Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Stavba / od 31.8.2015 do 30.11.2015


zpět na aktuální články

30.11.2015
doc. Ing. Petr Fajman, CSc., ČVUT Praha, katedra mechaniky

Plátový spoj je velmi často používán při rekonstrukcích historických konstrukcí. V literatuře se většinou dočteme o konstrukčních zásadách, ale o statickém působení toho příliš mnoho nevíme. Článek nabízí výsledky experimentálních zkoušek a výpočtů MKP, z nichž je možné vyvodit závěry, které pomohou při návrhu daného spoje.

23.11.2015
Ing. Stanislav Zrza, Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p.

Příspěvek uvádí do problematiky posuzování a provádění ocelových a hliníkových stavebních konstrukcí. Shrnuje požadavky na systém řízení výroby ocelových konstrukcí dle požadavků ČSN EN 1090-1+A1 a metodiku zatřiďování stavebních konstrukcí do kvalifikačních tříd (EXC1–EXC4).

23.11.2015
Ing. Nizar Al-Hajjar, Centrum stavebního inženýrství, pracoviště Zlín

Článek se zabývá laboratorním zkoušením tepelného odporu zkušebního vzorku roubené stěny z červeného cedru. Součástí bylo ověření tepelné vodivosti vzorků z desek ze tří vrstev trámů ve zkušební stěně. Protože neexistují žádné jiné poznatky o vlhkostních vlastnostech tohoto druhu dřeva, zjišťovala se také sorpční hmotnostní vlhkost materiálu.

16.11.2015
Ing. Michal Frank, Ing. Martina Drdlová, Ing. Vladan Prachař, VUSTAH Brno, Prof. Ing. Jaroslav Buchar, DrSc., SVS FEM Brno

Použití bezpečnostních prvků pro ochranu před teroristickými útoky je dnes vysoce aktuální téma. Proto byl proveden výzkum a vývoj v oblasti absorpčních materiálů použitelných pro tyto prvky, kdy po výběru vhodných materiálů následovala výroba vzorků a jejich zkoušení. Stěžejní zkouškou bylo zatěžování metodou Hopkinsonovy měrné dělené tyče.

16.11.2015
Ing. Karel Mikulica, prof. Ing. Rudolf Hela, CSc., Ústav technologie stavebních hmot a dílců, FAST VUT v Brně

Beton při vysokých teplotách výrazně mění své vlastnosti a dochází až k jeho destrukci. Příspěvek se zabývá sanací betonové podlahy porušené při požáru průmyslové haly. Je popsán postup zjišťování škod vzniklých na podlahových betonových konstrukcích v důsledku působení vysokých teplot.

9.11.2015
Ing. Lubomír Šabatka, CSc., Ing. Drahoslav Kolaja, Ing. Martin Rolný, Jihomoravské inovační centrum (JIC) Brno, Ing. Jaromír Kabeláč, Hypatia Solutions, prof. Ing. František Wald, CSc., ČVUT Praha, UCEEB

Chybná návrh detailu může způsobit poruchy a havárie ocelových konstrukcí. U složitějších styčníků projektanti doposud slabá nísta pouze odhadovali. Metoda CBFEM umožňuje optimální a bezpečný návrh styčníků. Výsledky poskytují statikovi jasnou informaci, zda je návrh bezpečný.

9.11.2015
Ing. arch. Marcela Kubů, Asociace výrobců minerální izolace, Ing. Marcela Bosáčková, Asociace akustiky

Revize ETAG 004 změnila posuzování ochrany proti hluku vnějších kontaktních zateplovacích systémů (ETICS). ETICS může mít nově pozitivní nebo negativní vliv na vzduchovou neprůzvučnost stěny, na kterou byl aplikován. V článku uvádíme postup stanovení vzduchové neprůzvučnosti, výpočty a výsledky měření na ETICS s minerální vlnou.

2.11.2015
doc. Ing. Zdeněk Bažant, CSc., doc. Ing. Miloš Zich, Ph.D., Ústav betonových a zděných konstrukcí, VUT FAST v Brně

Stavby, které jsou vydány přirozeným změnám teploty ovzduší, je třeba rozčlenit na části, které se mohou chovat samostatně. Pokud se tak nestane, konstrukce se sama rozdělí podle obecných fyzikálních zákonů a vnitřních a vnějších tvarových a materiálových vlastností stavby. Článek pojednává o poruchách dilatací objektů pozemních staveb.

2.11.2015
doc. Ing. Jan Kaňka, Ph.D., Stavební fakulta ČVUT Praha

Článek poskytuje informaci o požadavcích na proslunění budov v zemích Evropské Unie a podává krátký historický přehled o normalizaci proslunění v našich zemích. Z hlediska proslunění je komentováno i současné dění okolo přípravy tzv. Pražských stavebních předpisů.

19.10.2015
Ing. Miloš Pánek, Ph.D., Fakulta lesnická a dřevařská ČZU v Praze

Článek pojednává o využití tropických dřevin v exteriérových aplikacích. Stručně se zmiňuje o problémech spojených s jejich těžbou, dopravou a průmyslovým zpracováním na hotový výrobek. Rozsáhlejší část je věnována vlivům povětrnosti a možnostem ochrany povrchů před fotodegradací.

12.10.2015
doc. Ing. Zdeněk Bažant, CSc., doc. Ing. Antonín Paseka, CSc., Ústav betonových a zděných konstrukcí, FAST VUT v Brně, Mgr. František Hubatka, KOLEJKONZULT & servis Brno

Bývalá cihelna byla po vytěžení zeminy zavezena různorodým odpadem. Vzniklý 20 metrů vysoký svah byl v koruně a patě zastavěn bez přihlédnutí k možnosti jeho sesouvání. V článku jsou popsány příčiny a důsledky havárie i sanační opatření.

12.10.2015
Ing. Peter Buday, PhD., Ing. Rastislav Ingeli, PhD., katedra KPS, SvF STU Bratislava

Aktuálne trendy vo vývoji stavebníctva poukazujú na neustále zdokonaľovanie sa v oblasti materiálovej bázy, bázy konštrukčného návrhu jednotlivých častí budov, ako aj ich samotného celku. Predložený príspevok pojednáva o špecifickej problematike konštrukčného vyhotovenia detailu balkónovej dosky s použitím prerušeného tepelného mostu – tepelnej izolácie s prechádzajúcou oceľovou výstužou v porovnaní s „klasickým riešením“, tepelným zaizolovaním celej balkónovej dosky.

5.10.2015
Ing. Lubomír Šabatka, CSc., Ing. Drahoslav Kolaja, Ing. Martin Pospíšil, IDEA RS, Jihomoravské inovační centrum (JIC) Brno, Ing. Jaromír Kabeláč, Hypatia Solutions Brno, prof. ing. František Wald, CSc., ČVUT Praha, UCEEB

Při návrhu ocelové konstrukce používá statik přednostně prutové prvky. Na konstrukci je ale řada míst, kde prutová teorie neplatí. Analýza konstrukce v těchto částech je obtížná a vyžaduje zvláštní pozornost. Pomocí předloženého sw může statik lépe poznat chování jakkoli tvarovaného styčníku a tvar styčníku i jeho dimenze efektivně optimalizovat.

28.9.2015
Ing. Pavel Rubáš, Ph.D., Technický a zkušební ústav stavební Praha s.p.

Článek je shrnutím návrhů akustických expertů z evropských zemí, jež se účastnily COST TU09001 „Harmonizující aspekty zvukové izolace“. Zahrnuje detailní stavebně-akustická data a jejich porovnání ze zemí zahrnutých v projektu.

14.9.2015
Ing. Martin Němeček, doc. Ing. Miloš Kalousek, Ph.D.

Článek se zabývá základními poznatky o vnitřní tepelné akumulaci energeticky pasivních staveb ve vztahu k letní tepelné stabilitě v klimatických podmínkách střední Evropy. Článek se lehce dotýká problematiky tepelné akumulace staveb s lehkým konstrukčním systémem, jako jsou například moderní sendvičové dřevostavby.

14.9.2015
Ing. Bohumil Koželouh, CSc., soudní znalec

Článek sleduje na základě zahraničních pramenů vývoj několika dřevostaveb a hrázděných domů v Evropě a Severní Americe. Raritou je návrh 24podlažního dřevěného výškového domu ve Vídni ve čtvrti Seestadt Aspern. Stavební práce mají být zahájeny na podzim letošního roku a budova má být dokončena v roce 2018.

7.9.2015
doc. ThLic. Ing. arch. Jiří Kupka, Ph.D., Ing. arch. et. Ing. Kateřina Štréblová Hronovská, Fakulta životního prostředí ČZU v Praze, Katedra biotechnických úprav krajiny

Článek úvádí příklady konkrétních regulativů uspořádání území a výstavby vycházejících z preventivních hodnocení krajinného rázu. Představuje možnosti implementace ochranných opatření (regulativů) definovaných v preventivním hodnocení krajinného rázu do nástrojů územního plánování a problematiku interpretace mapových výstupů zpracovávaných v různých měřítkách.

31.8.2015
Ing. Lucia Borisová

Nie vždy renovácia bytových domov spĺňa ekonomickú a ekologickú podstatu zároveň. V tomto príspevku je opísaná metóda výpočtu stanovenia minimálnych požiadaviek na energetickú hospodárnosť budov, aby obnovený objekt spĺňal environmentálne požiadavky a zároveň aby navrhnuté systémy boli efektívne z finančného hľadiska.


zpět na aktuální články
 
 
Reklama