Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pozoruhodná kaple v Bukovanech u Kyjova s kombinací dřeva a mramoru

Nová kaple Jana Pavla II. v Bukovanech u Kyjova byla vysvěcena a otevřena v říjnu 2013. Pozoruhodná je nejen svým exteriérem či interiérem s kombinací dřeva a mramoru (ten byl lepený stavební chemií Ceresit), ale i znalostmi, dovednostmi a postoji lidí, kteří se do realizace nové kaple zapojili.

Krása materiálů i lidského díla v nové kapli Jana Pavla II.

Kostel ani kaple nestály v Bukovanech na Hodonínsku 780 let a místní tak vždy museli jezdit na bohoslužby až do Kyjova. V průběhu dvacátého století se v Bukovanech uskutečnila dvakrát sbírka na stavbu vlastního kostela, ve třicátých a koncem čtyřicátých let, ale nejprve přišla válka a potom komunistický režim, který takovým věcem nepřál. I proto byli zpočátku místní opatrní a k možnosti stavby kaple, kterou iniciovali manželé Kouřilovi, se stavěli rezervovaně. Třetí sbírka ale nakonec skončila úspěšně – podařilo se sice vybrat „jen“ 530 tisíc korun, chybějící částku na stavbu nové kaple však doplatila rodina Josefa Kouřila. Rodák z Bukovan a majitel firmy Wiky Kyjov, která je jednou z největších společností na trhu s hračkami a papírenskými potřebami v ČR, ukázal, co může materiální zázemí mecenáše spolu s jeho úctou k lidem, tradici a regionu dokázat: „Vydělal jsem si dost peněz podnikáním a nějaké finanční zdroje mi zbyly. Říkal jsem si, že když jsem jediný, kdo ten kostel může postavit, tak to zkrátka udělat musím,“ řekl v jednom ze svých rozhovorů Josek Kouřil.

Ceresit kostel Bukovany
Ceresit kostel Bukovany

Nově otevřená kaple je zasvěcená někdejšímu papeži Janu Pavlu II. I když kaple spadá pod správu katolické církve, využívat ji mohou i příslušníci jiných vyznání. Slouží také k různým kulturním příležitostem v podobě koncertů a výstav. Přestože si Josef Kouřil původně představoval objekt tradičnějšího charakteru, nová kaple, která se stala novou dominantou obce, je ve výsledku velmi moderní stavbou. Základní kámen kaple byl položen 23. září 2012 a Josef Kouřil se jako investor snažil vše potřebné zajistit z místních a blízkých dostupných zdrojů. Autory architektonického návrhu jsou Jaroslav Vlach a Lenka Vlachová z Atelieru 100D z Kyjova, realizátorem stavby firma Luďka Křižánka se sídlem v Bukovanech. Bílý mramor na dlažbu i oltář dodalo kyjovské Kamenictví Smrček, které při lepení použilo široký sortiment stavební chemie Ceresit. Vnitřní výzdobu kaple svěřil Josef Kouřil otci a synovi Luboši a Jakubovi Jarcovjákovým ze Šarov u Zlína. Nová kaple byla otevřena a vysvěcena 20. října 2013 arcibiskupem olomouckým a metropolitou moravským Mons. Janem Graubnerem.

Pojetí vnitřního prostoru

Vnitřní prostor kaple je celý pojat v bílé omítce v kombinaci s bílou a černou mramorovou dlažbou. Jednobarevnost prostoru je doplněna mramorovým inventářem presbytáře s dominantním mramorovým svatostánkem a oltářním stolcem. Celý prostor je oživen dřevěným dubovým mobiliářem, ve stejné barvě jsou řešeny i vnitřní dveře. Lepení mramoru – světlého Bianco Carrara a tmavého Bardiglio Nuvolato (středový pás u dlažby) zajišťovala firma Kamenictví Smrček z Kyjova. „Jsme rodinnou firmou, která dlouhodobě věří v tradiční lidské hodnoty. Základními stavebními kameny naší práce jsou osobní přístup, pracovitost a poctivost. Díky více než 20 letům zkušeností a prověřené síti dodavatelů dokážeme nabídnout nejen komplexní portfolio kamenické činnosti, ale také přímý dovoz materiálů, vlastní výrobu a mimořádně kvalitní práci od první konzultace až po finální realizaci,“ říká majitel firmy Pavel Smrček.

Ceresit kostel Bukovany
Ceresit kostel Bukovany
Ceresit kostel Bukovany
Ceresit kostel Bukovany

„Kyjovské Kamenictví Smrček lepí se stavební chemií Ceresit nejen kámen v exteriérech, ale umí tento nádherný materiál využít i v interiérech rodinných domů, bytů, kancelářských a reprezentačních prostorech. Velmi dobře proto ví, že při pokládkách mramoru a desek přírodního kamene často dochází k reklamacím z důvodů šedavého zabarvení položených desek. Tento problém vyřeší pouze správný výběr použitých materiálů. A správnou volbu penetrace, lepidla, spárovací hmoty a sanitárního silikonu potvrdila i prvotřídní kvalita interiéru kaple v Bukovanech,“ uvedl Oliver Chmelík, projektový specialista Divize lepidel společnosti Henkel ČR.

Ceresit kostel Bukovany
Ceresit kostel Bukovany
Ceresit kostel Bukovany

Použité materiály a technologie

Pro penetrační nátěr podkladu byl před lepením mramorové dlažby použit hloubkový penetrační nátěr Ceresit CT 17. Tento nátěr účinkuje hloubkově na horní hraně dané konstrukce, zvyšuje její pevnost a snižuje nasákavost. Pro lepení mramorových desek je ze sortimentu stavební chemie Ceresit předurčena bílá flexibilní lepicí malta Ceresit CM 15 Marble&Mosaic, kterou pracovníci Kamenictví Smrček použili ve spojení s elastickou emulzí Ceresit CC 83. Malta CM 15 zabraňuje probarvení mramoru, mozaiky a přírodního kamene, je voděodolná a mrazuvzdorná a lehce se zpracovává. Malta se při lepení mramoru a desek ze světlého kamene nanáší v tenké vrstvě na zadní stranu desek, zubovou stěrkou pak na podklad a lepí se, dokud je lepicí malta čerstvá. „Při lepení jsme nenarazili na žádné problémy, složitá byla ale manipulace a kompletace mramorových prvků v prostoru kaple. Tyto prvky se instalovaly za pomocí speciálního jeřábu, ale nakonec se vše ke spokojenosti nás i investora podařilo. Stavební chemii Ceresit používáme již několik let a spojení této značky s kamenem a mramorem se nám všude osvědčilo,“ hodnotí zkušenosti s výrobky Ceresit Mgr. Marian Kolrus, vedoucí výroby Kamenictví Smrček.

Součástí ověřeného systémového řešení pro lepení mramoru s materiály Ceresit jsou spárovací hmota Ceresit CE 40 Aquastatic a sanitární silikon Ceresit CS 25. Oba tyto výrobky byly použity i při dokončování mramorové dlažby v bukovanské kapli. Unikátní receptura s Trojitou ochranou MicroProtect chrání spárovací hmotu Ceresit CE 40 před napadením plísněmi, houbami a jinými nežádoucími mikroorganizmy. Díky zvýšené hydrofobizaci spárovací hmoty se kapky vody udržují na povrchu spáry a nevsakují se do její struktury, což zvyšuje její odolnost proti vodě. Spárovací hmota obsahuje aktivní polymerová vlákna, které zvyšují pevnost a odolnost spáry. Zároveň se díky těmto vláknům spára stává pružnější a lépe odolává mechanickému poškození. Charakteristická je také jednoduchou aplikací a zpracováním. Sanitární silikon Ceresit CS 25 zaručuje také dlouhodobou ochranu proti vlhkosti, vzniku plísní a jejich působení.

Ceresit kostel Bukovany
Ceresit kostel Bukovany

Informace o objektu nové kaple v Bukovanech u Kyjova:

  • Zastavěná plocha: 254 m2
  • Užitná plocha: 250 m2
  • Doba výstavby: září 2012 – říjen 2013
  • Investor: veřejná sbírka + rodina Josefa Kouřila
  • Architektonický návrh: ing. Jaroslav Vlach, Atelier 100D, Kyjov
  • Návrh interiéru: Luboš a Jakub Jarcovjákovi, Šarovy u Zlína
  • Realizace stavby: Luděk Křižánek, Bukovany
  • Dodávka a pokládka mramorové dlažby a inventářem: Kamenictví Smrček, Kyjov

Stavební chemie Ceresit:

  • hloubkový penetrační nátěr Ceresit CT 17
  • zušlechťovací přísada pro lepicí malty Ceresit CC 83
  • bílá flexibilní lepicí malta Ceresit CM 15 Marble&Mosaic
  • spárovací hmota Ceresit CE 40 Aquastatic
  • sanitární silikon Ceresit CS 25
 
 
Reklama