Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Navštivte pasivní domy po celé republice

Od 8. do 10. listopadu se pro návštěvníky z řad veřejnosti opět otevírají pasivní domy v rámci akce Dny pasivních domů 2019. Můžete si otestovat pasivní domy a načerpat inspiraci pro váš nový dům či zamýšlenou rekonstrukci.

Naplánujte si návštěvu některého z nich o víkendu 8. – 11. listopadu, a to v rámci Dnů pasivních domů, kdy majitelé, architekti i stavitelé otevřou zdarma své domy po celé České republice. Umožní vám zažít na vlastní kůži pocit domova, kde chytré technologie slouží, šetří a hýčkají. Můžete si otestovat pasivní domy a načerpat inspiraci pro váš vysněný dům či rekonstrukci. Co vám majitelé prozradí? Zda je provoz jejich domu odlišný od „běžného“ bydlení. Že okna si otevřou dle vlastního uvážení kdykoli, že nejsou otroky sofistikovaných technologií, ale taky to, co by udělali jinak a čím se poučili.





Do kterých veřejných staveb se můžete zajet podívat?

Veřejnosti se otevře jedno z nejzajímavějších multioborových pracovišť u nás se špičkově vybavenými laboratořemi – UCEEB / Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT. Anebo pasivní školka oceněná E. ON Energy Globe, která je spojením smělé architektury a moderních stavebních postupů. Bude možné také nahlédnout do největší pasivní školy v ČR Amos v Psárech, určené pro 540 dětí a slavnostně otevřené letos v září. Společnost JRD otevře rezidenci 15 pasivních bytů citlivě spojující neopakovatelnou atmosféru tradičního místa s životním stylem 21. století. Inspirativní bude bezpochyby Komunitní bydlení pro seniory – soubor budov, permakulturní zahrady a parku – pro pohodlný a důstojný život s odpovídající péčí nejen pro seniory. A v Ostravě bude možné zavítat do Výzkumného a inovačního centra NDK, jehož hlavním cílem je dlouhodobé monitorování a vyhodnocování fyzikálně-technických vlastností stavebních konstrukcí a vnitřního prostředí celé budovy za reálných vnějších podmínek.

Zkrácená topná sezóna

S přicházející topnou sezónou vás také přesvědčí, že v pasivních domech začíná sezóna o měsíc i dva později a na jaře dříve končí. Díky chytré kombinaci tepelněizolačních vlastností domu, těsnému napojení všech konstrukcí, řízenému větrání s rekuperací a využití solárních tepelných zisků skrze okna, se topná sezóna, tedy období, kdy je potřeba aby zdroj tepla běžel, výrazně zkracuje. Tím se nešetří jen energie, ale i zdroj samotný a prodlužuje se jeho životnost. To platí pro kotel, tepelné čerpadlo či jakýkoli jiný zdroj. V součtu je to výrazná úspora financí.

Další informace ke Dnům pasivních domů naleznete na stránkách Centra pasivního domu

 
 
Reklama