Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Aktualizovaná „Příručka technologa – BETON“ v kapesní verzi, vydává Českomoravský beton, a.s.

Otázky z oblasti technologie výroby a zpracování betonu rychle a srozumitelně zodpoví Příručka technologa – BETON. Obsažná, a přesto přehledná téměř třísetstránková publikace, která se díky menším rozměrům pohodlně vejde do kapsy, je určena pro osobní použití a praktickou činnost technických a technologických pracovníků ve stavebnictví.

Příručku technologa – BETON vydala v „kapesní“ verzi společnost Českomoravský beton, a.s., jeden z největších výrobců transportbetonu na českém trhu. Příručka s úvodem Doc. Ing. Tomáše Klečky, CSc. vychází z aktuální normy ČSN EN 206-1 a jejích dodatků, z ostatních norem i z odborné literatury.

V celkem jedenácti kapitolách nás příručka provede základními informacemi o betonu a požadavcích na jeho vlastnosti. Podrobně se věnuje také jednotlivým surovinám pro výrobu, jejich složení a vlastnostem. Následné samostatné kapitoly se zaměřují na konzistenci a zpracování čerstvého betonu, na tvrdnutí, specifikaci a kontrolu kvality. Dodatek příručky obsahuje mapy jednotlivých provozů společností Českomoravský cement, Českomoravský štěrk a Českomoravský beton.

Technologické příručky, vydávané skupinou HeidelbergCement po celém světě a adaptované podle platných norem pro jednotlivé trhy, mají vždy velmi příznivý ohlas. Kromě technických pracovníků, technologů a zájemců z řad veřejnosti, je často využívají také školy jako pomůcku při výuce.

Publikaci lze získat v tištěné podobě například na seminářích BETON UNIVERSITY. V elektronické podobě je možné příručku stáhnout nebo procházet na www.betonuniversity.cz, případně na www.transportbeton.cz.

Transportbeton od ČMB

Pojmem „transportbeton“ je označován beton, jehož složky byly nadávkovány a zamíchány mimo staveniště ve stabilní míchačce na betonárně nebo v autodomíchávači. Výrobce ho dodává v čerstvém stavu k použití na staveništi nebo do přepravního prostředku odběratele.

Právě transportbeton, vyráběný v širokém spektru pevnostních tříd a druhů, je základním produktem společnosti Českomoravský beton. Základními vstupními materiály pro výrobu betonu jsou cement, hrubé a drobné kamenivo, voda, přísady a příměsi. Při vlastní výrobě se používají různé druhy těchto materiálů, jejichž kombinace definují výsledné vlastnosti jednotlivých typů betonů. V nabídce společnosti Českomoravský beton jsou jak čerstvé betony, tak lehce zpracovatelné betony, samozhutnitelné betony, betony pro systémy ztraceného bednění, vláknobetony, vodonepropustné betony a barevné betony.

Výrobu transportbetonu doplňuje Českomoravský beton o výrobu prefabrikátů, litých podlahových směsí, zdicích a omítkových malt, dále poskytuje služby zahrnující dopravu a čerpání betonových směsí a zkušebnictví a poradenství v oblasti technologie betonu.


Českomoravský beton, a.s. je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České a Slovenské republiky. Skupina, jejíž vznik spadá do počátku 90. let minulého století, v současné době provozuje více než 68 nově postavených nebo zrekonstruovaných betonáren, které mají zavedený systém řízení jakosti ČSN EN ISO 9001 a splňují nejpřísnější ekologická kritéria. Celá skupina, holdingová společnost a její dceřiné společnosti, vystupují pod jednou společnou obchodní značkou Českomoravský beton.

Skupina Českomoravský beton patří k největším výrobcům transportbetonu na českém trhu. Svými dodávkami se podílela na velkých stavbách dopravní infrastruktury, průmyslových, komerčních a bytových komplexů, ale i na stavbách rodinných domů a drobných rekonstrukcích. Českomoravský beton je spolu se společnostmi Českomoravský štěrk a firmou Českomoravský cement součástí silné mezinárodní skupiny HeidelbergCement.


Českomoravský beton, a.s.
logo Českomoravský beton, a.s.

Společnost Českomoravský beton, a.s. člen HeidelbergCement Group je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České a Slovenské republiky.