Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čím překvapí hrubá stavba rodinného domu z keramického betonu?

Základní otázkou při stavbě rodinného domu bývá: „Jaký použít základní stavební materiál?“. Doby, kdy vzal stavebník za vděk čímkoliv, jsou naštěstí pryč. Dnešní trh se stavebními materiály je skutečně široký. Ale jak se v nabídce zorientovat? Trend doby upřednostňuje takové materiály, které příznivě ovlivní budoucí energetickou náročnost domu. Oblíbené jsou především ekologické, přírodní materiály… A právě těmito přednostmi se vyznačuje lehký keramický beton!

Lehký keramický beton (známý také jako keramzitbeton/Liaporbeton), ač se to nemusí na první pohled zdát, je přírodní materiál. Skládá se z cementu, písku, vody a ze zrn keramického kameniva (keramzitu). A právě obsažený keramzit mu propůjčuje celou řadu vlastností, které byste u běžného betonu hledali je stěží. Jsou to především vynikající tepelně izolační vlastnosti a nízká objemová hmotnost. Keramický beton ovšem nepozbývá trvanlivost, pevnost a odolnost, kterých si na běžném betonu tak ceníme. Takže domy z něj postavené mají velmi dlouhou životnost. Dnes sice není problém postavit dům z čehokoliv včetně sádrokartonu, PET lahví či lodních kontejnerů. Pokud ale chcete dům, který přežije vaši hypotéku a jednou tu bude i pro vaše děti, vybírejte materiál pro svůj rodinný dům s rozmyslem.

1. základová deska na podsypu z Liaporu
1. základová deska na podsypu z Liaporu
2. den zahájení montáže
2. den zahájení montáže
3. stavba 1. NP, montáž přízemí, osazení schodiště a polostropů
3. stavba 1. NP, montáž přízemí, osazení schodiště a polostropů
4. Zalití styků stěn, betonáž stropu
4. Zalití styků stěn, betonáž stropu

Hrubá stavba za 4 dny? Skutečně!

Rodinné domy z keramického betonu nabízí v ČR Dům jedním tahem. Jedná se o montované typové domy z velkoplošných dílců s možností individuálních úprav, které lze postavit jako úsporné, nízkoenergetické i pasivní. Jejich výstavba je velmi rychlá. Hrubá stavba patrového domu na připravené základové desce zabere jen 4 stavební pracovní dny, u přízemního domu jen 2 dny! Navíc se jedná o stavební technologii s minimem mokrých procesů, takže dům nemusí "vymrznout" přes zimu a lze se do něj nastěhovat ihned po jeho dokončení, což může být už za půl roku od zahájení výstavby.

Co dalšího vás na domě z keramického betonu potěší...

  • Již ve výrobě jsou dílce opatřeny vytrubkováním i krabičkami pro elektroinstalaci a drážkami pro rozvody vody a plynu. Rozvedení sítí po domě je tak mnohem méně náročné, než třeba u cihelných domů. Keramický beton je také snadno opracovatelný, takže ani případné dodatečné úpravy rozvodů v rozestavěném domě nepředstavují problém.
  • Každý z dílců prochází přísnou kontrolou kvality. Stěny jsou z jedné strany hladké od formy, z druhé ručně hlazené. Díky tomu není potřeba dělat omítky. Stačí tenkovrstvé sádrové stěrky, což pomáhá šetřit čas i náklady.
  • Vlastnosti tohoto výjimečného materiálu umožňují, aby byly příčky i obvodové stěny tenčí, než u cihelných domů. U rodinného domu se zastavěnou plochou 10×10 m tak získáte 11,2 m2 podlahové plochy navíc. To představuje jeden malý pokoj zdarma!
5. montáž stěn patra
5. montáž stěn patra
6. montáž stěn patra
6. montáž stěn patra
7. Zalití styků stěn, dokončení montáže
7. Zalití styků stěn, dokončení montáže
8. dokončená hrubá stavba
8. dokončená hrubá stavba

Jak se bydlí v domě z keramického betonu?

Klima Domů jedním tahem je příjemné v létě i v zimě. V zimě pomáhá keramický beton ve spojení se zateplením fasády udržovat v domě teplo, v létě zase příjemný chládek.

Osobní zkušenost se stavbou i obýváním domu vám mohou popsat majitelé již postavených domů, nebo probíhajících staveb. Obchodníci DJT vás rádi vezmou nejen na návštěvu do hotových domů, ale i do výroby.

Máte další otázky? Podívejte se na web www.dumjednimtahem.cz.

9. montáž krovu, stavba komínu
9. montáž krovu, stavba komínu
10. stavba krovu
10. stavba krovu
11. Pokládka střešní krytiny
11. Pokládka střešní krytiny


LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.