Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Probíhá pátý ročník soutěžní přehlídky Úsporný dům

Úsporné bydlení se v posledních letech skloňuje ve všech pádech a často je spojováno jen s úsporou energie, což je zavádějící. Na „úsporné stavby“ je potřeba se dívat jako na celek, který zohledňuje ekonomickou, ekologickou a estetickou stránku a samozřejmě uživatelský komfort a zdravé prostředí.

Soutěžní přehlídka ÚSPORNÝ DŮM 2019 navazuje na předchozí čtyři ročníky, které nesly název Pasivní dům. V loňském ročníku přehlídky byla poprvé začleněna kategorie Rekonstrukce, ta úspěšně oslovila širší spektrum veřejnosti a na praktických příkladech ukázala, že i domy staré 20, 50 i více než 100 let lze efektivně obnovovat do aktuálních standardů.

Loňský vítěz Ceny poroty v kategorii Zelená novostavba - rodinný dům, autor: Vize Ateliér
Loňský vítěz Ceny poroty v kategorii Zelená novostavba - rodinný dům, autor: Vize Ateliér

Společnost ABF a Státní fond životního prostředí České republiky ve spolupráci s Centrem pasivního domu společně vyhlásily již pátý ročník soutěžní přehlídky „ÚSPORNÝ DŮM 2019“. Cílem letošního ročníku je představit široké veřejnosti stavby pro 21. století a ocenit ty nejatraktivnější. V Česku se jich každoročně postaví stovky a soutěžní přehlídka chce ukázat, že kvalitně postavené nebo zrekonstruované stavby jsou komfortní, šetrné ke všem zdrojům i životnímu prostředí a dostupné prakticky každému. Do soutěžní přehlídky lze přihlásit domy rodinné, bytové, ale i administrativní stavby, nebo ty využívané k veřejným účelům. Stavby mohou být v pasivním či nulovém standardu, ale i s velmi nízkou energetickou náročností a u rekonstrukcí splňující požadavky programu Nová zelená úsporám či Operačního programu Životní prostředí.

Přihlásit stavby do soutěžní přehlídky je možné od 17. 9. – 4. 12. 2019.
Hodnocení odbornou porotou bude probíhat od 9. 12. 2019 – 13. 12. 2019.
Hlasování veřejnosti bude zpřístupněno od 16. 12. 2019 – 31. 1. 2020 na www.soutez-uspornydum.cz
Slavnostní vyhlášení vítězů se uskuteční 6. 2. 2020 u příležitosti zahájení veletrhu FOR PASIV.
Udělena budou tato ocenění: ocenění odborné poroty v obou kategoriích, cena Generálního partnera Hypoteční banka, cena pro hlasujícího z řad veřejnosti, cena veřejnosti.

 
 
Reklama