Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Středoškolská soutěž Ytong má absolutního vítěze!

V pořadí pátý ročník středoškolské soutěže Ytong má za sebou velké finále. Absolutním vítězem celostátního kola se stal Tomáš Bolf ze Střední průmyslové školy stavební v Opavě. Druhé místo obsadil Zdeněk Slivárich ze SOŠ a SOU Písek a z bronzové příčky se může těšit jeho spolužák ze stejné školy, student Luděk Moravec. Zvláštní cenu poroty si za návrh polyfunkčního domu odnesl Lukáš Voňka ze SPŠ Hradec Králové.

Odborná porota zasedala 10. června ve Výstavní síni Vysoké trámy v písecké Sladovně. V letošním roce o vítězích rozhodovali Ing. arch. Jarek Veselák jako předseda poroty, Ing. arch. Radek Dragoun, Ing. Alena Fikejzová a Michal Přívětivý, který byl jediným zástupcem vypisovatele soutěže, společnosti Xella CZ. O vítězné práci Tomáše Bolfa rozhodlo většinové hlasování porotců, které skončilo poměrem 3:1.

Ceny budou vítězům předány 6. září 2011 při příležitosti vernisáže výstavy oceněných prací 16. ročníku Studentské soutěže Xella, kterou společnost Xella CZ pořádá pro vysokoškolské studenty. Stane se tak v Senátu České republiky, kam jste srdečně zváni.

Posudky poroty k oceněným projektům:

1. místo:

Důkladně propracovaný návrh s přesvědčivým grafickým podáním. Architektura domu vychází z archetypu venkovského stavení se sedlovými střechami a převýšenými štíty, tvarové řešení pracuje s křížením dvou hmot, a vznikají tak obytná zákoutí ve vazbě na otevřenou krajinu i blízkou zahradu.

Jedinou zásadní slabinu návrhu porota shledala v dispozičním řešení přízemí, nedostatečné propojení obytného prostoru s kuchyní a jídelnou, je však odstranitelné aniž by utrpěl základní koncept domu. Také plocha zbytečně naddimenzované koupelny by mohla být více využita.

Návrh se nesnaží o zbytečnou originalitu, vhodně a střídmě zachází s použitými materiály v kombinaci světlé omítky, dřeva a šedé střešní krytiny. Konstrukční řešení je celkově detailně zvládnuté a realizovatelné.

2. místo:

Rodinný domek má dobře zvládnutý vstup s dostatečným zádveřím a šatnou. Výhodou dispozice je možnost jeho využití v různých etapách života - pro velkou rodinu, po odchodu dětí i pro dva lidi. Prolínání pultových střech zajišťuje dobré osvětlení podkrovních místností.

Hmota domku je klidná a vyvážená.

3. místo:

Základní členění domu na dvě hmoty působí velice pozitivně, příjemné proporce a čisté vstupní průčelí řešení potvrzují. Výhodná je také poloha hlavního obytného prostoru do zahrady.

Bohužel dispozice neodpovídá hmotovému členění (garáž + obývací prostor v nízké části). Neúměrně působí schodiště s podélnou chodbou ve druhém podlaží.

Otázkou zůstává poměrně velká severovýchodní fasáda a naopak malé využití osluněných stran pro tepelné zisky.

Zvláštní ocenění poroty:

Tento návrh polyfunkčního domu se vymyká zpracovávaným tématem i svým rozsahem všem ostatním soutěžním pracím. Představuje však natolik kvalitní zvládnutí obtížné a rozsáhlé úlohy, že se jej porota rozhodla ocenit zvláštní cenou. Dům je koncipován jako polyfunkční, s jasně čitelnými funkcemi a odvážným konstrukčním přístupem autora. Návrh je přesvědčivě dokumentován na názorných perspektivách, oceňujeme zejména jeho dynamický výraz a hmotovou kompozici, které maximálně a přitom profesionálně využívají výhod volnosti zadání "na zelené louce". Jistou nevýhodou tohoto typu zadání je však nemožnost posoudit zvolené řešení také ve vztahu ke kontextu konkrétního místa navrhované stavby.


Xella CZ, s.r.o.
logo Xella CZ, s.r.o.

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelněizolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování.