Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Desky Knauf v City Green Court, stavbě ohodnocené certifikátem Leed Platinum

City Green Court již ve fázi projektu počítala s energeticky úsporným řešením a dosáhla na certifikát Leed Platinum. U sádrokartonových konstrukcí byl kladen velký důraz na akustiku. Na stavbě se pečlivě hlídaly detaily napojení konstrukcí na prostupy, dotěsnění skleněných příček a dutinové podlahy.

Leed – Leadership in Energy & Enviromental Design

Tento dokument byl vytvořen americkou radou pro budovy šetrné k životnímu prostředí. Budovy, které splní požadavek na certifikaci snižující svým provozem spotřebu energií, využívají obnovitelné zdroje, nebo používají materiály, které svou výrobou a dopravou co nejméně zatěžují životní prostředí. Stavba City Green Court byla dokonce ohodnocena certifikátem Leed Platinum, což je nejvyšší možné ohodnocení. V České republice toto ocenění získala tato stavba jako první.

Pro celkové snížení energetických požadavků budovy projektant použil například skleněnou fasádu s izolačním dvojsklem. Zateplení objektu bylo provedeno v doporučených hodnotách pro administrativní budovu. Velmi ekologickým řešením je i hospodaření se srážkovou vodou. Voda je sbírána do zásobníku, odkud je dále použita například na zavlažování vegetace uvnitř i vně objektu nebo je použita jako chlazení. Budova bude i v průběhu užívání pomáhat zaměstnancům, kteří budou v objektu pracovat. City Green Court je vybavena čidly, která hlídají zvýšenou hladinu oxidu uhličitého. Při zvýšení CO2 bude automaticky vháněn do kanceláří budovy čerstvý vzduch.

Investor si rovněž vzal část zodpovědnosti za Leed Platinum na svá bedra. To znamená, že by měl při používání budovy hledět na šetrnost k životnímu prostředí a používat například úsporné zdroje světla a recyklované materiály. Veškeré práce byly pod neustálým dohledem pracovníků BOZ (bezpečnost a ochrana zdraví) a každý člověk, který chtěl vstoupit na stavbu, musel projít bezpečnostním školením. Samotnou stavbu provázel certifikát Leed až do konce.

Detailní pohled na fasádu City Green Court v Praze 4
Detailní pohled na fasádu City Green Court v Praze 4
City Green Court v Praze 4 interiér
City Green Court v Praze 4 interiér

Akustika, sádrokartonové konstrukce a ostatní materiály

Při řešení sádrokartonových konstrukcí byl kladen velký důraz na akustické opatření. Na stavbě se hlídaly především detaily napojení konstrukcí na prostupy, dotěsnění skleněných příček a dutinové podlahy. V projektu, kde byly použity především systémy Knauf,se počítalo s dvojitě opláštěnými příčkami W 112 celkem cca 10 000 m2 či předsazenými stěnami W 626 cca 5000 m2. V objektu byl svěšen podhled Knauf D 112 cca 4000 m2. V chodbách pak byly použity děrované akustické podhledy v celkové výměře 2000 m2.

Celá konstrukce je řešena jako betonový skelet s vyzdívkou. Jako omítkové systémy byly použity sádrové omítky Knauf MP 75 celkem na ploše 14 000 m2.

Pohled na budovu nového komplexu
Pohled na budovu nového komplexu
Atrium, kde vyroste „zelená stěna“
Atrium, kde vyroste „zelená stěna“

Aquapanel

Zajímavostí bylo použití cementových desek Aquapanel. Tyto desky jsou výhradně určeny do projektů s velkou vlhkostí. Například v interiéru saunawelness, bazénů apod. V exteriéru tyto desky řeší venkovní podhledy a provětrávané fasády. City Green Court má ve svém interiéru schované dvě ventilační 40 metrů vysoké šachty. Tyto šachty odvádějí vlhký vzduch od ventilátorů ze vzduchotechniky. Celkem bylo v šachtách použito cca 1200 m2 desek Aquapanel Outdoor. Na venkovní podhledy při vjezdu do podzemních garáží se použila taktéž deska Aquapanel Outdoor. Interiér budovy pojal architekt jako otevřené atrium přes všechna podlaží. Celému prostoru bude dominovat zelená stěna, pod kterou je namontovaný podklad opět z desek Aquapanel Outdoor. Všechny materiály, které se použily při stavbě, nesměly obsahovat škodlivé nebo nebezpečné látky. Tuto skutečnost společnost Knauf potvrdila doloženými certifikáty například k deskám Aquapanel.

Kancelářská budova bude mít po finálním dokončení k dispozici 16 000 m2 administrativní plochy. Konstrukce má 7 nadzemních podlaží a je velmi šetrně vsazena do území Pankrácké pláně.

www.knauf.cz


Knauf Praha s.r.o.
logo Knauf Praha s.r.o.

Společnost KNAUF Praha s.r.o. působí na českém stavebním trhu od roku 1991. Je jedním z nejvýznamnějších výrobců stavebních materiálů v oblasti sádrokartonových produktů a systémů. Značka Knauf je vždy spojována s vysokou kvalitou a nadstandardním ...