Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výhody lehkého betonu při rekonstrukci historické budovy

O tom, že hlavními výhodami lehkého betonu je velmi nízká objemová hmotnost a dobré tepelně izolační vlastnosti, není pochyb. Velkým plusem je ale také praktické balení, snadná manipulace a zpracování, jak by vám potvrdila realizační firma rekonstrukce jedné historické budovy v centru Prahy.

Jak už tomu u historických budov bývá, jejich rekonstrukce s sebou nese jistá úskalí. Pomineme-li památkovou ochranu, je obvykle potřeba dbát na nižší zatížení nosné konstrukce než u novostaveb a podle toho také volit vhodné stavební materiály. A právě zde jsou již zmíněné hlavní výhody lehkého betonu, který při zachování pevnosti a trvanlivosti běžného betonu nabízí mnohem nižší objemovou hmotnost - cca o ⅔ nižší, než u běžného betonu.

U historické budovy v samotném jádru Prahy byl pro zpevněné zásypy kleneb a realizace betonových podlah zvolen lehký beton Liapor Mix. Tento výjimečný materiál byl zvolen nejen pro svou nízkou hmotnost a dobré tepelně izolační vlastnosti, ale také pro své praktické balení. Suchá směs pro přípravu lehkého betonu je balena v pytlích po 30 l. Závoz materiálu i jeho přesun na stavbě byl díky tomu snadný i přes to, že celkový objem činil cca 160 m3 lehkého betonu (107 tun). Nebyly nutné žádné nadměrné stroje, ani vozy. Díky tomu odpadly i nemalé problémy s povolením vjezdu či záborem v historické zástavbě.

Při zpracování lehkého betonu se postupovalo obdobně jakou u běžného betonu. Suchou směs stačilo smíchat s vodou v míchačce a na potřebná místa na stavbě rozvézt kolečkem, případně přečerpat hadicí. Lehký beton na rozdíl od toho běžného nepraská, takže v případě betonových podlah se nemusí dělat dilatační spáry. Upravuje se standardně stahovací latí a hladítkem. Liapor Mix je však nutné zpracovávat bezodkladně, protože je rychleschnoucí.

Výhody lehkého betonu lze využít nejen při rekonstrukcích. Pro své přednosti je skvělým materiálem i pro novostavby.

Bližší informace o suché směsi pro přípravu lehkého betonu najdete na webu www.liapor.cz. Materiál můžete zakoupit v obchodní síti Liapor, on-line na obchod.liapor.cz a v prodejnách DEK stavebniny po celé České republice.

Suchá směs Liapor Mix pro snadnou přípravu lehkého betonu
Suchá směs Liapor Mix pro snadnou přípravu lehkého betonu
Pro větší plochy je vhodné použít míchačku
Pro větší plochy je vhodné použít míchačku
Urovnáme zednickým hladítkem
Urovnáme zednickým hladítkem

Upravíme do požadované výšky stahovací latíUpravíme do požadované výšky stahovací latí
Průběžně pomocí vodováhy kontrolujeme rovnost
Průběžně pomocí vodováhy kontrolujeme rovnost
Povrch bude pochozí již za 24 hodin
Povrch bude pochozí již za 24 hodin


LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.