Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fasádní barva, která okouzlí a vydrží

Fasáda domu je jako naše tvář. Je to to první, čeho si na všimneme, proto si právě tato část domu zaslouží důkladnou péči, ať už jde o výběr barvy, tak materiálu. Jasnou volbou by proto měla být fasáda s extrémně vysokou odolností proti povětrnostním podmínkám, vysoce odolná proti plísním a řasám, a zároveň krásná na pohled v perfektních barevných odstínech. Jaké jsou trendy pro rok 2021?

Fasáda domu jako výstavní skříň

Omítka je finální ochranná a dekorativní vrstva fasády. „Fasádní omítky denně odolávají nepřízni počasí. Musí se vyrovnávat s nárazy větru, tuhými mrazy, sněhem, kroupami i slunečními paprsky,“ říká zástupce stavební firmy Šmíd stavební Roman Slívka. „Chrání obvodové konstrukce, ale hlavně utváří celkový charakter a konečný vzhled vašeho útulného domova. Nejčastěji používané jsou pastovité omítky, které jsou již probarveny a připraveny k použití, u starších domů se na již stávající omítky při změně jejich barvy používají fasádní barvy.

Právě změna fasádní barvy může znamenat doslova přerod vašeho domu. Například, pokud ji změníte z nemoderního šedého břízolitu na nadčasovou bílou. S tímto mají bohaté zkušenosti v KABE Farben. „V našem sortimentu najdete také speciální paropropustné silikátové fasádní barvy Calsilith vhodné pro historické a památkově chráněné budovy,“ popisuje sortiment manažer společnosti Zdeněk Mikulenka. „Pro renovaci starých fasád máme v nabídce speciální silikátové renovační fasádní barvy s vláknem Novalith Fiber. Ty jsou určeny pro fasády s malými mikroprasklinkami.

Tyto fasádní barvy a nátěry mají extrémně dlouhou životnost, až 15 let bez přetírání. Je to dáno tím, že mají vysoký obsah UV filtrů. „Na UV stabilitu poskytujeme záruku 5 let. Barvy a nátěry také obsahují mikrokapsle, které se aktivují jen při dešti a fasádu tak chrání před plísněmi a řasami.





Barva fasády: Trendy 2021

Podle bytové designérky Andrey Čtvrtníčkové se barevné trendy točí kolem zemitých tónů. „Barevné trendy v interiérech přecházejí z oblíbených odstínů šedé do šedohnědé, tzv. taupe., k nim doplňující barvy v odstínech béžové a šedé. Stále aktuální jsou pudrové barvy, které doplňují právě tuto barevnou paletu. Ovšem barvou pro rok 2021 je egejská šedozelená. Šedá už jde do pozadí, ale její pigmenty se v barvách stále objevují.

Egejská šedozelená jako barva roku je velmi trendy v kombinaci se světlým dřevem a barvách v odstínech béžové. Tyto světlé barvy se objevují na nábytku, stínidlech, polštářích či lištách okolo podlahy nebo dřevěných obkladech.

Barva fasády domu nepodléhá tak často výrazným změnám jako je tomu právě v interiéru. Přerod je ale značně viditelný, podíváme-li se na výstavbu nových rodinných domů v průběhu posledních 20 let. „Zatímco dřív byla poptávka zejména po teplých tónech žluté, oranžové, meruňkové, ale i světle zelené nebo modré,“ vysvětluje Mikulenka z KABE Farben, „už několik let je největší zájem o nadčasovou bílou, tóny šedé a béžové. Tyto barvy se hodí k moderním stavbám, na kterých se objevuje beton, dřevo, obklady z kamene či cihel.

Moderní fasády domu

Nesmíme zapomenout na to, že zvolený odstín ovlivňuje vzhled celého domu. Jak bylo uvedeno výše, není důležitá pouze volba samotného odstínu, ale také faktory, jako je měnící se intenzita světla, která na dům dopadá a struktura omítky. „Fasádní barva v žádném případě nezakryje křivost fasády, ale bude kopírovat její aktuální povrch. Správná aplikace fasádní barvy je vizitkou každého řemeslníka,“ upozorňuje Roman Slívka z Šmíd stavební.

KABE Farben fasádní barvy jsou určeny pro aplikaci stříkáním nebo válečkem. „Spotřeba materiálu závisí na hrubosti povrchu. Spotřeba fasádní barvy na břízolit tedy bude určitě vyšší než nátěr jemné štukové omítky. Vybrat si zákazníci mohou z více než 400 odstínů, akrylátovou fasádní barvu si natónujete do jakéhokoliv barevného odstínu. Všechny fasádní barvy dosahují vysoké kryvosti a přilnavosti. Bugoflex akrylátová disperzní fasádní barva drží i na plechu. Silikátová fasádní barva Novalith se umí chemicky propojit s jakýmkoliv fasádním povrchem, např. se starou akrylátovou nebo silikonovou omítkou, díky tomu dosáhnete zaručeně skvělého výsledku,“ dodává Zdeněk Mikulenka.


KABE Farben CZ
logo KABE Farben CZ

Jsme rodinná firma DOVA a.s., výhradní prodejci značky KABE Farben v České republice a na Slovensku již od roku 1991. Mezi naše hlavní produkty patří zateplovací systémy ETICS: - NEW THERM systém - PUR desky na zateplení domu - STYREXON systém - Sanační ...