Odborné recenzované články

Regenerace domů / od 20.3.2017 do 23.4.2018


zpět na aktuální články       1  2  3  4   

© vipman4 - Fotolia.com

Energeticky vědomá rekonstrukce otopné soustavy

23.4.2018 | Ing. Karel Mrázek
Členění otopné soustavy dle evropské metodiky. Teoretická část je doplněna o popis současného stavu otopných soustav v bytových domech, se kterými se odborná veřejnost setkává. V článku jsou uvedena doporučené data pro správnou aplikaci výpočtových a návrhových postupů pro hodnocení energetické náročnosti vytápění. Zpracované téma tak lépe pomůže pochopit vliv jednotlivých veličin na hospodárný provoz otopné soustavy a jeho konečné hodnocení.

Hodnocení panelové soustavy PS 61 v Plzni

12.3.2018 | Ing. Luděk Vejvara, Ph.D., Západočeská univerzita v Plzni, katedra mechaniky
Článek představuje popis a zhodnocení technického řešení panelové soustavy PS 61, která byla používána od roku 1961 do roku 1967 v západních Čechách. V současné době jsou objekty užívány jako bytové domy a je třeba provést jejich pečlivou rekonstrukci. Je třeba prověřit stávající příčky, omezit další zatížení stropů a vše řešit pouze po důkladném rozboru statikem.
© Fotolia.com

Rekonstrukce větracího systému bytového domu

5.3.2018 | doc. Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí
Současný trend snižování spotřeby energie vede k řešením, která jsou z hlediska zajištění zdravého vnitřního prostředí v obytných budovách nedostatečná. Jedná se zejména o masivní zateplování a výměnu oken, při současném zachování systému větrání, který se stává často nefunkčním. Článek se zabývá konkrétními příklady řešení nuceného větrání s vyčíslením nákladů na realizaci a následný provoz.
© Fotolia.com

Montáž a přejímka teplovodních otopných soustav

26.2.2018 | Ing. Karel Mrázek
Při rekonstrukci soustav TZB je nutné respektovat prováděcí předpisy, které vymezují rámec ověřených technických postupů. V řadě příkladů praxe ukazuje na absenci těchto skutečností. Článek se zabývá výtahem z prováděcích norem a doporučením pro postup montáže a přejímky otopných soustav. Je určen nejen pro montážní firmy, ale i investory a správce, kteří provedené dílo přejímají a následně užívají.
Brilon a.s.

Změna zásobování teplem z centrálního zdroje na domovní plynovou kotelnu

19.2.2018 | Ing. Karel Mrázek
V oblasti stávajících systémů zásobování tepelnou energií již delší dobu probíhají procesy odpojování dosavadních odběratelů tepla. Klíčovým momentem je správnost a korektnost zpracování EP. Článek uvádí příklad konkrétního posouzení odpojení od SZTE.
diskuse: 3 příspěvky, poslední 05.03.2018 15:59
©  adrian_ilie825 - Fotolia.com

Ekonomické posouzení energeticky úsporných opatření v BD – soustavy TZB

5.2.2018 | Ing. Karel Mrázek
Článek se věnuje problematice ekonomického hodnocení jako další pokračování tématiky rekonstrukce soustav TZB v BD. Zavedená ČSN EN 15459 celkových nákladů se užila při stanovení tzv. referenčních hodnot podle vyhlášky 78/2013 Sb. v posledním platném znění a poskytuje reálné hodnocení vlastníkovi pro rozhodování. Je uveden výběr hospodárné doby životnosti pro vybrané prvky a funkční díly s náklady na preventivní údržbu. V závěru je uveden příklad vyhodnocení pro BD.
© kange_one - Fotolia.com

Požadavky na nové zdroje tepla a kotelny dle zákona 406/2000 Sb. v posledním platném znění

29.1.2018 | Ing. Karel Mrázek
Při modernizaci či výstavbě kotelen je důležitý požadavek ekodesignu. Ekodesign je soubor parametrů (především energetické účinnosti), které musí dodržet dodavatel (výrobce nebo dovozce) výrobku spojeného se spotřebou energie při jeho uvedení na trh EU, popř. do provozu. Článek provádí přehledem požadavků pro nové zdroje a kotelny ve vazbě na prováděcí předpisy. Při volbě a posuzování provozu kotlů je třeba pečlivě rozlišovat, zdali deklarované hodnoty jsou vztažené na výhřevnost nebo spalné teplo.
diskuse: 1 příspěvek, 29.01.2018 07:33
© M-Rido - Fotolia.com

Podklady nutné pro rekonstrukci soustavy TZB v bytovém domě

22.1.2018 | Ing. Alena Horáková
Úvodní článek seriálu o energeticky vědomé rekonstrukci systémů TZB v bytových domech se věnuje přípravě projektové dokumentace, kde jsou uvedeny především informace o nutných minimálních podkladech, které by měly být před zahájením jakékoli rekonstrukce k dispozici. V současné praxi je tato část významně opomíjena.
Rehabilitace odvodňovacích a odvětrávacích systémů klášterních budov

Rehabilitace odvodňovacích a odvětrávacích systémů klášterních budov

1.1.2018 | Ing. Kristýna Michalová, doc. Ing. Eva Burgetová, CSc., ČVUT v Praze
Obnova historického odvodňovacího a kanalizačního systému patří mezi základní úkoly při rekonstrukci budov. Na příkladech několika klášterů v Praze zmíníme realizované úpravy s vědomím, že vývoj metod a technologií nelze považovat za ukončený, a proto byly při sanaci voleny takové technologie a materiály (responzivní a odstranitelné), které v případě překonání současného stavu poznání historickou stavbu nijak neznehodnotí ani nepoškodí.
Složitá rekonstrukce staršího bytového domu

Složitá rekonstrukce staršího bytového domu

18.12.2017 | Ing. Jan Koláček, Ph.D., Ústav betonových a zděných konstrukcí, FAST VUT v Brně, doc. Ing. Zdeněk Bažant, CSc., Ústav betonových a zděných konstrukcí, FAST VUT v Brně,
V prosinci byla dokončena rozsáhla rekonstrukce bytového domu z 30. let minulého století. Investor s architektem se snažili o moderní vizáž interiéru i fasády, která si vyžádala řadu náročných úprav a nových konstrukcí, jež musely být konzultovány se statikem. Významné kroky náročné rekonstrukce bytového domu jsou v článku podrobně popsány.

Metódy tvorby geodetických podkladov na rekonštrukciu objektov

6.11.2017 | Ing. Ján Ježko, PhD., Katedra geodézie, Stavebná fakulta, STU v Bratislave
Príspevok predstavuje metódy tvorby geodetických podkladov a dokumentácie pre potreby procesu plánovania, realizácie a rekonštrukcie dopravných, energetických, priemyselných, ekologických i občianskych stavieb, ale i v procese sanácie a ochrany stavebných i historických objektov. V týchto procesoch je potrebné poznať priestorovú dimenziu – údaje o polohe a umiestnení týchto objektov na zemskom povrchu a o ich tvare a rozmeroch. Činnosti ktoré vedú k realizácii, rekonštrukcii i sanácii stavebných diel si vyžadujú kvalitné mapové podklady, fotogrametrické snímky i geodetické modely (3D modely), ktoré sú najčastejšie realizované v digitálnej forme v prostredí vhodného interaktívneho grafického systému na PC v tvare 3D.
Opravy historických objektů z pozice statiky a z hlediska památkové péče

Opravy historických objektů z pozice statiky a z hlediska památkové péče

30.10.2017 | doc. ing. Ladislav Klusáček, CSc., doc. ing. Zdeněk Bažant, CSc., VUT FAST Brno
Pracovníci památkové péče při opravách a rekonstrukcích historických objektů trvají (respektive upřednostňují) použití dřívějších pracovních postupů a zejména materiálů, někdy až příliš důrazně. Ne vždy je však snadné jejich požadavkům s přihlédnutím ke staticky problematickému stavu objektu vyhovět – je třeba nalézat vhodné kompromisy.
Stavebně-technický průzkum brněnského kina Scala

Stavebně-technický průzkum brněnského kina Scala

16.10.2017 | doc. Ing. Pavel Schmid, Ph.D., Ing. Iva Rozsypalová, Ing. Ondřej Karel, Ing. Petr Daněk, Ph.D., Ing. Petr Žítt, VUT Brno, Ústav stavebního zkušebnictví
Příspěvek pojednává o realizovaném stavebně-technickém průzkumu kina Scala v Brně. Jedná se o historický objekt, jehož stavba byla dokončena v roce 1928. Základním účelem diagnostického průzkumu byla pasportizace poruch a vad hodnocené konstrukce, stanovení kvality betonu, identifikace způsobu vyztužení, posouzení příčin identifikovaných vad a poruch, posouzení celkového stavu stropní konstrukce ve vztahu k uvažovaným úpravám objektu nad kinem.
Rekonstrukce dřevěných trámových stropů

Rekonstrukce dřevěných trámových stropů

9.10.2017 | Ing. Zdeněk Vejpustek, Ph.D., doc. Ing. Bohumil Straka, CSc.
Článek shrnuje hlavní vady a poruchy historických dřevěných stropů, uvádí možnosti jak zvýšit únosnost a tuhost těchto stropů, definuje postup rekonstrukce stropů a charakterizuje problémy, které je třeba v průběhu stavby řešit. V článku jsou uvedeny důvody pro rekonstrukci historických dřevěných stropů „suchou metodou“ – spřažením historických dřevěných trámů s deskovými materiály na bázi dřeva. Součástí článku jsou i zkušenosti autorů s dokončenými stropy v centru města Brna a odkaz na navazující experimentální výzkum těchto konstrukcí.
© ipopba - Fotolia.com

Příklad výpočtu svislých sil a napětí u zděných staveb

25.9.2017 | Ing. Luděk Vejvara, Ph.D., Západočeská univerzita v Plzni, Katedra mechaniky
Zjištění zatěžovacích sil a jejich excentricit při různých kombinacích zatížení je základem pro posuzování zděných konstrukcí budovy. Autor nabízí možný příklad výpočtu svislých sil a napětí u zděných staveb. Přílohy zahrnují výpočet pro šestipodlažní zděnou budovu při užitném zatížení stropů 1,5 kN/m2 a 3,0 kN/m2.

Konstrukční principy hrázděných staveb (4. část)

28.8.2017 | Ing. Jan Vinař, MURUS, monumenta renovamus, s.r.o.
Ve čtyřdílném seriálu odborníka na historické stavební konstrukce jsme představili geneze a proměny hrázděných konstrukcí v průběhu historie, v rozdílných geografických podmínkách, včetně možných poruch a možností oprav a bohaté obrazové dokumentace. Poslední díl seriálu nás provede obrazem stavbami v různých částech světa.
© 100ker - Fotolia.com

Konstrukční principy hrázděných staveb (1. část)

7.8.2017 | Ing. Jan Vinař, MURUS, monumenta renovamus, s.r.o.
Ve čtyřdílném seriálu odborníka na historické stavební konstrukce představíme genezi a proměny hrázděných konstrukcí v průběhu historie, v rozdílných geografických podmínkách, včetně možných poruch a možností oprav a bohaté obrazové dokumentace. V první části jsou to vlastnosti konstrukcí hrázděných staveb, poruchy a možnosti jejich oprav.

Drevené konštrukcie telocviční T18

3.7.2017 | doc. Ing. Jaroslav Sandanus, PhD., doc. Ing. Kristián Sógel, PhD., Katedra kovových a drevených konštrukcií SvF STU v Bratislave
V Československu bolo v rokoch 1975–1985 postavených viacero telocviční typu T18. Telocvične boli postavené spravidla pre potreby škôl, najmä základných škôl. Vo viacerých prípadoch sa najmä vplyvom nesystematickej starostlivosti o konštrukciu objavili na nosnej konštrukcii poruchy, ktorú môžu viesť k obmedzeniu prevádzky v objektu prípadne až k uzavretiu objektu. V článku sú uvedené podmienky a možnosti predĺženia životnosti týchto objektov. Do riešenia problematiky boli zapojení študenti Stavebnej fakulty STU Bratislava.

Zajištění zděných staveb proti účinkům technické seizmicity

29.5.2017 | doc. Ing. Jaroslav Solař, Ph.D., VŠB TU Ostrava
Příspěvek pojednává o problematice statických poruch, resp. vzniku trhlin ve zdivu, které jsou zapříčiněny účinky technické seismicity. Dále je zde pojednáno o konstrukčních zásadách, které je možno uplatnit při projektování rekonstrukcí u objektů, které se nacházejí v dosahu účinků technické seismicity. Taktéž je zde zmíněna problematika historických a památkově chráněných objektů.

Horkovzdušná sanace objektu rožnovské radnice ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

20.3.2017 | Ing. Hynek Kundera, Ing. Andrea Nasswettrová MBA, Ph.D., Ing. Olga Grossová, Ing. Pavel Šmíra MBA, Ph.D., společnost Thermo Sanace s.r.o., Vědeckotechnický park profesora Lista, Brno
V červenci roku 2015 byl na objektech rožnovské radnice a chalupy z Prlova, které jsou součástí Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, proveden průzkum využívající akustickou detekci aktivity larev dřevokazného hmyzu. Na základě této průzkumné činnosti byla jednoznačně prokázána aktivita dřevokazného hmyzu a z tohoto důvodu byla v září roku 2016 provedena horkovzdušná sanace objektu rožnovské radnice s cílem sterilizace všech dřevěných prvků konstrukce tohoto historicky cenného objektu.
zpět na aktuální články       1  2  3  4   
 
 

Aktuální články na ESTAV.czMost je občas pod vodou. Je na to dobře připravenV Olomouci se bude opět protestovat proti stavbě Šantovky TowerDostatečná vlhkost či směr proudění vzduchu. Jak správně používat klimatizaci v interiéru?Na co všechno vědci přišli: Jaká bude budoucnost stavitelství a architektury?