Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přednosti domu z keramického betonu

Představte si materiál, který je pevný a dlouhověký jako beton a přitom lehký a snadno opracovatelný. Ekologický stavební materiál, který bude váš domov v zimě chránit před chladem a v létě před horkem… Představte si to nejlepší možné spojení vlastností betonu a keramického materiálu. Ano, to je lehký keramický beton!

Lehký keramický beton možná lépe znáte pod názvem keramzitbeton nebo Liaporbeton. Ač se to nemusí na první pohled zdát, jedná se o zcela přírodní materiál složený z cementu, písku, vody a ze zrn lehkého keramického kameniva Liapor (keramzitu). A právě poslední jmenovaná složka mu propůjčuje celou řadu vlastností, které byste u běžného betonu hledali jen stěží. Jsou to především vynikající tepelně izolační vlastnosti, nízká objemová hmotnost a vynikající schopnost pohlcovat zvuk. To mu ovšem neubírá na trvanlivosti, pevnosti a odolnosti, kterých si na běžném betonu tak ceníme.

Všechny zmíněné výhody keramického betonu plus další výhody promyšlené stavebnicové technologie využívá u svých typových domů Dům jedním tahem. Jedná se o typové domy z velkoplošných liaporbetonových dílců s možností individuálních úprav, které lze postavit jako úsporné, nízkoenergetické i pasivní.

Výstavba Domu jedním tahem je velmi rychlá a v rychlosti výstavby s přehledem konkuruje i dřevostavbám. Hrubá stavba patrového domu na připravené základové desce zabere jen 4 stavební dny, u přízemního domu jsou to pouhé 2 dny! Další velkou předností je, že se jedná o stavební technologii s minimem mokrých procesů, takže s dostavbou nemusíte čekat přes zimu, ale můžete se do domu nastěhovat ihned po jeho dokončení, což může být už za půl roku od zahájení výstavby.





Stavebnicová technologie Dům jedním tahem ve spojení s přednostmi materiálu ale přináší i jiné výhody, než jen rychlou výstavbu. Jak už bylo zmíněno v úvodu, díky keramickému Liaporbetonu mají stěny skvělé tepělné a zvukově izolační vlastnosti. Stěny jsou tenčí, než třeba u běžného cihlového domu, takže v porovnání s cihlovými domy mají větší užitnou plochu. U domu s půdorysem 10x10 m je rozdíl až neuvěřitelných 11 m2!

Velkoplošné dílce mají už z výroby připravené krabičky i vytrubkování pro elektroinstalaci a prostupy i a drážky pro rozvody vody a plynu. Rozvedení sítí po domě je pak hotové raz dva bez nutnosti dalších stavebních úprav hrubé stavby pro rozvody. Rozvody lze ale případně kdykoliv dodatečně upravit. Keramický beton je snadno opracovatelný. Další výhodou dílců je jejich hladký povrch, který umožňuje použít místo klasických omítek pouze sádrovou stěrku nebo sádrovou omítku s hlazeným povrchem, což přináší proti zděným konstrukcím nemalou finanční úsporu.

Zajímají vás další výhody Domů jedním tahem? Podívejte se na web www.dumjednimtahem.cz.

1. základová deska na podsypu z Liaporu
1. základová deska na podsypu z Liaporu
2. den zahájení montáže
2. den zahájení montáže
3. stavba 1. NP, montáž přízemí, osazení schodiště a polostropů
3. stavba 1. NP, montáž přízemí, osazení schodiště a polostropů

4. zalití styků stěn, betonáž stropu
4. zalití styků stěn, betonáž stropu
5. montáž stěn patra
5. montáž stěn patra
6. montáž stěn patra
6. montáž stěn patra

7. zalití styků stěn, dokončení montáže
7. zalití styků stěn, dokončení montáže
8. dokončená hrubá stavba
8. dokončená hrubá stavba
9. montáž krovu, stavba komínu
9. montáž krovu, stavba komínu

10. stavba krovu
10. stavba krovu
11. pokládka střešní krytiny
11. pokládka střešní krytiny
12. dům k dokončení
12. dům k dokončení
13. hotový dům, připravený k nastěhování
13. hotový dům, připravený k nastěhování


LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.