Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak postavit terasu nebo zahradní chodník? Základem je správný výběr dlažby

Terasa, veranda či pergola je chloubou mnoha zahrad. Kdo by si na ní rád nevychutnal nedělní kávu nebo neposeděl s přáteli u dobrého jídla a pití? Není to ale jediná věc, která nás na ní láká. Snad každý v koutku duše touží po tom, aby právě tu jeho terasu hosté obdivovali. Jak na to? Základem je správná dlažba.

Výběr vhodné venkovní dlažby je důležitý nejen při stavbě terasy či pergoly. Nepodceňujte ho ani při stavbě parkování před chalupou, dlážděného zápraží nebo zahradních cest a chodníků. I tyto zdánlivé detaily dokážou zdůraznit styl vašeho domu či zahrady. A vyšperkovat ho k dokonalosti.

Dlažbu slaďte se svým domem

Jak tedy dlažbu vybírat?

Jedním ze základních kritérií je, aby ladila s vaším domem. A to barvou i stylem. K moderním stavbám se obvykle víc hodí velké dlaždice s rovnými liniemi, zatímco u starší vesnické chalupy vynikne dlážděný chodník, který je k nerozeznání od kamenné cestičky.

Svému domu přizpůsobte i povrch dlaždic. Zatímco někde se hodí lesklá dlažba, jinde využijete spíš ostařený povrch. Ideální přitom je, když se o dlažbu nemusíte příliš starat. A stačí ji jen jednou za čas setřít nebo opláchnout vodou.

Důležitá je také výška dlaždic. Zejména v místech, přes která budou jezdit auta. V takovém případě potřebujete aspoň 8 cm dlaždice. A pokud toužíte po velkoformátové dlažbě, počítejte s výškou minimálně 12 cm. Jinak riskujete, že se dlaždice polámou.

Popraskat navíc můžou i kvůli zimě. Vždy se proto ujistěte, že je dlažba mrazuvzdorná.




Oceníte velký výběr i dlouhou záruku

Ideální je obrátit se hned na začátku na výrobce, který má co nejširší výběr a výhodné ceny. Snadno vyberete dlažbu, která k vašemu domu či chalupě ladí, je odolná a lehce ji vyčistíte.

Například jednička na trhu, česká společnost BEST, nabízí tisíce variant dlažeb a dalších prvků pro zahradní architekturu. S takovým výběrem si můžete být jistí, že najdete, co potřebujete. Včetně obrubníků, palisád nebo třeba odvodňovacích žlabů.

Výhodou je, že všechny dlažby BEST jsou mrazuvzdorné. A na všechny její typy dostanete záruku 20 let. Bez ohledu na to, jestli zvolíte zámkovou či skladebnou dlažbu, velkoformátovou dlažbu na terasu nebo třeba zatravňovací dlaždice.

Firma navíc nabízí speciální úpravu dlaždic pomocí dvojité vrstvy laku a UV záření, která zaručuje trvanlivost barev a jednoduché čištění. I dlažbu bez této úpravy ale obvykle stačí jen zamést nebo opláchnout.

Oceníte to zejména na podzim. Místo dlouhého úklidu vám stačí pouze sáhnout po smetáku nebo hadici s vodou. A za dvě minuty máte čisto.




Nakupujte bezpečně prostřednictvím e-shopu

Vzhledem k šíření nákazy a vládnímu nařízení jsou všechny naše podnikové prodejny se vzorkovnami dočasně uzavřeny. Využijte proto možnosti vybírat a nakupovat z bezpečí domova.

Náš e-shop je připraven nabídnout Vám většinu svého sortimentu. Využít můžete i nákup akčního zboží, které je v tuto chvíli naskladněno v dostatečném množství a není třeba čekat na zakázkovou výrobu.

Vybírat můžete na obchod.best-as.cz


BEST, a.s.
logo BEST, a.s.

BEST, a.s. je jednou z největších firem na výrobu betonových stavebních prvků ve střední Evropě. Dnes BEST, a.s. vlastní 8 výrobních a prodejních areálů s 35 továrnami ve všech regionech Čech i Moravy.