Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Co rozhodovalo při výběru domu pro mladou rodinu?

Každý, kdo se chystá stavět dům se musí v první fázi rozhodnout, jak by měl jeho dům vypadat a z čeho by měl být postaven. Dnes je také velmi důležitá otázka energetické náročnosti domu. Stejné otázky řešila i mladá rodina žijící nedaleko Prahy, která se nakonec rozhodla pro montovaný úsporný dům z lehkého Liaporbetonu.

Jak vybírali?

Asi jako každý jiný, vycházeli i oni z určitých představ a preferencí, kterým měl jejich budoucí dům odpovídat. Zároveň ale bylo nutné, vejít se do stanoveného rozpočtu. Prošli si nabídku firem, na které měli dobré reference. I když byla chvíli ve hře dřevostavba, nakonec se rozhodli pro montovaný dům od Dům jedním tahem. Pak začali z nabídky typových domů vybírat dům, který jim vyhovoval velikostí i dispozicí. „Původně nás zajímal dům Athena, ale při prohlídce referenčního domu Poseidón jsme změnili názor a od původní volby ustoupili.“ dodávají manželé.

Proč lehký beton?

Základním materiálem pro všechny Domy jedním tahem je Liaporbeton. Jedná se o lehký beton, v němž je klasické kamenivo nahrazeno kamenivem keramickým. Lehký beton má stejnou pevnost a trvanlivost jako beton klasický, ale má lepší uživatelské i technické parametry. Lépe izoluje zvuk i teplo a v domě vznikne mikroklima podobné podmínkám v cihlové stavbě. Zejména u rodinných domů je důležitá také vysoká požární odolnost a stálost vůči extrémnímu střídání teplot. V domě se díky výborným tepelně izolačním vlastnostem Liaporu příjemně bydlí, ať je venku mráz či tropické vedro. Z Liaporbetonu se vyrábí stavebnicové prvky, které se přímo na místě stavby skládají podle projektu na základovou desku.

Rozhodli jsme se pro beton, protože si myslíme, že takový dům tu jednou bude i pro naše děti.




Dům jedním tahem se přizpůsobí přáním klienta

Proti původnímu typovému projektu nechal investor provést malé dispoziční změny, kdy byly dveře zaměněny za okno. „Kvůli rozložení našeho pozemku se nám hodilo mít dveře vzadu, ale žádné jiné úpravy už jsme nedělali,“ doplnil investor.

Od Domu jedním tahem si objednali „dům k dokončení“ se základovou deskou, střechou a okny. „Během jednoho dne stálo první patro, pak to muselo týden tvrdnout, a během dalšího dne vyrostlo druhé patro, na které již začali dávat střechu. Bylo to opravdu rychlé, za dva měsíce bylo hotovo,“ doplnil investor.

Dokončení ve vlastním tempu

Dům pak dokončovali vlastními silami. Na některé práce využili firmy a řemeslníky z okolí ale, elektřinu a některé další dokončovací práci si dělali svépomocí. „Využil jsem manuál, který jsem po dokončení hrubé stavby dostal od Domu jedním tahem. Jsou v něm různá doporučení, jak při dokončovacích pracích postupovat, v jakém pořadí a jaké materiály použít. Je to stručný manuál na 20 stran, ale díky němu jsme věděli, čeho se držet a byl to pro nás i zdroj inspirace.

Všechny zásuvky, vypínače a vytrubkování pro elektroinstalace byly připravené, takže do stěn nebylo třeba nic sekat. Dokončovací práce zrychlily také drážky a prostupy připravené pro rozvody vody, topení a plyn. Na základovou desku byla provedena skladba podlahy skládající se z natavení hydroizolace, podlahového polystyrenu a systémové desky pro podlahové topení včetně topného potrubí. Vše se zalilo samonivelační anhydridovou podlahovou směsí a jako poslední krok se položila finální podlaha určená k tomuto způsobu vytápění.

Na zateplení interiéru v podkroví byla použita minerální vlna, která byla zakryta sádrokartonovými deskami, na fasádu polystyrenové desky 16 cm s barevnou omítkou. Vnitřní omítky jsou sádrové a tenké, maximálně 2 až 5 mm na hladkých stěnách. Pro vytápění si investor zvolil kombinaci dvou zdrojů - teplovodního plynového kotle a krbových kamen.




Dům jedním tahem

Dům jedním tahem nabízí možnost převzít stavbu v různých fázích dokončení – hrubá stavba nebo dům k dokončení. Základní typová projektová dokumentace je zdarma, ale Dům jedním tahem vychází také vstříc individuálním potřebám svých zákazníků. Více informací včetně katalogu typových domů najdete na www.dumjednimtahem.cz.

Základová deska na podsypu z Liaporu
Základová deska na podsypu z Liaporu
Den zahájení montáže
Den zahájení montáže
Stavba 1. NP, montáž přízemí, osazení schodiště a polostropů
Stavba 1. NP, montáž přízemí, osazení schodiště a polostropů
Zalití styků stěn, betonáž stropu
Zalití styků stěn, betonáž stropu

Montáž stěn patra
Montáž stěn patra
Montáž stěn patra
Montáž stěn patra
Zalití styků stěn, dokončení montáže
Zalití styků stěn, dokončení montáže
Dokončená hrubá stavba
Dokončená hrubá stavba

Montáž krovu, stavba komínu
Montáž krovu, stavba komínu
Stavba krovu
Stavba krovu
Pokládka střešní krytiny
Pokládka střešní krytiny


LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.