Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Když strop, tak jedině těžký! Zajistí lepší stabilitu, pevnost a tepelnou pohodu

Ještě před rokem byly populárnější volbou bungalovy s lehkými stropy, tomu odzvonil konec a investoři opět volí patrový dům. Jedním z důvodů je i menší zástavba pozemku. Jako statik bych rád upozornil na důležitost a výhody stavby rodinných domů s těžkými keramobetonovými stropy od Porothermu, které jsou vhodné i při rekonstrukcích a výměně dřevěných stropů.

Fotografie stropních nosníků Porotherm POT
Fotografie stropních nosníků Porotherm POT
Poslechněte si audio verzi článku:
Více zajímavých podcastů na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Stabilita a odolnost jsou klíčovými faktory, které ovlivňují dlouhodobou životnost a bezpečnost budovy. Nejen, že stavba s těžkými stropy snáší více zatížení, ale především umožňuje stavbu dalších pater, což přináší větší flexibilitu pro budoucí úpravy či rozšíření. Důležité je rovněž zdůraznit, že těžký keramobetonový strop umožňuje pevnou fixaci střechy, což je klíčové zejména v oblastech s náročnějšími povětrnostními podmínkami, kde může silný vítr snadno odstranit lehké střechy, například plechové.

Fotografie stropní vložky Porotherm MIAKO
Fotografie stropní vložky Porotherm MIAKO

Těžké stropy také kromě jiného přispívají k lepší tepelné pohodě a akustice uvnitř domu. S vyšší tepelnou akumulací a setrvačností udržují stálou teplotu v místnosti a tlumí vnější hluk. Takže není slyšet každý krok a vrzání dveří. Stropy POT jsou kombinací cihelných vložek s betonovou nadbetonávkou, čímž dosahují optimální hmotnosti a tuhosti. Proč optimální? Protože jak se říká všeho s mírou. Čistě železobetonové stropy jsou totiž výrazně těžší, a to může být někdy problém při zhoršených základových podmínkách. A to všechno optimalizuje celkovou konstrukci domu a přispívá k vyššímu uživatelskému komfortu obyvatel domu, a úspoře energií za vytápění v zimě a chlazení v létě.

Důležitým aspektem, který stojí za zvážení, je i dlouhodobá ekonomická výhodnost. Například dřevěné stropy stárnou a mohou vyžadovat údržbu, zejména kvůli vlhkosti nebo dřevokazným škůdcům. Naopak těžké stropy ze železobetonu jsou stabilní a pevné. Investice do kvalitní konstrukce se také dlouhodobě vyplatí, protože domy s těžkými stropy jsou stále vysoce ceněné na trhu nemovitostí. Pokud jednou budete takový dům prodávat, dostanete za něj pravděpodobně víc, než jste investovali. U jiných typů staveb to tak být nemusí.

Z hlediska praktičnosti poskytuje stavba s těžkými stropy další výhody. Uvnitř domu je možné využít prostor nad stropy pro skladování sezónního vybavení a dalších věcí, což zvyšuje užitnou plochu domu. Například u čtyřčlenné rodiny potřebujete obvykle uskladnit minimálně čtyři kola, čtyři páry sjezdových lyží nebo běžek, brusle a další vybavení, které lze odložit na půdu. Díky tomu se minimalizují potřeby stavby dalších zahradních chat nebo skladů, které se v okolí domů typu bungalov vyskytují stále častěji. Lidé stěhující se z bytových domů zapomínají na fakt, že u stavby s lehkým sádrokartonovým stropem není sklep, kam se dá leccos odložit. Málokdo také počítá s tím, že je ještě spoustu jiných věcí k uskladnění, které dříve nepotřebovali (sekačka na trávu, kolečko, hrábě, lopata apod.).

Investovat do kvalitní konstrukce s těžkými stropy je zárukou trvalé bezpečnosti a komfortu pro celou rodinu. Pro některé investory se může zdát, že stavba s těžkým stropem je zpočátku dražší než s lehkými sádrokartonovými podhledy. Pokud ale provedete pečlivé srovnání nákladů, zjistíte, že celková cena za práci, závěsy pro sádrokartony apod., je podobná jako za pořádný keramobetonový strop. Někdy se dokonce může stát, že cena u těžkého stropu vychází i o něco méně. A samozřejmě nelze opomenout fakt, že hodnotově a funkčně porovnáváme neporovnatelné.


Wienerberger s.r.o.
logo Wienerberger s.r.o.

Skupina Wienerberger AG představuje největšího světového výrobce cihel Porotherm a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny Tondach v Evropě. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení. V ČR působí společnost ...