Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Redakční návštěva: Do nitra pasivní dřevostavby

Představujeme pasivní dřevostavbu rodinného domu se skeletovou nosnou konstrukcí, difuzně otevřenou obálkou a systémem inteligentního technického zařízení. Ten zahrnuje tepelné čerpadlo, fotovoltaickou elektrárnu a vzduchotechnickou jednotku s rekuperací. Pasivní dům získal dotaci Nová Zelená úsporám.

Redakční návštěva pasivního domu, který Vám právě představujeme, proběhla netradičně nadvakrát, a to ve fázi dokončené nosné konstrukce, kdy jsme zastihli montáž vnější obálky stavby, a ve fázi měření vzduchotěsnosti domu v provozním stavu po jeho dokončení. Obě návštěvy odhalily to podstatné – důmyslné konstrukční řešení nosných prvků, obálky stavby včetně detailů a pokročilé efektivní řešení potřeby energie domu vyspělým technickým zařízením s obnovitelnými zdroji, zpětným získávání tepla a dokonalou regulací.


Nosná konstrukce pasivního domu, galerie a video na ESTAV.cz

Nosná konstrukce pasivního domu, galerie a video na ESTAV.cz

Dvoupodlažní nepodsklepená dřevostavba od firmy DOMY ATREA je postavena v masivním skeletu, zajišťujícím tuhost jak pro svislá, tak pro vodorovná zatížení. Masivní skelet je v tomto případě doplněn lehkou dřevěnou sloupkovou konstrukcí vymezující budoucí obálku stavby. Ta je difuzně otevřená. Dutinu pro tepelnou izolaci vymezují z vnější strany dřevovláknité desky se zámkem a z vnitřní strany OSB desky, které tvoří hlavní vzduchotěsnicí vrstvu. Hlavní tepelnou izolaci obvodové stěny tvoří foukaná celulóza.


Energeticky úsporné stavební řešení pasivní dřevostavby rodinného domu doplňuje ucelený systém technických zařízení, který zajišťuje zdravé a komfortní bydlení s velmi nízkými provozními náklady. Celý systém se snadno reguluje a ovládá.


Dokončený pasivní dům, řešení TZB včetně galerie na ESTAV.cz

Dokončený pasivní dům, řešení TZB včetně galerie na ESTAV.cz

Klíčovým prvkem technického zařízení je vytápěcí a větrací jednotka ATREA DUPLEX RA4 se zpětným získáváním tepla. Rozvod tepla po objektu je primárně řešen prostřednictvím teplovzdušné jednotky v kombinaci s větráním. Jako doplňkové otopné plochy jsou v obou koupelnách umístěny teplovodní žebříkové radiátory. Režim a intenzita větrání jsou řízeny automaticky na základě signálů z WC, kuchyně a především čidla CO2 umístěného v obývacím pokoji.

V domě je instalována fotovoltaická elektrárna společnosti juwi s.r.o. o výkonu 4,9 kWp s podružným rozvaděčem. Elektrárna primárně pokrývá spotřebu elektřiny v domě (tepelné čerpadlo, lednička, pračka, vzduchotechnická jednotka a další spotřebiče). Případné přebytky vyrobené elektrické energie jsou následně využívány k ohřevu vody v integrovaném zásobníku tepla IZT-U.

Celou reportáž včetně fotogalerie a videa s komentářem Ing. Petra Dusila ze společnosti Domy Atrea a Mgr. Stanislava Palečka ze společnosti Radion, který měřil průvzdušnost obálky domu, naleznete na portálu ESTAV.cz.

 
 
Reklama