Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Všechny recenzované články   Stavba   Vytápění   Větrání a klimatizace   Voda, kanalizace   Obnovitelná energie   Elektrotechnika   Energetika   Facility management   Bezpečnost budov  

zpět na aktuální články       10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  ...   

Poruchy dilatací konstrukcí pozemních staveb

2.11.2015 | doc. Ing. Zdeněk Bažant, CSc., doc. Ing. Miloš Zich, Ph.D., Ústav betonových a zděných konstrukcí, VUT FAST v Brně
Stavby, které jsou vydány přirozeným změnám teploty ovzduší, je třeba rozčlenit na části, které se mohou chovat samostatně. Pokud se tak nestane, konstrukce se sama rozdělí podle obecných fyzikálních zákonů a vnitřních a vnějších tvarových a materiálových vlastností stavby. Článek pojednává o poruchách dilatací objektů pozemních staveb.

Proslunění budov v Evropě, Česku a Praze

2.11.2015 | doc. Ing. Jan Kaňka, Ph.D., Stavební fakulta ČVUT Praha
Článek poskytuje informaci o požadavcích na proslunění budov v zemích Evropské Unie a podává krátký historický přehled o normalizaci proslunění v našich zemích. Z hlediska proslunění je komentováno i současné dění okolo přípravy tzv. Pražských stavebních předpisů.

Apartmánové domy z tenkostěnných ocelových konstrukcí

26.10.2015 | Ing. Petr Hynšt
Příspěvek se věnuje popisu projektu a jeho realizaci, představuje konstrukci, sklady i detaily apartmánových domků z nosných tenkostěnných ocelových profilů na střeše nákupního centra v Luhačovicích.

Možnosti zvyšování odolnosti staveb a kritické infrastruktury proti výbuchu a balistickému ohrožení

19.10.2015 | Ing. Martina Drdlová, Výzkumný ústav stavebních hmot Brno, Ing. Vladan Prachař, Výzkumný ústav stavebních hmot brno
Článek pojednává o možnosti zvýšení ochrany staveb a kritické infrastruktury proti útoku třetí strany (výbuch, balistické ohrožení) volbou vhodného stavebního materiálu.

Tropické dřeviny – jejich výhody a problémy při použití

19.10.2015 | Ing. Miloš Pánek, Ph.D., Fakulta lesnická a dřevařská ČZU v Praze
Článek pojednává o využití tropických dřevin v exteriérových aplikacích. Stručně se zmiňuje o problémech spojených s jejich těžbou, dopravou a průmyslovým zpracováním na hotový výrobek. Rozsáhlejší část je věnována vlivům povětrnosti a možnostem ochrany povrchů před fotodegradací.

Vliv některých faktorů na stabilitu svahu

12.10.2015 | doc. Ing. Zdeněk Bažant, CSc., doc. Ing. Antonín Paseka, CSc., Ústav betonových a zděných konstrukcí, FAST VUT v Brně, Mgr. František Hubatka, KOLEJKONZULT & servis Brno
Bývalá cihelna byla po vytěžení zeminy zavezena různorodým odpadem. Vzniklý 20 metrů vysoký svah byl v koruně a patě zastavěn bez přihlédnutí k možnosti jeho sesouvání. V článku jsou popsány příčiny a důsledky havárie i sanační opatření.

Zatepľovanie vysunutých balkónových dosiek pomocou nosných prvkov Isokorb

12.10.2015 | Ing. Peter Buday, PhD., Ing. Rastislav Ingeli, PhD., katedra KPS, SvF STU Bratislava
Aktuálne trendy vo vývoji stavebníctva poukazujú na neustále zdokonaľovanie sa v oblasti materiálovej bázy, bázy konštrukčného návrhu jednotlivých častí budov, ako aj ich samotného celku. Predložený príspevok pojednáva o špecifickej problematike konštrukčného vyhotovenia detailu balkónovej dosky s použitím prerušeného tepelného mostu – tepelnej izolácie s prechádzajúcou oceľovou výstužou v porovnaní s „klasickým riešením“, tepelným zaizolovaním celej balkónovej dosky.

Modely styčníků ocelových konstrukcí

5.10.2015 | Ing. Lubomír Šabatka, CSc., Ing. Drahoslav Kolaja, Ing. Martin Pospíšil, IDEA RS, Jihomoravské inovační centrum (JIC) Brno, Ing. Jaromír Kabeláč, Hypatia Solutions Brno, prof. ing. František Wald, CSc., ČVUT Praha, UCEEB
Při návrhu ocelové konstrukce používá statik přednostně prutové prvky. Na konstrukci je ale řada míst, kde prutová teorie neplatí. Analýza konstrukce v těchto částech je obtížná a vyžaduje zvláštní pozornost. Pomocí předloženého sw může statik lépe poznat chování jakkoli tvarovaného styčníku a tvar styčníku i jeho dimenze efektivně optimalizovat.

Akustické štítky budov

28.9.2015 | Ing. Pavel Rubáš, Ph.D., Technický a zkušební ústav stavební Praha s.p.
Článek je shrnutím návrhů akustických expertů z evropských zemí, jež se účastnily COST TU09001 „Harmonizující aspekty zvukové izolace“. Zahrnuje detailní stavebně-akustická data a jejich porovnání ze zemí zahrnutých v projektu.
diskuse: 5 příspěvků, poslední 01.10.2015 16:21

Vnitřní tepelná akumulace pasivních domů a letní tepelná stabilita

14.9.2015 | Ing. Martin Němeček, doc. Ing. Miloš Kalousek, Ph.D.
Článek se zabývá základními poznatky o vnitřní tepelné akumulaci energeticky pasivních staveb ve vztahu k letní tepelné stabilitě v klimatických podmínkách střední Evropy. Článek se lehce dotýká problematiky tepelné akumulace staveb s lehkým konstrukčním systémem, jako jsou například moderní sendvičové dřevostavby.
diskuse: 7 příspěvků, poslední 06.11.2015 07:31

Vícepodlažní budovy na bázi dřeva

14.9.2015 | Ing. Bohumil Koželouh, CSc., soudní znalec
Článek sleduje na základě zahraničních pramenů vývoj několika dřevostaveb a hrázděných domů v Evropě a Severní Americe. Raritou je návrh 24podlažního dřevěného výškového domu ve Vídni ve čtvrti Seestadt Aspern. Stavební práce mají být zahájeny na podzim letošního roku a budova má být dokončena v roce 2018.

Příklady regulativů ochrany krajinného rázu

7.9.2015 | doc. ThLic. Ing. arch. Jiří Kupka, Ph.D., Ing. arch. et. Ing. Kateřina Štréblová Hronovská, Fakulta životního prostředí ČZU v Praze, Katedra biotechnických úprav krajiny
Článek úvádí příklady konkrétních regulativů uspořádání území a výstavby vycházejících z preventivních hodnocení krajinného rázu. Představuje možnosti implementace ochranných opatření (regulativů) definovaných v preventivním hodnocení krajinného rázu do nástrojů územního plánování a problematiku interpretace mapových výstupů zpracovávaných v různých měřítkách.

Určenie nákladovo optimálnych parametrov pre bytový dom v Bratislave

31.8.2015 | Ing. Lucia Borisová
Nie vždy renovácia bytových domov spĺňa ekonomickú a ekologickú podstatu zároveň. V tomto príspevku je opísaná metóda výpočtu stanovenia minimálnych požiadaviek na energetickú hospodárnosť budov, aby obnovený objekt spĺňal environmentálne požiadavky a zároveň aby navrhnuté systémy boli efektívne z finančného hľadiska.

Vliv tažnosti betonářské oceli na únosnost trámových prvků

24.8.2015 | Ing. Václav Ráček, doc. Ing. Jiří Krátký, CSc., doc. Ing. Jan Vodička, CSc., Fakulta stavební, ČVUT v Praze, katedra betonových a zděných konstrukcí
Jaký je rozdíl v chování a únosnosti vláknobetonových trámků při užití betonářské výztuže různé duktility? Rozbor výsledků zkoušek je zaměřen na vliv vyztužení užitou betonářskou ocelí ve vláknobetonovém kompozitu, v tomto případě při dominantním ohybovém a smykovém namáhání testovaných trámců.

Inspekční činnost na betonárnách

17.8.2015 | Ing. Pavel Rubáš, Ph.D., Ing. Jaroslav Sytař, Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p.
Jak probíhá inspekce ve stavebnictví? Jak je definována a čím se liší od certifikace? Co všechno kontroluje? Kdo ji může provádět? Jaká jsou specifika inspekce betonáren?

Snížení energetické náročnosti škol a školských zařízení Jihočeského kraje ve Volyni

17.8.2015 | Ing. Petr Červený, VOŠ a SPŠ Volyně
V roce 2009 byl realizován projekt schválený Ministerstvem životního prostředí ČR pod názvem „Snížení energetické náročnosti škol a školských zařízení Jihočeského kraje ve Volyni“. Cílem projektu bylo komplexní řešení vytápění a úsporných opatření na všech školách a školských zařízeních ve Volyni s důrazem na ekologizaci zdrojů tepla a zachování architektonických hodnot funkcionalistického areálu Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Volyně v Resslově ulici.

Umístění stavby, aneb povinnosti stavebníka v souvislosti se stavebním záměrem

10.8.2015 | Ivana Nohová, 2. viceprezidentka PKPO
Snahou většiny stavebníků je získat co nejlevnější projektovou dokumentaci a razítko stavebního úřadu, umožňující zahájení stavby. Málo pozornosti se věnuje jejímu správnému umístění. Zvyklostí je posadit stavbu co nejblíže k plotu se sousedem, aby zůstal větší prostor pro zahradu.

Využití různých typů preventivních hodnocení krajinného rázu při výstavbě

3.8.2015 | Ing. arch. et. Ing. Kateřina Štréblová Hronovská, doc. ThLic. Ing. arch. Jiří Kupka, Ph.D., Fakulta životního prostředí ČZU v Praze, katedra biotechnických úprav krajiny
Ochrana krajinného rázu může představovat určitá omezení nejenom z hlediska velkých stavebních záměrů, ale i v případě architektury jednotlivých staveb, přičemž je uplatňována nejen v chráněných územích. Pro architekta, stavebníka či investora proto může být užitečná znalost některých oborových dokumentů ochrany přírody a krajiny, zejména tzv. preventivních hodnocení krajinného rázu.

Srovnání MC 2010 a ČSN 73 2452 při zatřídění drátkobetonu do pevnostní třídy

27.7.2015 | Ing. Václav Ráček, doc. Ing. Jan Vodička, CSc., doc. Ing. Jiří Krátký, CSc., Fakulta stavební, ČVUT v Praze, katedra betonových a zděných konstrukcí
Využití drátkobetonu při návrhu nosných drátkobetonových konstrukcí předpokládá, že vyrobený drátkobeton bude zatříděn do pevnostních tříd. Pro statický návrh jsou nezbytné uvedené pevnosti v pevnostní třídě: tlak, tah při vzniku trhlin a dohodnutém přetvoření při ohybové zkoušce trámců.

Porovnání kotevních prvků pro stabilizaci povlakové hydroizolace plochých střech

20.7.2015 | Ing. Jindřich Stodůlka, Ing. Tomáš Petříček, Ph.D., Ing. Markéta Bogárová, Ing. Jan Plachý, Ph.D.
Článek se zabývá problematikou mechanicky kotvených povlakových hydroizolací střech. Součástí článku je také uveřejnění výsledků provedených experimentálních měření na kotevních prvcích, které jsou určeny k mechanickému kotvení plochých střech.
zpět na aktuální články       10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  ...