Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Redakční návštěva: Pasivní bungalov podle individuálního projektu

Jednopodlažní pasivní rodinný dům stojí v jižních Čechách. Ačkoliv jde o bungalov, podařilo se projekt optimalizovat tak, aby mohl získat dotaci Nová zelená úsporám. Čtyřčlenná rodina, které je dům šitý na míru, má již dvouletou zkušenost z jeho provozování.

Cesta k výběru domu

Mladým manželům se naskytla možnost vhodné parcely pro rodinný dům v dohledové vzdálenosti od míst, kde vyrůstali. V podstatě tato okolnost vedla k rozhodnutí postavit rodinný dům a přestěhovat se z bytu. Od začátku měli manželé jasno: Chtěli dům 21. století, a to ve smyslu architektury i energetické náročnosti. Financován byl hypotékou, proto se náklady na provoz neměly zvýšit oproti dosavadním nákladům na bydlení v bytě.

Ing. Pavel Heinrich, HELUZ cihlářský průmysl

Pavel Heinrich

Stěny domu jsou zhotoveny z cihelných bloků společnosti HELUZ. Obvodové zdivo je z cihel HELUZ Family 44 2in1
Umas,design = 0,14 W/(m2.K) bez vlivu omítek. Realizační firma svým profesionálním přístupem k provedení zděných konstrukcí zajistila nejen splnění správného předpokladu tepelné izolace, ale precizním vyřešením konstrukčních detailů i bezproblémové dosažení vzduchotěsnosti obálky budovy. Byla zvolena technologie zdění na celoplošnou maltou pro tenké spáry. Obvodové zdivo zhotovené touto technologií zdění vykazuje nejlepší užitné parametry. V místě dořezů cihelných bloků byla použita tepelněizolační malta HELUZ TREND. Pro ochranu proti vodě první řady cihel a zároveň k vzduchotěsné napojení na konstrukci zdiva a podlahy byla pata stěny opatřena asfaltovým primerem. Z vnější strany zdiva byla v místě soklu – přechodu tepelné izolace základů na zdivo – použita asfaltová hydroizolace a vzduchotěsnicí omítatelné pásky. U koruny stěny v návaznost na vzduchotěsnicí vrstvu z OSB desek byla použita opět vzduchotěsnicí páska, která byla nalepena na předem natažené stavební lepidlo na cihlách. Páska se následně zaomítala, a tím byla zajištěna kontinuita hlavní vzduchotěsnicí vrstvy.

Zdivo Heluz Family 2in1
Zdivo Heluz Family 2in1

Musíme pochválit provedení i vnitřních konstrukcí a provádění drážek pro elektroinstalace pomocí drážkovačky. Prostupy vzduchotechnického potrubí musí být skrz stěny vedeny v pevných, např. plastových trubkách, aby mohl být detail bezproblémově vzduchotěsně začištěn, což u běžně používaných flexi trubek není možné. Právě vzduchotechnika a detaily s ní spojené tvořili na této stavbě největší oříšek. Profesionální přístup realizační firmy podtrhlo zakrývání koruny zdiva proti dešti během realizace. Zdivo bylo omítnuto pochopitelně z vnitřní strany. Z vnější strany zdiva bylo nastříkána jádrová omítka, která zajišťuje „uzavření“ zdiva a můžeme tak mluvit o doplňkové vzduchotěsnicí vrstvě. Vnější omítka dále zajišťuje perfektní vyrovnání podkladu pro kotvení roštu pro cementovláknité desky.

Prohlédněte si celou fotogalerii

Při uvažování o podobě domu přišly nejdříve na řadu pochopitelně katalogy. Listování v nich a brouzdání po internetu k nalezení vhodného domu, na kterém by se manželé shodli, nevedlo. Postupné pátrání po někom, kdo se zabývá nízkoenergetickými domy, je zavedlo až k Josefu Vostrackému.

Fotogalerie

 

Josef Vostracký se specializuje na nízkoenergetické a pasivní domy. Ke každému zadání přistupuje vždy individuálně, přesto jeho realizace nesou jistý rukopis. „Jestli chcete šikmou střechu, můžeme se rovnou rozloučit,“ řekl údajně budoucím majitelům rodinného domu na první schůzce.

Na svém webu svůj přístup popisuje mimo jiné takto: „Nepoužíváme žádné typové projekty. K projektu vždy přistupujeme jako k novému tématu. Je zde konkrétní investor se svými požadavky, konkrétní pozemek a další vlivy, které do návrhu domu vstupují. Zásadním požadavkem je, aby domy prakticky nepotřebovaly údržbu a zachovávaly si funkčnost i nový vzhled.


Navrhujeme dům, který je propojen se zahradou jak komunikačně, tak opticky. Jeho obyvatelé potom žijí posunuti do zahrady. Navrhujeme maximálně funkční dispoziční řešení. Doporučujeme přístřešek na auta a ušetřené peníze za garáž investovat do skladu zahradního nářadí a kvality domu.

Navrhujeme domy s moderním designem. Používáme ploché střechy a přírodní povrchy fasád – nejlépe sklo, dřevo, fasádní desky a kámen, nepoužíváme venkovní omítky. Snažíme se o jednoduchý design, kdy dům svým tvarem a povrchy zapadne do zahrady a ta ho časem obroste. Nechceme, aby dům ze zahrady trčel a díky šikmým střechám narůstal o další patra.“



Dispozice a architektura domu

Dispozice domu dodržuje elementární principy energeticky úsporné výstavby. Zároveň je velice přehledná a logická. Jednotlivé místnosti z obou stran lemují chodbu přibližně v ose domu, přičemž k jihu jsou orientovány hlavní obytné místnosti zahrnující obývací pokoj s kuchyňským koutem a oba dětské pokoje. Na západ je na konci chodby orientovaná ložnice rodičů a podél severní strany domu se nacházejí malá pracovna, koupelna a technická místnost s technickým zařízením pro vytápění, přípravu teplé vody, větrání a také s pračkou a sušičkou prádla.

Dokončený pasivní dům
Dokončený pasivní dům
Snímek půdorysu ze studie pasivního domu
Snímek půdorysu ze studie pasivního domu

Jižní stěny obytných místností jsou prakticky celé prosklené, opatřené posuvnými dveřmi pro pohodlný vstup na zahradu. Obývací pokoj, který z dispozice vystupuje ještě o 4 m, má prosklenou i část západní strany. Všechna okna jsou opatřena elektricky ovládanými stínicími roletami pro zamezení nežádoucích solárních zisků v letním období. Jižní strana domu je navíc stíněna výrazným přesahem střechy, který zacloní jižní fasádu před letním poledním sluncem.

Dokončený pasivní dům
Dokončený pasivní dům
Dokončený pasivní dům
Dokončený pasivní dům

Na střechy domu a její jižní přesahy přes fasádu navazuje zastřešení cesty ke vstupu do domu od vchodu na pozemek, přístřešku pro auto a domku pro zahradní a sezónní vybavení. Díky lomené fasádě a plynule navazujícímu přístřešku, částečně krytého ze strany i stěnou, působí dům daleko větším dojmem. Přitom hmota je také díky kombinaci dřeva a cementovláknitých desek na fasádě velice rozvolněná a vzdušná. Celý objekt včetně přístřešků má tvar písmene L a vytváří tak příjemné jihozápadní atrium, navíc skryté před pohledy ze sousedního domu na východě.

Konstrukční systém a obálka domu

O konkrétním konstrukčním systému rozhodla vize architekta podpořená preferencemi investora. Dům je zděný z cihel HELUZ Family 2in1 44 cm. Hlavní vzduchotěsnicí vrstvou obvodových stěn je vnitřní omítka. Fasáda domu je dvouplášťová větraná s pohledovou vrstvou z cementovláknitých desek kotvených na nosný rošt.

Nosná konstrukce střechy je dřevěná, střecha je dvouplášťová s foukanou tepelnou izolací Isocell tl. 40 cm doplněnou v podhledu deskami z minerálních vláken Isover UNI tl. 8 cm. Hlavní vzduchotěsnicí vrstva je tvořena OSB deskami na straně interiéru doplněnými větrotěsnou fólií na tepelné izolaci.

Všechna okna v domě jsou značky Dafe Plast, opatřena jsou trojskly. Rámy oken jsou řady Rehau Geneo MD se stavební hloubkou 86 mm a součinitelem prostupu tepla rámu Uf = 0,75 W/(m2K).

Podlaha domu je nad hydroizolací opatřena celkem 180mm tepelnou izolací z pěnového polystyrenu EPS 150.

Zajištění vnitřního prostředí

Ing. Roman Šubrt, energetický expert
Energy Consulting

Roman Šubrt

Tento rodinný dům je již několikátou stavbou projektanta Ing. Josefa Vostrackého, na kterou jsme zpracovávali energetické hodnocení a optimalizaci pro dotační titul Nová zelená úsporám. Tato delší spolupráce se ukazuje jako pozitivní především v tom, že projektant již očekává některé naše připomínky. Z tohoto důvodu byla spolupráce na projektu bezproblémová, přestože se jedná o přízemní nepříliš rozsáhlý bungalov, a tedy optimalizace na nízkou energetickou náročnost je obtížnější. Při výpočtovém posouzení stavby jsme se u této stavby zabývali zejména přesahy střechy, resp. jejího stínění, a to jak v zimním, tak i v letním období. Stavbu se podařilo optimalizovat na měrnou potřebu tepla na vytápění 20 kWh/m2. Velikost stavby se projevila na výši dotace, kdy stavba dosáhla pouze na nižší úroveň B1, u které v roce 2013 činila podpora 400 000 Kč.

Objekt vytápí tepelného čerpadlo země-voda Stiebel Eltron WPC5 s vestavěným zásobníkem TV. V celém objektu je navrženo teplovodní podlahové vytápění. Tepelné čerpadlo je napojeno na zemní výměník umístěný v severní části pozemku. Příprava teplé vody je zajištěna tepelným čerpadlem a dvěma solárními kolektory Stiebel Eltron SOL 27 basic s celkovou plochou apertury 4,8 m2. (Zajímavostí je, že díky tvaru pozemku a architektuře domu není solární kolektor na střeše ze zahrady ani z ulice viditelný.)

Větrání zajišťuje vzduchotechnická jednotka s protiproudým rekuperačním výměníkem ATREA Duplex 370EC4.D. Jednotka je v podstropním provedení a umístěna je společně s tepelným čerpadlem v technické místnosti. Kromě obvyklé regulace větrání dle pokynů uživatele a čidel je větrání nastaveno např. na automatickou aktivaci odsávání v kuchyni na plný výkon při sepnutí cirkulační digestoře nad varnou plochou.

Úsporné bydlení na míru

Zadání investorů projektantovi byl dům, který se investičně vejde do 3 milionů korun. Tato částka byla nakonec překročena, ale ne výrazně, přičemž je započtena i dotace z programu Nová zelená úsporám, která v roce 2013 činila 400 tisíc korun.

Majitel domu potvrzuje, že kompletní roční náklady na elektřinu v domě, včetně vytápění a osvětlení, jsou 13 tis. korun. Veškeré osvětlení v domě je realizováno s úspornými LED svítidly. Spotřeba činí asi 4000 kWh. V domě je díky tepelnému čerpadlu účtován nižší tarif. Oproti tomu v bytě, kde rodina bydlela před stavbou domu, byla roční faktura asi 20 tis. korun při spotřebě 3500 kWh, a to bez vytápění. Na nákladech rodiny se tedy stavbou domu podařilo ušetřit.

Rozhodnutí o stavbě domu padlo v roce 2012, přičemž následující rok na jaře již začaly zemní práce. Kolaudace proběhla v červnu 2014, rodina tak v domě letos oslavila druhé výročí stěhování. Na dotaz, zda dům splnil očekávání, pan majitel odpověděl velice výstižnou a vše shrnující větou: „My máme pocit, že tu bydlíme odjakživa.“

Architekt a projektantAtelier Ing. Josef Vostracký a Josef Vostracký ml.
Energetický expertIng. Roman Šubrt, Energy Consulting, o.s.
RealizaceRoman Kovář – STAKO plus
Doba realizace 2013–2014
Energeticky vztažná plocha 148,53 m2
Podlahová plocha (vnitřní rozměry)122,79 m2
Plocha obálky budovy 480,5 m2
Objem vnější499,81 m3
Měrná roční potřeba tepla na vytápění EA20 [kWh/(m2.rok)]
Měrná neobnovitelná primární energie EpN,A69 [kWh/(m2.rok)]
Průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy Uem0,19 [W/(m2.K)]
Průvzdušnost obálky budovy po dokončení stavby n500,5 [1/h]
 
 
Reklama