Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová podlaha na dřevěném stropě

Nová podlaha realizovaná na dřevěném stropě má zcela jiné nároky, než podlaha na betonovém stropě. Ať už se jedná o podlahu ve starší budově, nebo v podkroví novostavby, je potřeba pohlídat především její hmotnost. Dřevěná konstrukce stropu by se totiž neměla zbytečně zatěžovat. Není proto vhodné použít na podlahy betonové potěry, které se vyznačují právě vysokou hmotností. Mnohem vhodnějším a výhodnějším řešením jsou vyrovnávací podsypy v kombinaci s podlahovými deskami.

Stará očištěná podlaha
Stará očištěná podlaha

Suché plovoucí podlahy s vyrovnávacím podsypem jsou výhodné nejen díky nízké hmotnosti. Na rozdíl od podlah betonových se vyznačují výbornými tepelně izolačními vlastnostmi a fungují také jako kročejová izolace. Další zásadní výhodou, kterou mají suché podlahy oproti podlahám litým je ta, že je můžete používat ihned po jejich dokončení.

Vyrovnávací podsyp z Liaporu

Pro vyrovnání podlahy na dřevěném stropě je možné použít 100% přírodní lehké keramické kamenivo Liapor s průměrem zrn 1-4 mm. Vrstva těchto malých keramických kuliček, které se vypalují z 80 mil. let starých jílů, vyrovná nerovnosti podkladu a umožní také bezpečné uložení rozvodů topení a elektroinstalací. Celá realizace je snadná, rychlá a obejde se zcela bez mokrých procesů.

Video: Postup realizace suché plovoucí podlahy

  1. Nejprve je nutné odstranit původní zásyp a očistit dřevěný záklop. Spáry záklopu je doporučeno zkontrolovat a v případě potřeby utěsnit např. přelištováním.
  2. Následuje celoplošné překrytí dřevěného záklopu separační geotextílií a montáž obvodové dilatace na celou výšku skladby podlahy.
  3. Potom přichází na řadu vyrovnávací podsyp z Liaporu, jeho minimální výška vrstvy by neměla být nižší než 2 cm.
  4. Aplikovaná vrstva Liaporu se urovnává a hutní pouze ručně. Liapor je doporučeno ukládat v pruzích o cca 20% širších, než je formát podlahových desek a deskami ho zaklápět průběžně. Uložení vrstvy Liaporu najednou v celé ploše místnosti není správné, vrstva Liaporu není bez provizorního zakrytí pochozí.
  5. Pro zvýšení kročejového útlumu je možné mezi podlahové desky a Liapor položit ještě kročejovou izolaci.
  6. Na závěr se podlahové desky v souladu s doporučením konkrétního výrobce prošroubují, případně prolepí a následně přetmelí.
  7. Pak už nezbývá nic jiného, než podlahu dokončit položením finálního povrchu - použít je možné koberec, dlažbu, vinyl, lamino nebo další, na trhu dostupné materiály.

Realizace podlahy se suchým vyrovnávacím podsypem z Liaporu vás překvapí svou rychlostí, menší místnost není problém zvládnout za odpoledne.

Lehké keramické kamenivo Liapor zakoupíte on-line v e-shopu obchod.liapor.cz, v obchodní síti Liapor, nebo ve stavebninách DEK.

Aplikace podsypu z Liaporu
Aplikace podsypu z Liaporu
Zpracování podsypu z Liaporu
Zpracování podsypu z Liaporu
Zpracování podsypu z Liaporu KS
Zpracování podsypu z Liaporu KS

Detail zpracování podsypu z Liaporu
Detail zpracování podsypu z Liaporu
Zpracování podsypu z Liaporu
Zpracování podsypu z Liaporu
Hotová suchá podlaha s vytmelenými spárami čeká na finální nášlapnou vrstvu
Hotová suchá podlaha s vytmelenými spárami čeká na finální nášlapnou vrstvu


LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.