Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Barevné betony umožňují naplnit vize moderní architektury

Pro moderní architekturu se stal beton díky svým jedinečným vlastnostem, tvárnosti a pozitivnímu estetickému působení vyhledávaným stavebním materiálem. Díky tomu pohledové betony dnes poskytují architektům a projektantům možnost realizovat různorodé tvary a naplnit často velmi odvážné představy.

Bez ohledu na velikost a složitost projektu umožňuje vtisknout stavbám svou prostorovou a charakterovou individualitu například COLORCRETE®, který je ideálním východiskem pro barevně řešené pohledové plochy z betonu.

ČMB sila

Plánujete velký nebo malý architektonický projekt. Nezáleží na tom, zda stavíte rodinný dům, moderní most, betonovou kuchyň nebo snad sochu. V betonárnách skupiny Českomoravský beton umí navrhnout a vyrobit barevný beton přesně podle požadavků klientů, přičemž maximálně dbají na výběr nejlepších složek a pigmentů pro zajištění barevné stálosti betonu. Každá konstrukce klade na beton jiné nároky, proto je před betonáží potřeba konzultace s technologem a následné vytvoření optimální receptury betonové směsi a ideálního způsobu betonáže tak, aby byl výsledný povrch pohledové konstrukce perfektní.

Lehce zpracovatelné betony Colorcrete® s obsahem barevných pigmentů jsou navrženy na základě konkrétních požadavků architekta nebo investora, s odpovídajícím probarvením betonu. Umožňují realizovat i ty nejsložitější tvary a detaily pohledových betonových ploch. Od běžného betonu má tento beton optimalizované složení s ohledem na jednoduché zpracování a dobrou zatékavost betonové směsi. Umožňuje vysoký výkon při betonáži a snižuje nároky na hutnění. Při realizaci je kladen vysoký důraz na dosažení nejlepší kvality výsledného povrchu pohledových betonů.

Foto
Čerpání betonu při výstavbě nové budovy Fakulty architektury ČVUT

Colorcrete® se na stavbu dopravuje autodomíchávačem. Podle objednávky Vám požadovaný typ a množství betonu zavezeme na stavbu, kde jej pomocí mobilních čerpadel na automobilovém podvozku o délce ramene 17 až 58 metrů uložíme na požadované místo do konstrukce.

Foto
Referenční stavba

Závěrem je důležité mít na paměti, že klíčem k naplnění vysněné architektonické vize je úzká spolupráce všech zúčastněných stran na realizaci projektu – tedy zadavatele, architekta, výrobce betonu a realizační firmy. Pouze je nutné dopředu specifikovat co je pro danou konstrukci a výsledný povrch betonu nejlepší.

Uvedené stavební materiály vyvinula skupina Českomoravský beton člen HeidelbergCement Group, která působí již přes 20 let na trhu stavebních hmot v České republice. V případě zájmu o konkrétní barevné řešení architektonického betonu neváhejte kontaktovat přímo výrobce. Více informací a kontakty naleznete na www.cmbeton.cz.

Terasový dům Praha 5 Košíře

Terasový dům Praha 5 Košíře z ateliéru Pavel Hnilička Architekti

Na realizaci spodní části vily byl použit černě probarvený beton.

Terasový dům Praha 5 Košíře

Dříve na pozemku stávajícího domu stávala ve svahu vysoko nad ulicí vilka, která neodpovídala představám majitelů. Rozhodli se proto využít prudký svah a vystavět na něm terasový dům se čtyřmi byty. Díky tomuto uspořádání má každý byt vlastní terasovou zahradu. Dům je rozčleněn na dvě kontrastní části – spodní „sokl“ je zakousnutý do svahu a horní „koruna“ má objem běžného rodinného domu. Spodní těžká část je provedena z černého probarveného pohledového betonu (dodávaného z betonárny společnosti TBG Metrostav) a odkazuje tak na břidlicovou skálu pod domem. Horní část z měděných panelů je lehká a navozuje dojem střechy.

Stavba je ověnčena řadou cen z prestižních architektonických a stavebních soutěží (např. cena v kategorii Novostavba Grand Prix Architektů 2008, Národní cena za architekturu, 1. cena v kategorii Novostavba bytového domu soutěže Nový domov 2008).


Českomoravský beton, a.s.
logo Českomoravský beton, a.s.

Společnost Českomoravský beton, a.s. člen HeidelbergCement Group je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České a Slovenské republiky.