Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dřevěné kompozitní terasy z České republiky patří k nejkvalitnějším v Evropě

Materiál WPC se ukázal být třicet let od svého uvedení na trh více než důstojnou alternativou dřeva. A to jak toho exotického, jehož zásoby se povážlivě tenčí, tak především běžně dostupných dřevin z hospodářských lesů Evropy či Severní Ameriky. Mezi nejvýznamnější evropské výrobce kvalitního kompozitu dřeva a polymeru patří už několik let i česká společnost WPC – WoodPlastic.

WPC – Woodplastic, prkna Max Forest Inox
WPC – Woodplastic, prkna Max Forest Inox

Zahradní terasy z u nás nejrozšířenějších druhů dřevin jsou atraktivní, ale zároveň velmi náročné na údržbu. Řešením je použití některé z exotických dřevin, jako jsou bangkirai, massaranduba, ipe nebo merbau. Díky rostoucímu zájmu se však zásoby exotických dřevin celosvětově rychle tenčí, a navíc jsou při jejich těžbě devastovány rozsáhlé plochy tropických lesů.


Počátkem 90. let 20. století se vědci ve Spojených státech pokusili vyvinout alternativní řešení v podobě kompozitu dřeva a polymeru, který by byl schopen eliminovat nežádoucí vlastnosti běžně dostupného dřeva a zároveň zdůraznil přirozenou vizuální dokonalost dřevěného povrchu. Tento materiál se ujal pod označením WPC (Wood-Plastic Composite).

Produkty z WPC se v současnosti uplatňují v exteriéru nejčastěji v podobě teras, plotů, obkladů stěn budov či materiálu pro parkové lavičky. Vlastnosti kompozitu jsou přitom plně srovnatelné s vlastnostmi exotických dřevin. V porovnání s výrobky z klasického dřeva tuzemské provenience pak WPC nabízí větší odolnost a násobně delší životnost při výrazně nižší náročnosti na údržbu.

WPC – Woodpalstic, prkna Premium Forest Plus Teak
WPC – Woodpalstic, prkna Premium Forest Plus Teak
WPC – Woodpalstic, terasy Max Forest
WPC – Woodpalstic, terasy Max Forest

Ekologie na prvním místě

Světovým průkopníkem vývoje materiálu na bázi dřeva a polymeru a držitelem mnoha klíčových patentů na jeho výrobu, je americká firma Strandex. V Evropě patří k nejvýznamnějším producentům dřevěného kompozitu česká společnost WPC – WoodPlastic, která vlastní licenci Strandex na unikátní laserově řízenou technologii výroby.

WPC – WoodPlastic dokáže ve svém závodě ve středočeských Bukovanech vyprodukovat více než 20 tun kompozitu, resp. 6 km plnoprofilových prken té nejvyšší jakosti za jediný den. Hlavním předpokladem pro jejich reprezentativní design a maximální užitné vlastnosti je jak technologie výroby, tak složení směsi. V tomto případě se jedná o poměr 40 % panenského polymeru a 60 % dřevní moučky, plus nezbytné barvivo, ekologická pojiva a UV stabilizátory.

Česká firma sice využívá dřevo z evropských lesů, ale jedná se výhradně o materiál od dodavatelů s certifikací PEFC. To znamená, že lesy, z nichž dřevo pochází, jsou obhospodařovány tak, aby byla zajištěna jejich trvalá udržitelnost. V případě polymeru, který terasy, ploty a obklady WPC – WoodPlastic obsahují, se jedná o 100 % recyklovatelný, zdravotně nezávadný vysokohustotní polyetylen HDPE.

WPC – Woodplastic, prkna Forest Teak
WPC – Woodplastic, prkna Forest Teak
WPC – Woodplastic. prkna Max Forest Wenge
WPC – Woodplastic. prkna Max Forest Wenge

Prkna s rodokmenem

Technologie výroby, založená na bázi extruze, i finální produkty společnosti usilují o maximální ekologickou šetrnost. Kvalita a originalita výrobků firmy je garantována i tzv. „rodným listem“ s unikátním číselným kódem, který je součástí každého z produktů či přesněji každé faktury opouštějící brány závodu.

Za dobu své zhruba desetileté existence firma realizovala zakázky v celkovém rozsahu 500 000 m2, a to jak v ČR, tak i v zahraničí. Společnost uspěla na vysoce konkurenčních a zákaznicky náročných trzích ve více než 30 zemích světa. Podařilo se jí expandovat jak do kulturně blízkých končin, jako je Nizozemsko, Litva, Francie, Irsko, Belgie, Španělsko či Portugalsko, tak na vzdálenější trhy, například na Kubu, do Nigérie, do Hongkongu, na Nový Zéland, do Izraele či Jižní Koreje.

Úspěšný obchodní model produktů společnosti WPC – WoodPlastic se může opřít jak o několik plně vybavených, prozákaznicky orientovaných terasových center, tak o širokou síť prodejců, a především pak o základnu stabilních partnerů a odborníků na instalaci a montáž teras po celé České republice, ale i v zahraničí.

WPC – Woodplastic, prkna Premium Forest Plus Palisander 2
WPC – Woodplastic, prkna Premium Forest Plus Palisander 2
WPC – Woodplastic, prkna Star Palisander
WPC – Woodplastic, prkna Star Palisander

Dobře prověřený materiál

Ještě než společnost WPC – WoodPlastic spustila v roce 2013 první výrobní linku svého závodu, a zahájila tak produkci vlastních prken z kompozitu, započala spolupráci s vědeckými výzkumnými pracovišti v tuzemsku i zahraničí. Důvodem byla především snaha ověřit a případně i doladit kvalitu receptury směsí.

V rámci jednotlivých testů se ověřovalo množství obsahu účinných a zdravotně nezávadných retardantů hoření a určoval se stupeň kouřivosti použitých materiálů. Experti z laboratoří Ústavu technické a aplikované mechaniky Akademie věd ČR zjišťovali za pomoci akceleračních testů stárnutí výrobků, jejich mechanické vlastnosti a jejich biodegradovatelnost.

Díky testům v Německu pak společnost WPC – WoodPlastic získala certifikát, na jehož základě mohou být její prkna používána ve veřejných prostorách, kde by mohlo hrozit nebezpečí uklouznutí, například na veřejných koupalištích, na nábřežích apod. Vedle terasových prken byly testování podrobeny i obklady stěn, mimo jiné i na bobtnání materiálu.

Smysl dává pouze kvalitní WPC

Právě kvalita samotných prken je to, co dává smysl rozhodnutí pořídit si terasu z WPC. Pro dlouhou životnost terasy bez ztráty jejích vlastností je nejdůležitější to, z čeho a jak se vyrábějí prkna. Rozdíly v kvalitě teras z kompozitu, které si lze dnes na trhu pořídit, mohou být u různých výrobců, a především pak dovozců propastné.

Více informací na www.woodplastic.cz


WPC - Woodplastic a.s.
logo WPC - Woodplastic a.s.

WPC - WoodPlastic je český výrobce a dodavatel originálních teras, plotů a obkladů řady Terafest® z kompozitu dřeva a vysokohustotního polyethylenu. Je vlastníkem licence na americkou laserovou technologii Strandex, kterou dále vylepšuje. Díky tomu ...