Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Stavba / od 1.6.2015 do 24.8.2015


zpět na aktuální články

24.8.2015
Ing. Václav Ráček, doc. Ing. Jiří Krátký, CSc., doc. Ing. Jan Vodička, CSc., Fakulta stavební, ČVUT v Praze, katedra betonových a zděných konstrukcí

Jaký je rozdíl v chování a únosnosti vláknobetonových trámků při užití betonářské výztuže různé duktility? Rozbor výsledků zkoušek je zaměřen na vliv vyztužení užitou betonářskou ocelí ve vláknobetonovém kompozitu, v tomto případě při dominantním ohybovém a smykovém namáhání testovaných trámců.

17.8.2015
Ing. Pavel Rubáš, Ph.D., Ing. Jaroslav Sytař, Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p.

Jak probíhá inspekce ve stavebnictví? Jak je definována a čím se liší od certifikace? Co všechno kontroluje? Kdo ji může provádět? Jaká jsou specifika inspekce betonáren?

17.8.2015
Ing. Petr Červený, VOŠ a SPŠ Volyně

V roce 2009 byl realizován projekt schválený Ministerstvem životního prostředí ČR pod názvem „Snížení energetické náročnosti škol a školských zařízení Jihočeského kraje ve Volyni“. Cílem projektu bylo komplexní řešení vytápění a úsporných opatření na všech školách a školských zařízeních ve Volyni s důrazem na ekologizaci zdrojů tepla a zachování architektonických hodnot funkcionalistického areálu Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Volyně v Resslově ulici.

10.8.2015
Ivana Nohová, 2. viceprezidentka PKPO

Snahou většiny stavebníků je získat co nejlevnější projektovou dokumentaci a razítko stavebního úřadu, umožňující zahájení stavby. Málo pozornosti se věnuje jejímu správnému umístění. Zvyklostí je posadit stavbu co nejblíže k plotu se sousedem, aby zůstal větší prostor pro zahradu.

3.8.2015
Ing. arch. et. Ing. Kateřina Štréblová Hronovská, doc. ThLic. Ing. arch. Jiří Kupka, Ph.D., Fakulta životního prostředí ČZU v Praze, katedra biotechnických úprav krajiny

Ochrana krajinného rázu může představovat určitá omezení nejenom z hlediska velkých stavebních záměrů, ale i v případě architektury jednotlivých staveb, přičemž je uplatňována nejen v chráněných územích. Pro architekta, stavebníka či investora proto může být užitečná znalost některých oborových dokumentů ochrany přírody a krajiny, zejména tzv. preventivních hodnocení krajinného rázu.

27.7.2015
Ing. Václav Ráček, doc. Ing. Jan Vodička, CSc., doc. Ing. Jiří Krátký, CSc., Fakulta stavební, ČVUT v Praze, katedra betonových a zděných konstrukcí

Využití drátkobetonu při návrhu nosných drátkobetonových konstrukcí předpokládá, že vyrobený drátkobeton bude zatříděn do pevnostních tříd. Pro statický návrh jsou nezbytné uvedené pevnosti v pevnostní třídě: tlak, tah při vzniku trhlin a dohodnutém přetvoření při ohybové zkoušce trámců.

20.7.2015
Ing. Jindřich Stodůlka, Ing. Tomáš Petříček, Ph.D., Ing. Markéta Bogárová, Ing. Jan Plachý, Ph.D.

Článek se zabývá problematikou mechanicky kotvených povlakových hydroizolací střech. Součástí článku je také uveřejnění výsledků provedených experimentálních měření na kotevních prvcích, které jsou určeny k mechanickému kotvení plochých střech.

13.7.2015
Ing. Václav Ráček, Ing. Lukáš Kadlec, prof. Ing. Vladimír Křístek, DrSc., Dr.h.c., FEng., Fakulta stavební, ČVUT v Praze, katedra betonových a zděných konstrukcí, prof. Ing. Jan L. Vítek, CSc., FEng., Metrostav a.s.

Záměrem bylo vytvořit experiment, kde by byly vyvozeny podmínky čistého smyku bez žádného doprovodného parazitního namáhání. Během experimentu je sledována nejen vrcholová pevnost, ale též vývoj sestupné křivky přenášeného napětí při rostoucích smykových deformacích.

13.7.2015
doc. Ing. Antonín Lokaj, Ph.D., Ing. Kristýna Klajmonová, VŠB TU Ostrava

V příspěvku jsou prezentovány výsledky statických testů svorníkových spojů dřevěné kulatiny s vloženými ocelovými styčníkovými plechy v tahu pod úhlem k vláknům.

6.7.2015
doc. Ing. Václav Kupilík, CSc., ČVUT Praha

Podle statistiky HZS ČR požáry v bytových domech patří k nejčastějším tragédiím, a proto je třeba jim věnovat náležitou pozornost. S ohledem na tuto skutečnost uvádím příklady některých často nesprávně provedených konstrukcí z požárního hlediska.

29.6.2015
Ing. Pavel Fridrich, Ústav pozemního stavitelství, VUT v Brně

Využití injektáže (chemické metody) k obnově hydroizolace a zvýšení užitné hodnoty stavby, je jednou z přímých metod, která v posledních letech podstupuje rychlý vývoj. Ve své práci se zabývám hodnocením dvou u nás používaných chemických přípravků a jejich vlivem na mechanické vlastnosti malt.

29.6.2015
Ing. Magdalena Charvátová, doc. Ing. Petr Kuklík, CSc., ČVUT Praha, UCEEB

Článek je zaměřen na zkoumání vlivu použitého protipožárního nástřiku na OSB deskách na požární odolnost celé konstrukce z lehkého dřevěného skeletu. Začátkem roku 2014 byly provedeny 2 požární zkoušky v požární zkušebně firmy PAVUS, a.s. ve Veselí nad Lužnicí.

22.6.2015
Ing. Andrea Nasswettrová, Ph.D., Ing. Pavel Šmíra, Ph.D., Ing. et Ing. Soňa Křivánková, Metodické pracoviště Sanace dřeva, Vědeckotechnický park profesora Lista Brno

Příspěvek prezentuje zařízení Acoustic Pack, které dokáže zaznamenávat zvuk, který larvy vydávají při požeru dřevní hmoty, a to až osmi senzory najednou v několikahodinových záznamech, pomocí kvalitního systému snímání zvukového signálu. Při detekci je zároveň možné si okamžitě poslechnout aktivitu na daném prvku v konstrukci.

22.6.2015
prof. Ing. Jan Tywoniak, CSc., Ing. Antonín Lupíšek, Ph.D., Ing. Julie Hodková, Ing. Michal Bureš, Ing. Martin Volf, ČVUT Praha; Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEEB)

Inspirován výměnou lehkého obvodového pláště jedné z budov stavební fakulty ČVUT v Praze se začal tým profesora Tywoniaka věnovat hledání alternativního řešení s cílem použít co nejmenší množství kovových a ropných materiálů při zachování možnosti rychlé montáže a dosažení nízké energetické náročnosti.

15.6.2015
Ing. arch. Simona Švecová, doc. Ing. arch. Ivan Vorel, CSc., FSv ČVUT Praha

V historické kulturní krajině se mohou vyskytovat určité prvky a struktury, které mohou být hodnotou kulturního dědictví. Proč nelze ponechat stavební činnost v krajině bez výraznějších omezení, proč je nutno omezovat způsob a míru výstavby a změn ve využití území?

15.6.2015
Ing. Aleš Vodička, Ing. Pavel Mlejnek, Ph.D, Ing. Jan Včelák, Ph.D., Ing. Petr Ptáček, Ph.D., doc. Ing. Petr Kuklík, CSc., Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze

Článek popisuje jeden z nejdůležitějších faktorů omezující životnost dřevostaveb – vlhkost. Ukazuje, jaké jsou nejčastější příčiny a důsledky zvýšené vlhkosti v konstrukci dřevostaveb a jakými způsoby lze tuto vlhkost detekovat a měřit.

8.6.2015
Ing. arch. et. Ing. Kateřina Štréblová Hronovská, doc. Ing. arch. Ivan Vorel, CSc., Česká zemědělská univerzita v Praze; Fakulta životního prostředí - Katedra biotechnických úprav krajiny

Ochrana krajinného rázu před vlivy výstavby nebo změn ve využití území je zakotvena v § 12 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny. Pro stavebníky a investory je velmi obtížné předvídat, jaké podmínky pro výstavbu stanoví orgán ochrany přírody.

8.6.2015
Ing. František Stránský

Památkáři u budov v památkových zónách vyžadují zachování členění a profilace vlysů otvorových výplní a respektování původního vzhledu fasády. Při zachování profilace vlysů je dnes již povoleno zasklení okenních křídel izolačními skly. Výrobci oken se v tomto směru dopouštějí stále mnoha chyb, které ovlivňují nejen fyzikální vlastnosti výplní otvorů, ale také jejich trvanlivost – životnost.

1.6.2015
Dipl.-Wirtsch.-Ing. (FH) Ondřej Flanderka, Sachverständiger für Nachhaltiges Bauen, Prof. Dr.-Ing. Jörn Krimmling, Hochschule Zittau/Görlitz, Ing. Martin Vonka, Ph.D., Fakulta stavební, ČVUT v Praze

K hodnocení kvality a udržitelnosti budov jsou používány certifikační systémy. Vedle na trhu již etablovaných nástrojů, jako jsou BREEAM a LEED, se v posledních letech začínají prosazovat i další certifikační systémy – např. v Německu DGNB a BNB. V České republice vznikla v roce 2010 na Stavební fakultě ČVUT v Praze metodika SBToolCZ.


zpět na aktuální články