Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Akustické parametry zdiva ovlivňují komfort bydlení

Na komfort bydlení má vliv mnoho různých faktorů. Jedním z těch hlavních je ale množství hluku, které proniká do našich domovů z okolí. Majitelům bytů v novostavbách, kteří do bydlení investují nemalé prostředky, proto záleží na tom, aby nebyli rušeni nevítanými zvuky z ulice, chodeb či od sousedů. Bude-li jejich domov klidný, záleží především na materiálech zvolených pro stavbu. A protože nároky na kvalitu bydlení se stále zvyšují, vidíme také stále častěji na stavbách mezibytové stěny, příčky, chodby, obezdívky technických šachet, výtahů a dalších technologií z tvarovek Liapor. Jejich výrobce, společnost Lias Vintířov, se totiž akustickými parametry svých výrobků dlouhodobě zabývá.

Správný materiál + správný postup

Tvarovky Liapor pro mezibytové stěny Liapor M 200 mají index zvukové neprůzvučnosti až 56 decibelů, což splňuje platnou normu. Nejnovější tvarovky Liapor M 240 RW a Liapor M 240 PLUS dosahují ještě lepších hodnot. Díky zvýšené objemové hmotnosti je jejich index zvukové neprůzvučnosti 57 decibelů, respektive 58 decibelů. Aby byl akustický komfort, co nejlepší záleží také na tom, zda jsou tvarovky správně maltovány. Právě vzduchem mezi tvarovkami se zvuk totiž šíří nejvíce. Proto výrobce doporučuje u svislého spojení P+D maltovat maltovací kapsu ihned při zdění.

Broušené zdivo s rovinnou přesnost 1 mm

Akustické zdivo Liapor si můžete pro svou stavbu objednat také jako kalibrované tvarovky s rovinnou přesností 1 mm. Tato technologie pomáhá výrazně šetřit pojivový materiál. To vítají především soukromí stavebníci rodinných domů.


Broušené tvarovky vyžadují pro maltovací pole 5x méně pojiva než u standardního materiálu. Další tvarovky se už jen lepí jako "skládačka" a maltuje se pouze vztyčná spára. Pokud někdo staví svépomocí, nepotřebuje ani míchačku. Potřebné množství malty si snadno namíchá v kbelíku vrtačkou.

Pohledové zdivo

Pro technické prostory, ale i některé veřejné prostory staveb jsou velmi populární pohledové tvarovky Liapor. Nemusí se totiž omítat a hodí se jak pro nosné, tak i nenosné příčky v chodbách, suterénech, sklepech nebo koridorech. Jsou odolné vůči ohni i mrazu, mají dlouhou životnost, vysokou pevnost, nízkou objemovou hmotnost a jejich zvuková izolace je velmi dobrá. Tvarovka Liapor R195 má zvukovou neprůzvučnost 50 decibelů.

Podívejte se na celý sortiment zdiva Liapor a jeho výhody na www.liapor.cz.





LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.