Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

STEELCRETE® - Beton s železem v krvi

STEELCRETE® je beton obsahující rovnoměrně rozptýlená ocelová vlákna - výztuž. Je to kompozitní materiál s konstantními vlastnostmi ve všech směrech, jeho mechanické vlastnosti a kvalita jsou zaručeny prováděnými testy. Používá se při zhotovování betonových konstrukcí, kde nahrazuje částečně nebo úplně klasickou betonářskou výztuž, ale také pro konstrukce z předepjatého betonu, zejména v oblastech zvýšeného namáhání.

Novinkou z hlediska inovačního řešení v oblasti betonových konstrukcí je beton s rozptýlenou výztuží pod označením STEELCRETE®, kterou zavedl přední výrobce transportbetonu v ČR skupina Českomoravský beton, člen HeidelbergCement Group.

STEELCRETE® je beton se zaručenými mechanickými vlastnostmi obsahující rovnoměrně rozptýlená ocelová vlákna - výztuž.

Vláknobetony jsou stavebním materiálem již dlouhodobě používaným pro zhotovování betonových stavebních konstrukcí. Vlákna zlepšují různé mechanické vlastnosti betonu jako například pevnost betonu v tahu, odolnost proti obrusu nebo naopak snižují rozvoj trhlin v betonu při procesu jeho tvrdnutí a snižují i šířku trhlin ve ztvrdlém betonu. Syntetická vlákna jsou pak v poslední době používána pro zvýšení odolnosti betonové konstrukce proti požáru. Ocelová vlákna (drátky) se zase uplatňují při zhotovování průmyslových podlah. Vláknobeton je kompozitní materiál s konstantními vlastnostmi ve všech směrech. STEELCRETE® je novým druhem drátkobetonu, jehož mechanické vlastnosti jsou předem testovány dle standardizovaných zkušebních postupů a výrobce (členové skupiny Českomoravský beton) je garantuje jako součást dodávky.

Zkoušení kvality

STEELCRETE® je drátkobeton, který splňuje veškeré požadavky na beton dle ČSN EN 206-1 a navíc splňuje požadavky dle podnikové normy vydané Českomoravským betonem, a.s. PN ČMB 01-2008 na kterou bylo vydáno stavebně technické osvědčení STO 060-028542.


STO 060-028542
 
Detail čerstvé vrstvy STEELCRETE ®

STEELCRETE® je zkoušen všemi potřebnými testy jako obyčejný beton dle norem pro zkoušení čerstvého betonu řady ČSN EN 12350 a ztvrdlého betonu řady ČSN EN 12390.

Navíc je testován na pevnost v tahu za ohybu dle postupu uvedeném v PN ČMB 1-2008, který je shodný s postupem uváděným v německé směrnici pro drátkobetony. Důvodem je další rozšíření drátkobetonu ve stavební praxi, pro které je třeba znát i další vlastnost typickou pro vláknobeton - duktilitu. Tato vlastnost se zjišťuje zkouškou pevnosti betonu v tahu za ohybu. Jedná se o zatěžování čtyřbodovým ohybem, kde je zatěžování řízeno rychlostí průhybu trámce a činí průměrně 0,2 mm/min. Výsledkem je graf závislosti průhybu na velikosti zatěžovací síly před vznikem makrotrhliny a po něm. Z něho jsou pak odvozeny:

  • pevnostní třídy vláknobetonu v tlaku
  • pevnostní třídy vláknobetonu v tahu na mezi vzniku makrotrhliny
  • pevnostní třídy vláknobetonu v reziduálním tahu po vzniku makrotrhliny

Tyto hodnoty pak slouží pro statické výpočty jednotlivých konstrukcí.


STEELCRETE® - Zkouška pevnosti v tahu ohybem
 
STEELCRETE - Graf závislosti průhyb/síla

Výroba a doprava

STEELCRETE® je vyráběn na centrálních betonárnách za nepřetržité kontroly výrobního procesu. Na stavbu je dodáván autodomíchávači a do konstrukce je ukládán přímo nebo pomocí čerpadel či jeřábem a bádiemi. Zhutňování se provádí jako u obyčejného betonu.

Použití

STEELCRETE® je s výhodou používán na konstrukce základových desek, kde může zcela nahradit klasickou výztuž. Další vhodné využití je do podlah skladových hal a objektů s vysokým nárokem zatížení na m2. Množství drátku na m3 betonové směsi STEELCRETE® se stanoví podle požadovaného zatížení.
V kombinaci s klasickou výztuží je vhodný pro provádění stěn podzemních podlaží budov (například při použití technologie "bílé vany"), kdy přispěje k redukci klasické výztuže a redukuje šířku možných trhlin v konstrukci, čímž se dosáhne vodotěsnosti konstrukce. Je vhodný v kombinaci s klasickou výztuží i pro další stavební konstrukce (stěny, stropy, sloupy), které vyžadují vyšší stupeň vyztužení, a použití pouze betonářské výztuže by vedlo k problémům při betonování průřezu a detailů.

Výhody

STEELCRETE® je homogenním materiálem, a proto se díky jeho použitím snižuje riziko nesprávného vyztužení či posunutí výztuže při hutnění. Dále zlepšuje soudržnost betonu v detailech konstrukce (hrany) a odstraňuje tzv. opadávání betonu v okrajových částech.

Odstraněním nebo částečnou redukcí klasické betonářské výztuže v konstrukci odpadá či se značně redukuje požadavek na dopravu a skladování výztuže na stavbě a provádění armovacích prací. Dodávkou rozptýlené výztuže "přímo z autodomíchávače" se zrychlí postup výstavby a navíc toto řešení přispívá k nemalé úspoře nákladů na provedení stavby.

Realizace

STEELCRETE® jak už bylo výše řečeno je vhodný mimo jiné pro základové desky bez použití klasické výztuže. Příprava základové desky na betonáž je stejná jako při použití klasické betonové směsi a ocelové výztuže.

 

Příprava základové desky na betonáž

Minimální doporučená tloušťka nanesené betonové směsi STEELCRETE® je 15 cm.

 

Ukázka STEELCRETE® po bednění základové desky

Po uložení drátkobetonu STEELCRETE® do bednění základové desky lze jednoduše hutnit jednoduchým rozvlněním čerstvého betonu, při kterém dojde zároveň k rozlití jeho povrchu do dokonalé roviny. Tato vlastnost STEELCRETE® je dosažena použitím vhodných přísad a příměsí k jeho výrobě.

 

STEELCRETE® - rozvlnění povrchu základové desky do dokonalé roviny

Použití betonu s rozptýlenou výztuží STEELCRETE® se stále více prosazuje na stavbách, kde je kladen důraz na hospodárnost, rychlost a preciznost. Více informací o produktu naleznete na www.steelcrete.cz


Českomoravský beton, a.s.
logo Českomoravský beton, a.s.

Společnost Českomoravský beton, a.s. člen HeidelbergCement Group je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České a Slovenské republiky.