palko, PhD., Ing. Angela Kleinová, Stavebná fakulta, STU v Bratislave; Ústav polymérov

Analýza požiadaviek pre povlakové krytiny z hľadiska UV žiarenia pre umiestňovanie materiálov na trh je dobrým nástrojom na hodnotenie ich kvalitatívnych parametrov. Testovanie polymérnych materiálov s použitím fluorescenčných svetelných zdrojov je realizovateľné v zmysle normy STN ISO 4892-3. Testovanie pevnostných vlastností optimálne definuje norma STN EN 12311-2. Infračervená spektroskopia patrí do skupiny nedeštruktívnych analytických metód, keď skúmaná vzorka nie je analýzou nijak poškodená, a napriek tomu poskytuje informácie o svojom zložení.

1.4.2022
Ing. Dominik Lisztwan, Ing. Petr Daněk, Ph.D., VUT Brno, Ústav stavebního zkušebnictví

Článek popisuje experimentální a numerickou analýzu modelu štíhlého železobetonového schodišťového stupně v měřítku 1:1 vyrobeného z ultra vysokohodnotného betonu pro ověření reálného chování stupně a jeho odezvy na působící zatížení. Experimentální část v podobě statické zatěžovací zkoušky provedené metodou vakuování je doplněna numerickou nelineární analýzou pomocí metody konečných prvků s využitím softwaru ATENA Science. Výsledky jednotlivých částí analýzy jsou navzájem porovnány a je diskutováno netypické chování zkoušeného dílce.

24.3.2022
Ing. et Ing. arch. Barbora Králová, doc. Ing. et Ing. arch. Martin Palko, Ph.D., Slovenská technická univerzita v Bratislave

V súčasnosti sa výber matriálu pre izoláciu zameriava najmä na účinnosť tepelných izolantov, nie na ich vplyv na životné prostredie počas celého životného cyklu. Zároveň s nástupom trendu používania prírodných stavebných materiálov dochádza k zmenám skladieb striech, kedy je nutné dbať na ich stavebno-fyzikálne posúdenie,vrátane posúdenia šírenia vlhkosti v konštrukcii, množstva skondenzovanej vodnej pary a celoročnej bilancie skondenzovanej a vyparenej vodnej pary vo vnútri konštrukcie.

15.3.2022
Ing. Ondřej Nespěšný, Ing. Jan Vystrčil, Ing. Dominik Cakl, VUT FAST Brno

Schodiště jsou nedílnou součástí vícepodlažních budov a musí splňovat řadu požadavků vycházejících zejména z technických norem. Jedním ze základních požadavků na stavby je mechanická odolnost a stabilita, která je v současnosti často ověřována výpočtovými metodami. Pokud jsou výpočtové metody nedostačující musí být využíváno experimentální metody zatěžování konstrukcí, kterou popisuje tato publikace. Příspěvek shrnuje průběh statického zatěžování prefabrikovaných schodišťových sestav z kompozitních materiálů na bázi cementu a výztužných organických vláken. Aplikované metody vycházejí z evropských technických norem a řídících pokynů pro evropská technická schválení.

14.3.2022
doc. Ing. Marián Vertal’ PhD., Technická univerzita v Košiciach, Stavebná fakulta, Fakulta stavební, VUT Brno, prof. Ing. Zuzana Vranayová, PhD., Ing. Alena Vargová, Ing. Katarína Čakyová, PhD., MBA, Technická univerzita v Košiciach, Stavebná fakulta

V článku je prezentovaná realizácia experimentu výskumnej aktivity greenIZOLA, ktorá je zameraná na konverziu areálu stavebnej firmy IZOLA Košice. Štúdia fokusuje na doteraz výskumne málo frekventovanú tému teplotného namáhania hydroizolačných vrstiev vegetačných striech v zimnom období. Vizualizácia nameraných povrchových teplôt potvrdzuje podstatnú redukciu teplotných oscilácií na hydroizolačnej vrstve vplyvom aplikácie vegetačnej strechy.

7.3.2022
Ing. et Ing. Karla Háva, VUT FAST Brno, Ústav soudního inženýrství

Přednášející na konferenci doktorandského studia JUFOS 2021 (Junior Forensic Science Brno) představili vývoj a predikci růstu cen stavebních materiálů v souvislosti s probíhající pandemií Covid 19. Recenzent článku predikce potvrdil a nabídl srovnání s aktuálním stavem na českém trhu na portálu cenovasoustava. Ceny stavebních materiálů i nadále porostou, bude jich nedostatek a zásadním způsobem se prodlouží i dodací termíny.

20.2.2022
Ing. Martin Nguyen, Ing. Martin Sedlačík, doc. Ing. Radomír Sokolář, Ph.D., VUT FAST Brno, Ústav technologie stavebních hmot a dílců, doc. Ing. Tomáš Opravil, Ph.D., VUT v Brně, Fakulta chemická, Ústav chemie materiálů

Odpadní křemelina byla nejprve podrobena analýze chemického a mineralogického složení. Pěnové sklo bylo vytvořeno pomocí práškové spékací metody lisováním do tablet za přídavku pěnícího činidla. Po výpalu bylo zkoumány vlastnosti pěnového skla pomocí rentgenové difrakční analýzy, rastrovacího elektronového mikroskopu, stanovení objemové hmotnosti a pevnosti v tlaku. Možnost využití odpadní křemeliny v surovinových směsích byla zkoumána v souladu s vlivem teploty výpalu a výslednými vlastnostmi anorganického pěnového skla.

7.2.2022
Ing. Aleš Oškera

Výtažné zkoušky na střeše jsou neopomenutelnou součástí procesu návrhu a provádění mechanicky kotvených pružných střešních povlaků. Při rekonstrukcích jsou většinou nezbytně nutné pro ověření možnosti použití zvoleného kotevního systému pro konkrétní nosný podklad.

10.1.2022
Ing. Nina Feber, Ing. Břetislav Židlický, Ph.D., České vysoké učení technické v Praze, Fakulta stavební, Katedry ocelových a dřevěných konstrukcí

Příspěvek se zabývá chováním prutů z duplexní korozivzdorné oceli o otevřených svařovaných I-průřezech zatížených kombinací tlaku a ohybu k tuhé ose průřezu. Je uveden současný návrhový postup zmíněných prutů, včetně jeho nedostatků. Pro získání dat vystihujících reálné chování těchto prutů je popsána sada zhotovených zkoušek a numerický model vytvořený v softwaru Abaqus, včetně jeho validace. Dále je popsán vývin unikátního kloubového mechanismu pro provádění zkoušek prutů či prutových soustav.

27.12.2021
doc. Ing. Jana Marková, CSc., ČVUT Praha, Kloknerův ústav

Nové Eurokódy pro zásady navrhování a zatížení jsou téměř dokončeny a probíhají závěrečné fáze jejich drobných úprav v rámci pracovních skupin technických subkomisí SC1 a SC10. Jejich národní disponibilita pro překlady a zpracování národních příloh je plánovaná v rozmezí let 2023 až 2025, konečné zavedení a zrušení současných Eurokódů na r. 2028. Pro operativní zavedení nové generace Eurokódů bude tedy zanedlouho potřebné zpracovat nové národní přílohy a optimálně nastavit hodnoty národně stanovených parametrů včetně kalibrací dílčích součinitelů pro zatížení a materiálové vlastnosti, aby byla zajištěna spolehlivost, bezpečnost a zároveň hospodárnost našich staveb. Znamená to využití potenciálu našich expertů a také nemalé finanční prostředky potřebné na národní zavedení nových Eurokódů a vydání nových příruček s praktickými aplikacemi.

22.12.2021
doc. Ing. Eva Burgetová, CSc., Ing. Denisa Boháčová, ČVUT Praha, Fakulta stavební, katedra pozemních staveb

V článku je prezentován stavebně technický průzkum historického objektu Císařského špitálu svatého Antonína a svaté Alžběty na Pražském hradě. Cílem průzkumu bylo stanovení funkční způsobilosti a trvanlivosti objektu včetně posouzení jeho využitelnosti a zhodnocení stavu historických materiálů. Průzkum byl zaměřen především na problematiku nevhodných zásahů provedených v minulosti a s tím související zvýšená vlhkost konstrukcí.

19.12.2021
Ing. Jana Bartlová, VUT FAST v Brně, Ústav stavitelství

Ozelenění měst patří k současným trendům ve vývoji především městské architektury. Vyjma systémových prvků fasád porostlých nebo osázených vegetací, které jsou otázkou současného století, patří k zelené architektuře i tradiční užití rostlin – přímá výsadba v blízkosti stavebních konstrukcí, s jejich vzájemným postupným spojením pomocí šplhavých a příchytných mechanismů rostlin. Dopady působení takového povrchu na tradiční i moderní povrchy budov nejsou zatím přesně definované. Příspěvek prezentuje výsledky měření vlhkosti u vnějšího povrchu stavební konstrukce za účelem zhodnocení vlivu vegetačního pokryvu na konstrukci.

14.12.2021
doc. Ing. Jaroslav Sandanus, PhD., Katedra kovových a drevených konštrukcií SvF STU v Bratislave, doc. Ing. Kristián Sógel, PhD., Kristiansen, Kvetoslavov

Článok pojednáva o diagnostike drevenej nosnej konštrukcie pred plánovanou obnovou obalových konštrukcií. Zmena skladieb strešného a obvodového plášťa môže priniesť so sebou aj zmenu zaťažovacích podmienok, preto je kontrolný statický výpočet v tomto prípade potrebný. Pripravovaná obnova objektu je vhodným časom pre vypracovanie diagnostickej prehliadky nosnej konštrukcie.


zpět na aktuální články
 
 
Reklama