Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelně izolační obvodové zdivo SUPER IZO

Klatovská společnost BETONOVÉ STAVBY - GROUP s.r.o., působící na českém stavebním trhu již od roku 1993, je výrobcem a dodavatelem kompletního stavebního systému pro hrubé stavby. Systém sestává z tepelněizolačních tvárnic SUPER IZO a IZO PLUS, vnitřního nosného a nenosného zdiva, bednicích dílců, stropních konstrukcí BSK a BSSP. Důležitým doplňkem jsou též kompletní komínové systémy BLK a PLEWA.

Stěnové dílce SUPER IZO jsou liaporbetonové sendvičové tvárnice určené pro jednovrstvé obvodové nosné i výplňové zdivo tloušťky 300 mm, používané pro stavby s požadavkem na vysoký tepelný odpor (R = 3,44 m2K/W bez omítek, s tepelně izolačními omítkami R = 3,73 m2K/W (U= 0,268 W/m2K) a tepelnou akumulací stěny při zachování malé tloušťky obvodového zdiva zajišťující maximální využití obestavěného prostoru. Zdivo z tvárnic SUPER IZO se používá pro rodinné domy, vily, bytové domy i pro stavby průmyslové (výrobní haly, provozovny, zateplené sklady a garáže, autoservisy, čerpací stanice, prodejny) popřípadě pro stavby občanské vybavenosti (školy, tělocvičny, hotely, vodojemy, čistírny odpadních vod atd.) s omezením do výšky max. 4 - 5 podlaží.

Základním materiálem využitým pro výrobu stěnových dílců SUPER IZO je mezerovitý liaporbeton (dodavatel Lias Vintířov, LSM k. s.). Pro jejich výrobu je použito výhradně přírodních pálených (liapor) a nepálených materiálů - tj. křemičitého písku, kamenné drtě, cementu a vody. Podle patentem chráněného postupu se k této směsi přikládá ve vibrolisovacím zařízení vložka z tvrzeného stabilizovaného samozhášivého polystyrénu (styroporu) - a tím vzniká základní konstrukční sendvičový prvek.

Při vývoji systému stěnových dílců SUPER IZO byl kladen největší důraz na vylepšení tepelně izolačních vlastností a snížení hmotnosti obvodového zdiva. Spojením liaporbetonu s polystyrénovou izolací vznikl dokonalý sendvičový blok, který je oproti klasickým zdícím materiálům lehčí, je výborně opracovatelný (možnost řešení i členitých půdorysu bez tepelných mostů) a výrazně překračuje požadované hodnoty tepelného odporu pro běžnou bytovou výstavbu. V praxi to znamená velkou úsporu nákladů na vytápění oproti klasickým technologiím.

 

Přidáme-li kompletnost systému (tvárnice rovné, rohové, překladové a věncové), malý počet kusů na 1 m2 zdiva a systém péro + drážka, docílíme i výrazného snížení pracnosti a to jak odbouráním různého dělení, tak i menší náročností na kvalitu pracovníků. Provedením sendvičové konstrukce jedním pracovním cyklem rovněž odpadá případné řešení dodatečného zateplení. Díky dokonalé rovinatosti hotových povrchů (zdivo je možné použít i jako režné) používáme jednovrstvé omítky, při požadavku dvouvrstvých omítek lze užít minimální tloušťky jednotlivých vrstev. Rovněž spotřeba malty při vlastním zdění je minimální díky maltování pouze ložných spár a to v tloušťce maximálně 10 mm.


Pro hospodárnost systému hovoří i šířka a hmotnost zdiva, která výrazně snižuje náklady na přepravu, tak i ucelenost stavebního systému, který sestává z řady výrobků vzájemně sladěných výškou (vnitřní nosné a nenosné zdivo) nebo se vhodně doplňujících (stropní konstrukce systému BSK či panely BSSP, betonové lehčené komíny BLK a PLEWA, bednící dílce atd).

Firma Betonové stavby - Group s.r.o. ke svým dodávkám taktéž nabízí propracovaný bezplatný technický servis (zpracování cenových a technických nabídek, zaškolení pracovníků na stavbách apod.)

 
 
Reklama