Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pasivním domem roku je rodinný dům ve Vraném nad Vltavou

V prvním ročníku ankety Pasivní dům roku vyhrál nepodsklepený zděný dům se sedlovou střechou. Obvodové stěny jsou z cihel Heluz family 50 2v1, vytápění a ohřev vody zajišťuje tepelné čerpadlo a solární kolektory od firmy Regulus. Okna s trojskly dodala společnost Slavona. Dům má měrnou potřebu tepla na vytápění 10 kWh/(m2a) a získal dotaci Nová zelená úsporám.

Dům je vytápěn velmi tichým vzduchovým tepelným čerpadlem EcoAir 408. Spolu se solárními kolektory řady KPI1, integrovanými přímo do střešní krytiny, je zajištěn i ohřev vody.
U pasivního domu, jako je tento, si už nelze představit výměnu vzduchu jinak, než se systémem větrání s rekuperací tepla. Zde bylo instalováno zařízení Sentinel Kinetic B s rozvody vzduchu do jednotlivých místností.
Všechny tyto tři systémy jsou technologiemi firmy REGULUS, která je známá svým soustředěním se na technicky správná, úsporná a inovativní řešení.

Mimořádně úsporný dům

Mezi soutěžícími se objevily rodinné domy ze všech částí České republiky. Do vedení se poměrně rychle dostala vítězná novostavba z Vraného nad Vltavou, jejímiž autory jsou architekti ze sdružení Kontinual a kterou realizovala firma Zdeněk Kodoň. Dům byl podpořen dotací z programu Nová zelená úsporám. Moderně a prakticky řešený dům disponuje podlahovou plochou 209 m2. Při obestavěném prostoru 678,3 m2 splňuje s rezervou měrnou potřebu tepla na vytápění požadovanou pro pasivní domy. Díky tomu dům splnil kritéria pro mimořádně úspornou budovu v průkazu energetické náročnosti. S celkovou hodnotou potřeby primární energie se dostal na hodnotu 78 kWh/(m2a).

Dokonale izolovaná obálka domu

Obvodové stěny jsou vyzděny z dutinových cihel plněných polystyrenem Heluz family 50 2v1. Stěny nejsou opatřeny žádnou další dodatečnou izolací. V šikmé střeše je použita tepelná izolace Isover Orsik o celkové tloušťce 360 mm. Dům stojí na půlmetrové hutněné izolaci z pěnového skla, v podlaze se pak nachází dalších 8 cm pěnového polystyrenu. Průměrný součinitel prostupu tepla obálky budovy je 0,16 W/m2K.

Okna a vchodové dveře dodala společnost Slavona. Použita byla dřevěná okna SC92 s trojsklem s celkovým součinitelem prostupu tepla oknem UW 0,7 W/m2K. Součinitel prostupu tepla zasklení UG je 0,5 W/m2K. Vchodové dveře mají součinitel prostupu tepla UD 0,82 W/m2K. Celková průvzdušnost obálky budovy n50 byla změřena v hodnotě 0,46 h−1.

Autor: Jan Medek
Autor: Jan Medek
Autor: Jan Medek
Autor: Jan Medek

Autor: Jakub Tomec
Autor: Jakub Tomec
Autor: Jakub Tomec
Autor: Jakub Tomec

Historicky první vítěz ankety v ČR

Soutěž pasivní dům roku vyhlásila na podzim roku 2015 společnost ABF, a.s., za podpory Centra pasivního domu a Státního fondu životního prostředí České republiky. Klání bylo dvoukolové. Od 15. listopadu 2015 až do konce roku probíhaly registrace. Přihlásit se mohly rodinné domy dokončené v letech 2010 až 2015 a splňující kritéria pro pasivní domy nebo domy s velmi nízkou energetickou náročností.

První selekci provedla odborná porota ve složení Ing. arch. Josef Smola, Ing. arch. Jana Hořická a Ing. Jan Bárta (všichni z Centra pasivního domu), Ing. Jakub Hrbek ze Státního fondu životního prostředí České republiky a nezávislý porotce Ing. Viktor Zbořil. Během prvních dvou lednových týdnů vybrala porota 10 finalistů. Dále už to měla v rukou veřejnost, která hlasovala jednak osobně na lednovém veletrhu FOR PASIV, ale také do konce února na webových stránkách www.pasivnidomy.cz.

 
 
Reklama