Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Stavba / od 6.7.2015 do 19.10.2015


zpět na aktuální články

19.10.2015
Ing. Miloš Pánek, Ph.D., Fakulta lesnická a dřevařská ČZU v Praze

Článek pojednává o využití tropických dřevin v exteriérových aplikacích. Stručně se zmiňuje o problémech spojených s jejich těžbou, dopravou a průmyslovým zpracováním na hotový výrobek. Rozsáhlejší část je věnována vlivům povětrnosti a možnostem ochrany povrchů před fotodegradací.

12.10.2015
doc. Ing. Zdeněk Bažant, CSc., doc. Ing. Antonín Paseka, CSc., Ústav betonových a zděných konstrukcí, FAST VUT v Brně, Mgr. František Hubatka, KOLEJKONZULT & servis Brno

Bývalá cihelna byla po vytěžení zeminy zavezena různorodým odpadem. Vzniklý 20 metrů vysoký svah byl v koruně a patě zastavěn bez přihlédnutí k možnosti jeho sesouvání. V článku jsou popsány příčiny a důsledky havárie i sanační opatření.

12.10.2015
Ing. Peter Buday, PhD., Ing. Rastislav Ingeli, PhD., katedra KPS, SvF STU Bratislava

Aktuálne trendy vo vývoji stavebníctva poukazujú na neustále zdokonaľovanie sa v oblasti materiálovej bázy, bázy konštrukčného návrhu jednotlivých častí budov, ako aj ich samotného celku. Predložený príspevok pojednáva o špecifickej problematike konštrukčného vyhotovenia detailu balkónovej dosky s použitím prerušeného tepelného mostu – tepelnej izolácie s prechádzajúcou oceľovou výstužou v porovnaní s „klasickým riešením“, tepelným zaizolovaním celej balkónovej dosky.

5.10.2015
Ing. Lubomír Šabatka, CSc., Ing. Drahoslav Kolaja, Ing. Martin Pospíšil, IDEA RS, Jihomoravské inovační centrum (JIC) Brno, Ing. Jaromír Kabeláč, Hypatia Solutions Brno, prof. ing. František Wald, CSc., ČVUT Praha, UCEEB

Při návrhu ocelové konstrukce používá statik přednostně prutové prvky. Na konstrukci je ale řada míst, kde prutová teorie neplatí. Analýza konstrukce v těchto částech je obtížná a vyžaduje zvláštní pozornost. Pomocí předloženého sw může statik lépe poznat chování jakkoli tvarovaného styčníku a tvar styčníku i jeho dimenze efektivně optimalizovat.

28.9.2015
Ing. Pavel Rubáš, Ph.D., Technický a zkušební ústav stavební Praha s.p.

Článek je shrnutím návrhů akustických expertů z evropských zemí, jež se účastnily COST TU09001 „Harmonizující aspekty zvukové izolace“. Zahrnuje detailní stavebně-akustická data a jejich porovnání ze zemí zahrnutých v projektu.

14.9.2015
Ing. Martin Němeček, doc. Ing. Miloš Kalousek, Ph.D.

Článek se zabývá základními poznatky o vnitřní tepelné akumulaci energeticky pasivních staveb ve vztahu k letní tepelné stabilitě v klimatických podmínkách střední Evropy. Článek se lehce dotýká problematiky tepelné akumulace staveb s lehkým konstrukčním systémem, jako jsou například moderní sendvičové dřevostavby.

14.9.2015
Ing. Bohumil Koželouh, CSc., soudní znalec

Článek sleduje na základě zahraničních pramenů vývoj několika dřevostaveb a hrázděných domů v Evropě a Severní Americe. Raritou je návrh 24podlažního dřevěného výškového domu ve Vídni ve čtvrti Seestadt Aspern. Stavební práce mají být zahájeny na podzim letošního roku a budova má být dokončena v roce 2018.

7.9.2015
doc. ThLic. Ing. arch. Jiří Kupka, Ph.D., Ing. arch. et. Ing. Kateřina Štréblová Hronovská, Fakulta životního prostředí ČZU v Praze, Katedra biotechnických úprav krajiny

Článek úvádí příklady konkrétních regulativů uspořádání území a výstavby vycházejících z preventivních hodnocení krajinného rázu. Představuje možnosti implementace ochranných opatření (regulativů) definovaných v preventivním hodnocení krajinného rázu do nástrojů územního plánování a problematiku interpretace mapových výstupů zpracovávaných v různých měřítkách.

31.8.2015
Ing. Lucia Borisová

Nie vždy renovácia bytových domov spĺňa ekonomickú a ekologickú podstatu zároveň. V tomto príspevku je opísaná metóda výpočtu stanovenia minimálnych požiadaviek na energetickú hospodárnosť budov, aby obnovený objekt spĺňal environmentálne požiadavky a zároveň aby navrhnuté systémy boli efektívne z finančného hľadiska.

24.8.2015
Ing. Václav Ráček, doc. Ing. Jiří Krátký, CSc., doc. Ing. Jan Vodička, CSc., Fakulta stavební, ČVUT v Praze, katedra betonových a zděných konstrukcí

Jaký je rozdíl v chování a únosnosti vláknobetonových trámků při užití betonářské výztuže různé duktility? Rozbor výsledků zkoušek je zaměřen na vliv vyztužení užitou betonářskou ocelí ve vláknobetonovém kompozitu, v tomto případě při dominantním ohybovém a smykovém namáhání testovaných trámců.

17.8.2015
Ing. Pavel Rubáš, Ph.D., Ing. Jaroslav Sytař, Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p.

Jak probíhá inspekce ve stavebnictví? Jak je definována a čím se liší od certifikace? Co všechno kontroluje? Kdo ji může provádět? Jaká jsou specifika inspekce betonáren?

17.8.2015
Ing. Petr Červený, VOŠ a SPŠ Volyně

V roce 2009 byl realizován projekt schválený Ministerstvem životního prostředí ČR pod názvem „Snížení energetické náročnosti škol a školských zařízení Jihočeského kraje ve Volyni“. Cílem projektu bylo komplexní řešení vytápění a úsporných opatření na všech školách a školských zařízeních ve Volyni s důrazem na ekologizaci zdrojů tepla a zachování architektonických hodnot funkcionalistického areálu Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Volyně v Resslově ulici.

10.8.2015
Ivana Nohová, 2. viceprezidentka PKPO

Snahou většiny stavebníků je získat co nejlevnější projektovou dokumentaci a razítko stavebního úřadu, umožňující zahájení stavby. Málo pozornosti se věnuje jejímu správnému umístění. Zvyklostí je posadit stavbu co nejblíže k plotu se sousedem, aby zůstal větší prostor pro zahradu.

3.8.2015
Ing. arch. et. Ing. Kateřina Štréblová Hronovská, doc. ThLic. Ing. arch. Jiří Kupka, Ph.D., Fakulta životního prostředí ČZU v Praze, katedra biotechnických úprav krajiny

Ochrana krajinného rázu může představovat určitá omezení nejenom z hlediska velkých stavebních záměrů, ale i v případě architektury jednotlivých staveb, přičemž je uplatňována nejen v chráněných územích. Pro architekta, stavebníka či investora proto může být užitečná znalost některých oborových dokumentů ochrany přírody a krajiny, zejména tzv. preventivních hodnocení krajinného rázu.

27.7.2015
Ing. Václav Ráček, doc. Ing. Jan Vodička, CSc., doc. Ing. Jiří Krátký, CSc., Fakulta stavební, ČVUT v Praze, katedra betonových a zděných konstrukcí

Využití drátkobetonu při návrhu nosných drátkobetonových konstrukcí předpokládá, že vyrobený drátkobeton bude zatříděn do pevnostních tříd. Pro statický návrh jsou nezbytné uvedené pevnosti v pevnostní třídě: tlak, tah při vzniku trhlin a dohodnutém přetvoření při ohybové zkoušce trámců.

20.7.2015
Ing. Jindřich Stodůlka, Ing. Tomáš Petříček, Ph.D., Ing. Markéta Bogárová, Ing. Jan Plachý, Ph.D.

Článek se zabývá problematikou mechanicky kotvených povlakových hydroizolací střech. Součástí článku je také uveřejnění výsledků provedených experimentálních měření na kotevních prvcích, které jsou určeny k mechanickému kotvení plochých střech.

13.7.2015
Ing. Václav Ráček, Ing. Lukáš Kadlec, prof. Ing. Vladimír Křístek, DrSc., Dr.h.c., FEng., Fakulta stavební, ČVUT v Praze, katedra betonových a zděných konstrukcí, prof. Ing. Jan L. Vítek, CSc., FEng., Metrostav a.s.

Záměrem bylo vytvořit experiment, kde by byly vyvozeny podmínky čistého smyku bez žádného doprovodného parazitního namáhání. Během experimentu je sledována nejen vrcholová pevnost, ale též vývoj sestupné křivky přenášeného napětí při rostoucích smykových deformacích.

13.7.2015
doc. Ing. Antonín Lokaj, Ph.D., Ing. Kristýna Klajmonová, VŠB TU Ostrava

V příspěvku jsou prezentovány výsledky statických testů svorníkových spojů dřevěné kulatiny s vloženými ocelovými styčníkovými plechy v tahu pod úhlem k vláknům.

6.7.2015
doc. Ing. Václav Kupilík, CSc., ČVUT Praha

Podle statistiky HZS ČR požáry v bytových domech patří k nejčastějším tragédiím, a proto je třeba jim věnovat náležitou pozornost. S ohledem na tuto skutečnost uvádím příklady některých často nesprávně provedených konstrukcí z požárního hlediska.


zpět na aktuální články