Odborné recenzované články

Stavba / od 26.2.2018 do 21.5.2018


zpět na aktuální články       1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...   

Environmentální přínos využívání recyklovaného dřeva při výrobě aglomerovaných materiálů (3. část)

21.5.2018 | doc. Ing. Milan Gaff, Ph.D., Ing. Kamil Trgala, Ph.D., Ing. Tereza Adamová, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU), Fakulta lesnická a dřevařská, katedra dřevěných výrobků a konstrukcí
Třídílná studie sleduje na základě aktuálních poznatků environmentální přínos využívání recyklovaného dřeva při výrobě aglomerovaných materiálů. Základní myšlenka nakládání s dřevním odpadem vychází z teorie zachování funkčních lesních ekosystémů, kdy je důležité zachovat národní přírodní zdroje a recyklovat surovinu, protože separace odpadního dřeva a jeho recyklace má smysl a šetří peníze. V třetí části se zaměříme na vývoj legislativy a právního prostředí v Evropské unii a v České republice a shrneme poznatky environmentálního přínosu využívání recyklovaného dřeva při výrobě aglomerovaných materiálů.

Prevádzková modálna analýza mosta SNP v Bratislave

14.5.2018 | Ing. Michal Venglár, prof. Ing. Milan Sokol, PhD., Ing. Katarína Lamperová, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Stavebná fakulta, Katedra stavebnej mechaniky
Monitorovanie stavu konštrukcií pomocou nedeštruktívnych metód je jednou z možností ako efektívne predchádzať prípadnému poškodeniu konštrukcie. Niektoré konštrukcie, ako aj Most SNP v Bratislave nie je možné pre merania uzatvoriť a preto je navrhnutý merací systém veľmi vhodný na tieto účely.

Environmentální přínos využívání recyklovaného dřeva při výrobě aglomerovaných materiálů (2. část)

14.5.2018 | doc. Ing. Milan Gaff, Ph.D., Ing. Kamil Trgala, Ph.D., Ing. Tereza Adamová, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU), Fakulta lesnická a dřevařská, katedra dřevěných výrobků a konstrukcí
Třídílná studie sleduje na základě aktuálních poznatků environmentální přínos využívání recyklovaného dřeva při výrobě aglomerovaných materiálů. Základní myšlenka nakládání s dřevním odpadem vychází z teorie zachování funkčních lesních ekosystémů, kdy je důležité zachovat národní přírodní zdroje a recyklovat surovinu, protože separace odpadního dřeva a jeho recyklace má smysl a šetří peníze. V druhé části se zaměříme na mezinárodní srovnání v oblasti zpracování dřevního recyklátu, na porovnání aglomerovaných materiálů na bázi dřeva se silikáty, kovy, plasty (technické, environmentální, ekonomické) a na kontroly a řízení jakosti při výrobě aglomerovaných materiálů se zřetelem na využívání recyklátu při výrobě.

Střešní okna pro pasivní domy

7.5.2018 | prof. Ing. Jan Tywoniak, CSc., ČVUT Praha, pracoviště UCEEB
Text se věnuje dosud málo sledované stavebněfyzikální souvislosti použití střešních oken v domech s velmi nízkou energetickou náročností. Z energetického hlediska mají být počty a velikosti střešních oken navrhovány velmi zdrženlivě. Je úlohou projektanta, aby vybral nejlepší dostupná okna a nutné související zvýšení prostupu tepla vykompenzoval zlepšením kvality jiné části obálky budovy.

Environmentální přínos využívání recyklovaného dřeva při výrobě aglomerovaných materiálů (1. část)

7.5.2018 | doc. Ing. Milan Gaff, Ph.D., Ing. Kamil Trgala, Ph.D., Ing. Tereza Adamová, Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta lesnická a dřevařská
Třídílná studie sleduje na základě aktuálních poznatků environmentální přínos využívání recyklovaného dřeva při výrobě aglomerovaných materiálů. Základní myšlenka nakládání s dřevním odpadem vychází z teorie zachování funkčních lesních ekosystémů, kdy je důležité zachovat národní přírodní zdroje a recyklovat surovinu, protože separace odpadního dřeva a jeho recyklace má smysl a šetří peníze. V první části se zaměříme na analýzu environmentálních dopadů recyklace dřeva při výrobě aglomerovaných materiálů a na analýzu výhodnosti zpracování odpadního dřeva do dalších výrobků oproti energetickému využití spalování.

Analýza vlivu elektromagnetických vln na vysychání dřeva a na rozložení vlhkostního pole

30.4.2018 | Ing. Jakub Dohnal, doc. Ing. Jan Pěnčík, Ph.D., VUT FAST Brno, Centrum AdMaS
Vzhledem ke zvyšujícímu se počtu využívání dřeva jako konstrukčního materiálu je potřeba vzít v úvahu otázku vlhkosti ve dřevě. Touto problematikou je důležité se zabývat podrobně, protože zvýšená vlhkost v dřevěné konstrukci mění nejen jeho mechanické a elastické vlastnosti, ale také je dřevo náchylnější k napadení biotickými činiteli. Zvýšená vlhkost se do dřeva může dostat například špatně navrženou konstrukcí nebo špatně vyřešeným detailem. Dřevo je hygroskopický materiál, to znamená, že jeho vlhkost ustaluje podle rovnovážné vlhkosti okolního prostředí. Při zvýšení vlhkosti, dřevo začne přibírat okolní vlhkost a akumulovat ji v sobě. V případě, kdy je okolní prostředí sušší, tak vlhkost ze dřeva vystupuje do tohoto prostředí. Tento článek se věnuje analýze vlivu vysoušení dřeva s použitím elektromagnetických vln. Je pozorováno rozložení vlhkostního pole uvnitř vzorku. Je zde řešena problematika absorpce vody a následná optimalizace časových úseků, po které je potřeba dřevo vysoušet, aby nedošlo k výrazným výsušným trhlinám.

Stanovení smykového modulu folií PVB a EVA v závislosti na teplotě a rychlosti zatížení

30.4.2018 | Ing. Tomáš Hána, doc. Ing. Martina Eliášová, CSc., Katedra ocelových a dřevěných konstrukcí, Fakulta stavební, ČVUT v Praze, Ing. Klára Machalická, Ph.D., Ing. Miroslav Vokáč, Ph.D., Kloknerův ústav, ČVUT v Praze
V současném stavebnictví se sklo jako stavební materiál začíná používat i na nosné prvky. Většina těchto prvků je vyrobena ze skla vrstveného, které je tvořeno dvěma nebo více skleněnými deskami spojenými polymerní folií. Na trhu je řada folií pro konstrukce z vrstvených skel, smykové tuhosti většiny z nich však nejsou odborné veřejnosti dostupné.

Testování senzorů mechanického namáhání integrovaných ve struktuře nosníku z lepeného lamelového dřeva

23.4.2018 | Ing. Lukáš Velebil, Ing. Jan Včelák, Ph.D., Ing. Kristýna Čápová, ČVUT v Praze, pracoviště UCEEB, Ing. Milan Dvořák, Safibra Říčany
Příspěvek se zabývá experimentální analýzou zaměřenou na ověření funkce optovláknových senzorů (FBG – Fiber Bragg Grating), sloužících k měření mechanického namáhání dřevěných nosných konstrukcí. Zkušební těleso z lepeného lamelového dřeva se systémem optovláknových senzorů vlepených mezi lamelami bylo mechanicky zatěžováno dvěma ohybovými zkouškami. Data získaná pomocí optovláknových senzorů byla následně porovnána s referenční měřící metodou a analytickým výpočetním postupem.
© vipman4 - Fotolia.com

Energeticky vědomá rekonstrukce otopné soustavy

23.4.2018 | Ing. Karel Mrázek
Členění otopné soustavy dle evropské metodiky. Teoretická část je doplněna o popis současného stavu otopných soustav v bytových domech, se kterými se odborná veřejnost setkává. V článku jsou uvedena doporučené data pro správnou aplikaci výpočtových a návrhových postupů pro hodnocení energetické náročnosti vytápění. Zpracované téma tak lépe pomůže pochopit vliv jednotlivých veličin na hospodárný provoz otopné soustavy a jeho konečné hodnocení.
Pískovce, ilustrační snímek © ruslan_khismatov - fotolia.com

Vlastnosti vybraných českých pískovců

16.4.2018 | Ing. Monika Čáchová, Ph.D., Ing. Dana Koňáková, Ing. Jan Kočí, Ph.D., doc. Ing. Eva Vejmelková, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra materiálového inženýrství a chemie
Článek se zabývá několika typy pískovců z funkčních českých lomů. Cílem výzkumu bylo zjistit vlastnosti a porovnat vybrané české pískovce. Z těchto prezentovaných výsledných parametrů, lze přispět k vhodnějšímu výběru pískovce dle potřebné funkčnosti či umístění v konstrukci.

Využití ultrazvukové impulsové metody pro zjišťování pevnosti v tlaku různých druhů cihel

9.4.2018 | doc. Ing. Jiří Brožovský, CSc., VUT FAST v Brně, Ústav technologie stavebních hmot a dílců, AdMaS
V textu se ověřuje možnost měření ultrazvukovou impulsovou metodou pro zjišťování pevností v tlaku betonových a vápenopískových cihel. Důležité jsou přesně definované podmínky měření pro zajištění reprodukovatelnosti výsledků měření. Pro zkoušení cihel pálených je ultrazvuková impulsová metoda využitelná v případě, že cihelný střep obsahuje minimum defektů.

Ultrazvuk jako možný nástroj inspekce ocelových prvků stavebních konstrukcí

26.3.2018 | Ing. Jaromír Láník, Ph.D., Ing. Tereza Komárková, Ústav stavebního zkušebnictví, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně
V oblasti diagnostiky stavebních konstrukcí se používají nedestruktivní a destruktivní metody hodnocení vybraných vlastností stavebních hmot. Rovněž jsou posuzovány konstrukční prvky, ale i vybrané části. Ultrazvuková metoda, která patří k metodám nedestruktivního testování, se používá již řadu let pro diagnostiku betonových a ocelových konstrukcí. Článek představuje možnosti provádění kontrol vybraných prvků ocelových konstrukcí.

Alternativní živcové tavivo pro keramickou technologii

26.3.2018 | doc. Ing. Radomír Sokolář, Ph.D., VUT FAST Brno, Ústav technologie stavebních hmot a dílců,
Tavitelnost živců závisí na mnoha aspektech jako je jemnost mletí, rychlost zahřívání a v neposlední řadě na obsahu alkalických oxidů, neboť ty přímo podmiňují tavící účinek. V textu porovnáváme vlastnosti dvou vzorků živců velmi blízké granulometrie, obdobného mineralogického i chemického složení, ovšem s výrazně odlišným obsahem Fe2O3. Srovnávací test prokázal vyšší slinovací aktivitu živce (odprašku) pracovně označeného jako Casial (Ž73KNa125), který je odsáván při odprašování suchého procesu mletí draselných živců v Halámkách.

Vývoj polymerbetonu s obsahem odpadního skla využitelného při sanaci betonových konstrukcí

19.3.2018 | Ing. Jakub Hodul, Ing. Jana Hodná, prof. Ing. Rostislav Drochytka, CSc.,, Ústav technologie stavebních hmot a dílců, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně, Centrum AdMaS
V rámci této práce byla experimentálně prověřena možnost využití čtyř druhů odpadních skel jako náhrada za běžně využívané plnivo (křemičitý písek ISG A1 DORSILIT) do polymerbetonu (PC) využitelného především v oblasti sanace betonových konstrukcí. Vliv odpadního skla na mechanické vlastnosti polymerbetonu (PC) a posouzení možnosti náhrady referenčního plniva za odpadní sklo byl posuzován s ohledem na výsledky zkoušek pevnosti v tahu za ohybu a pevnosti v tlaku.

Stanovení svislých sil od zatížení dřevěné výškové budovy

19.3.2018 | Ing. Luděk Vejvara, Ph.D., Západočeská univerzita v Plzni, Katedra mechaniky
Velikost působícího zatížení na stěny vysokých dřevěných staveb lze podle stávajících norem sestavit dle platných kombinačních rovnic více způsoby. Existují tak rozdíly mezi výsledky. Vymezení vhodného postupu stanovení svislé síly od stavby v různých částech přípravy stavby a jeho porovnání s dalšími možnostmi je předmětem tohoto příspěvku.

Odolnost žárobetonů proti působení kyselého prostředí

12.3.2018 | Ing. Daniel Mátl, Ing. Lenka Nevřivová, Ph.D., Ústav technologie stavebních hmot a dílců, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně
Žárobetony jsou kompozitní materiály nepostradatelné v odvětvích, jako je hutnictví, výroba cementu, skla a keramiky. Tento text se zabývá popisem korozních účinků a testováním žárobetonů. Z praxe totiž vyplývají požadavky pro vyzdívku agregátů, kde je kromě teploty, materiál namáhán mechanickou a chemickou korozí. Je tedy potřeba nalézt vhodné řešení, a to jak vzhledem ke složení, tak i k ekonomičnosti těchto aplikací.

Hodnocení panelové soustavy PS 61 v Plzni

12.3.2018 | Ing. Luděk Vejvara, Ph.D., Západočeská univerzita v Plzni, katedra mechaniky
Článek představuje popis a zhodnocení technického řešení panelové soustavy PS 61, která byla používána od roku 1961 do roku 1967 v západních Čechách. V současné době jsou objekty užívány jako bytové domy a je třeba provést jejich pečlivou rekonstrukci. Je třeba prověřit stávající příčky, omezit další zatížení stropů a vše řešit pouze po důkladném rozboru statikem.

Změna součinitele difuze a vzlínavosti vláknobetonu s betonovým recyklátem v agresivním prostředí CO2

5.3.2018 | doc. Ing. Michal Stehlík, Ph.D., Ústav stavebního zkušebnictví, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně
Adice konstrukčních vláken do betonu může mít jak pozitivní, tak i negativní vliv na jeho dlouhodobou trvanlivost. Polymerní vlákna neochrání beton před smrštěním, ocelová, na druhou stranu, tvoří tuhou kostru bránící deformaci. Pórová struktura vláknobetonů, vystavených dlouhou dobu účinkům prostředí s CO2, je hodnocena použitím metod k určení koeficientu difuzního odporu a k určení kapilární vzlínavosti. Porovnání naměřených hodnot vzlínavosti a difuzního koeficientu vzorků vláknobetonu vede ke zjištění, že neexistuje těsná korelační závislost mezi oběma veličinami, a to vzhledem k fyzikální odlišnosti stanovování obou veličin.
© Fotolia.com

Rekonstrukce větracího systému bytového domu

5.3.2018 | doc. Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí
Současný trend snižování spotřeby energie vede k řešením, která jsou z hlediska zajištění zdravého vnitřního prostředí v obytných budovách nedostatečná. Jedná se zejména o masivní zateplování a výměnu oken, při současném zachování systému větrání, který se stává často nefunkčním. Článek se zabývá konkrétními příklady řešení nuceného větrání s vyčíslením nákladů na realizaci a následný provoz.

Vplyv časového faktora na odolnosť a používateľnosť poškodených a následne zosilnených betónových prvkov členitého prierezu

26.2.2018 | Ing. Martin Križma, PhD., Ústav stavebníctva a arcitektúry (ÚSTARCH SAV) Bratislava, doc. Ing. Ľubomír Bolha, PhD., Slovenska technická univerzita (STU) Bratislava, doc. Ing. Martin Moravčík, PhD., Žilinská univerzita, Stavebná fakulta, katedra stavebných konštrukcií a mostov, Mgr. Matúš Holúbek, PhD., Slovenská akadémia vied, Ústav stavebníctva a architektúry SAV Bratislava
Zosilňovaním poškodených betónových lineárnych prvkov sa zaoberáme od roku 2003. Ide o spoluprácu – ÚSTARCH SAV Bratislava, SvF ŽU v Žiline, SvF STU Bratislava. Sanovanie poškodených prvkov – nová spriahovacia doska s vystuženým kontaktom, spriahovacia doska bez vystuženia – náhradou je geometrická úprava kontaktu. Použitie lokálnej tkaniny GFRP v oblastiach diagonálneho ťahu. Vplyv časového faktora na oba MS.
zpět na aktuální články       1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...   

Témata 2018

Aktuálně

10. ročník soutěže
E.ON Energy Globe

Soutěž nejlepších projektů, jež šetří energii a přírodu.
přihlášky do 15.5.2018

Doporučujeme

logo KM BETA logo KINGSPAN

Spolupracujeme

logo Stavební veletrhy Brno
logo PSM CZ
logo SUSO
logo CTI

 
 

Aktuální články na ESTAV.czS cihlou Heluz Family 2in1 s integrovanou izolací protopíte méněChcete komfort i během horkého léta? Využijte modul CoolBreezePožadavky na nádrže na dešťovou vodu – III.Přijďte na konferenci NIMBY efekt - investor, město, občané