Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

O víkendu se otevírají pasivní domy

48 % lidí nezná pojem pasivní dům. O víkendu se do stovky z nich můžou zájemci zdarma podívat. Návštěvníci budou moci nahlédnout do desítek rodinných i bytových pasivních domů, škol a letos i pasivního domu pro seniory a pobavit se s jejich majiteli a provozovateli.

Investice do bydlení je pro většinu lidí největší v životě, přesto se o ní spousta investorů rozhoduje na základě neúplných, zkreslených nebo protichůdných informací. Vyplývá to z výzkumu, který pro Centrum pasivního domu zpracovala agentura SC&C. Podle něj 48 % dotazovaných netuší, co je to pasivní dům, jeden ze základních modelů energeticky úsporného bydlení. Napravit to mohou už tento víkend, kdy probíhají mezinárodní Dny pasivních domů. 13. až 15. listopadu bude po celé České republice otevřena bezmála stovka objektů, které se pyšní minimálními náklady na vytápění, promyšleným designem a zdravým vnitřním prostředím.

"Principy pasivního domu jsou v Česku známé už přes deset let, a přesto je pořád mnozí lidé neznají anebo věří tisíckrát vyvráceným mýtům," komentuje výsledek průzkumu Jan Bárta, ředitel odborné organizace Centrum pasivního domu. Právě proto pořádá akce jako Dny pasivních domů, v rámci nichž mohou zájemci nahlédnout do desítek rodinných i bytových domů, škol a letos i pasivního domu pro seniory a pobavit se s jejich majiteli. "Přímá zkušenost a možnost zeptat se na cokoli pomáhají rozptýlit obavy nejefektivněji," usmívá se Jan Bárta.

Otevřou se například tyto pasivní domy

Pasivní dům pro seniory v Modřicích
Pasivní dům pro seniory v Modřicích (foto: Petr Bohuslávek)
Pasivní základní umělecká škola v Holicích
Pasivní základní umělecká škola v Holicích (foto: Petr Bohuslávek)

Pasivní dům je přitom dům, opírající se o kvalitní a úspornou obálku, která omezí účet na vytápění na několik tisíc korun ročně. Oproti neodborně zatepleným stavbám se navíc přímo v návrhu počítá se systémem řízeného větrání, které uživatelům zajišťuje vždy čerstvý vzduch. Stejné základní principy ale neznamenají jednotvárnost a strohost. To má letos v rámci Dnů pasivních domů dokumentovat 87 otevřených domů po celé České republice. Mezi objekty, které bude možné navštívit, jsou

Pasivní domy se od 13. do 15. listopadu neotevřou jen v Česku. Návštěvníci přivítají majitelé domů nejen v Německu, odkud koncept vzešel, ale také v Rakousku, Belgii, Velké Británii nebo dokonce v Číně, Jižní Koreji či Indonésii. Bližší informace o otevřených pasivních domech a doprovodném programu celé akce najdete na stránkách Centra pasivního domu.

Redakce TZB-info a ESTAV.cz navštívily také tyto pasivní domy

Pasivní rodinný dům v Chelčicích
Pasivní rodinný dům v Chelčicích
Pasivní rodinný dům v Mníšku pod Brdy
Pasivní rodinný dům v Mníšku pod Brdy

Informace o pasivních domech včetně redakčních návštěv naleznete také v rubrice Pasivní domy na TZB-info.

 
 
Reklama