Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový systém chemicky odolného utěsnění, lepení a spárování obkladů a dlažby Ceresit UltraPox

Sortiment stavební chemie rozšiřuje v roce 2013 výrazná novinka – epoxy systém pro lepení a spárování Ceresit UltraPox. Epoxy systémem lze lepit kyselinovzdorné obkladové prvky a desky, klinkerové pásky, skleněné obklady, desky a mozaiky včetně mramoru a přírodního kamene. Ideální je pro použití v prostředí s agresivními vlivy. Tato inovativní technologie na jaře vstupuje na český trh.

Ceresit UltraPox je inovativní technologie pro moderní design. Lepidla na bázi epoxidových pryskyřic se používají pro trvanlivé a vůči chemickému zatížení odolné lepení i spárování keramických obkladů a dlažby. Lze jimi lepit kyselinovzdorné obkladové prvky a desky, klinkerové pásky, skleněné obklady, desky a mozaiky včetně mramoru a přírodního kamene. Ideální jsou pro použití v prostředí s agresivními vlivy, např. v bazénech, lázních, mlékárnách, velkokapacitních kuchyních, akumulátorových místnostech, myčkách, pivovarech, silech, stájích, laboratořích a trvale mokrých oblastech v interiéru i exteriéru.

V nabídce stavební chemie epoxidová lepidla nechyběla ani před nástupem nového systému Ceresit UltraPox, otázkou tedy je, v čem se nový systém liší od dosavadních lepidel a co nového přináši? David Krčka, brand manager pro CZ/SK stavební chemie Ceresit, vysvětluje: „Vždy se na řešení díváme systémově a tomu odpovídá i tato novinka. Systém UltraPox tvoří ucelený sortiment produktů na epoxidové bázi pro utěsňování, lepení a spárování. Inovovaný základní nátěr Ceresit CL 71 a těsnící hmota Ceresit CL 72 nahrazují dosavadní výrobky Ceresit CE 49 a 50. Základem nového epoxy systému pro lepení a spárování Ceresit UltraPox je epoxidové lepidlo Ceresit CM 74 UltraPox, hlavní pozornost si však zaslouží další dva produkty tohoto systému. Bílá epoxidová spárovací hmota a lepidlo v jednom Ceresit CE 79 UltraPox Color je ideální k lepení a spárovaní dnes oblíbených skleněných mozaik, průhledných a průsvitných materiálů, jako je sklo, světlý přírodní kámen atp. Má bílou barvu a pomocí probarvovací pasty Ceresit CE 80 UltraPox Mix lze jednoduše získat 13 moderních a trendy barevných odstínů. To je proti konkurenci, která nabízí již hotová probarvovaná epoxidová lepidla a spárovací hmoty, velký rozdíl. Realizační firma nebo investor si tak může i ve velmi náročných podmínkách vybrat vlastní odstín. Díky silné počáteční přídržnosti je u epoxidových lepidel Ceresit UltraPox zabezpečena stabilita a minimální skluz, což zajišťuje rychlou a přesnou pokládku.“

Epoxidový základní nátěr Ceresit CL 71 UltraPox Flexgrund je určen pro nasákavé i nenasákavé podklady před aplikací utěsnění Ceresit CL 72 UltraPox Flexdicht pod keramickými obklady a dlažbou. Je určen pro použití v trvale mokrých oblastech v interiéru i exteriéru a vyniká hlubokou prostupností do podkladu a odolností proti chemikáliím. Výborně zpevňuje podklad a zvyšuje přídržnost, navíc se snadno zpracovává. Těsnicí hmota Ceresit CL 72 UltraPox Flexdicht je určena pro celoplošné utěsnění podkladů pod keramickými obklady a dlažbou v oblastech zatížených působením chemikálií a v prostředí s agresivními vlivy. Těsnicí hmota dokonale odolává chemikáliím, je vodotěsná a přemosťuje trhliny v podkladech.

CM 74 UltraPox Fix je dvousložkové epoxidové lepidlo nejnovější generace se snadným zpracováním – lepidlo se dodává v jedné nádobě v odpovídajícím poměru k míchání, obě složky tak stačí pouze smíchat. Doba zpracování lepidla je 90 minut, po 24 hodinách je povrch pochozí. Nové lepidlo je ideální použít na místech zatížených agresivními a mechanickými vlivy jako například velkokapacitní kuchyně, laboratoře, sauny, lázně, pivovary nebo myčky aut. Novinka je vhodná i pro použití v kontaktu s pitnou vodou a v potravinářských provozech nejen k lepení obkladů a dlažby, ale i ke spárování. Vzhledem k vysoké odolnosti proti agresivním látkám jakými jsou kyseliny a louhy, se snižuje opotřebování a zvyšuje se životnost spár. Lepidlo je díky své struktuře doporučováno pro lepení velkých formátů obkladů a dlažeb.

Henkel Ceresit Ultra Pox lepení a spárování
CM 74 UltraPox Fix je dvousložkové epoxidové lepidlo nejnovější generace se snadným zpracováním – lepidlo se dodává v jedné nádobě v odpovídajícím poměru k míchání, obě složky tak stačí pouze smíchat.
Henkel Ceresit Ultra Pox lepení a spárování
Bílá epoxidová spárovací hmota a lepidlo v jednom Ceresit CE 79 UltraPox Color je ideální k lepení a spárovaní dnes oblíbených skleněných mozaik, průhledných a průsvitných materiálů, jako je sklo, světlý přírodní kámen atp.
Henkel Ceresit Ultra Pox lepení a spárování
Pomocí probarvovací pasty Ceresit CE 80 UltraPox Mix lze jednoduše získat 13 moderních a trendy barevných odstínů. To je proti konkurenci, která nabízí již hotová probarvovaná epoxidová lepidla a spárovací hmoty, velký rozdíl.

Ceresit CE 79 UltraPox Color je spárovací hmota s podobnými technickými vlastnostmi jako lepidlo CM 74 UltraPox Fix. Díky menší zrnitosti plniva je určena pro spárování spár od 3 mm, může být použita i k lepení obkladů a dlažby menších formátů. Míchání je stejné jako u lepidla CM 74 UltraPox Fix, k probarvení se po důkladném smíchání obou složek přidává probarvovací pasta Ceresit CE 80 UltraPox Mix. Díky této pastě lze získat spárovací hmotu až ve 13 barevných odstínech – kromě základního odstínu a bílé barvy také šedou, graphite, manhattan, caramel, natura, balibraun, jasmine, terra, bahama, polar, chilli, amazon. Ať už máte rádi barevný soulad nebo kontrast, klasické, nebo moderní barvy: spárovací hmota z epoxy systému Ceresit UltraPox nabízí „neomezené“ možnosti. Zabezpečuje atraktivní povrchovou úpravu a dotváří estetický vzhled obložené plochy. Je ideální volbou pro lepení průhledných obkladů ze skla, skleněných mozaik, nebo světlého přírodního kamene, protože pomocí širokého barevného spektra dokáže vytvořit jedinečné vizuální efekty.

Špičkové produkty s vynikajícími parametry

Stejně tak jako lepicí malty a spárovací hmoty na bázi cementu musí i epoxidová lepidla a spárovací hmoty projít náročnými zkouškami a testy, než získají označení CE, které potvrzuje jejich soulad s normami. Rozsáhlý program testování nezahrnuje pouze parametry jako tahová přídržnost v ohybu, v tlaku a smršťování, ale současně ověřuje, zda má produkt vysokou odolnost proti obrusu a nízkou nasákavost vody. Spárovací hmoty na bázi epoxidové pryskyřice musí v souladu s normou ČSN EN 13888 plnit přísné požadavky:

  • otěruvzdornost RG A ≤ 250 mm3
  • tahová přídržnost v ohybu při uložení za sucha ≥ 30 N/mm2
  • tahová přídržnost v tlaku při uložení za sucha ≥ 4 N/mm2
  • smrštění ≤ 1,5 mm/m
  • nasákavost vodou po 240 min. ≤ 0,1 g
Henkel Ceresit Ultra Pox lepení a spárování
Henkel Ceresit Ultra Pox lepení a spárování
Henkel Ceresit Ultra Pox lepení a spárování

Výrobky Ceresit UltraPox představují špičkové produkty s vynikajícími parametry.

„Při vývoji nových spárovacích hmot a lepidel byl kladen, vedle výsledné vysoké odolnosti, velký důraz na jejich dobrou zpracovatelnost při spárování. Nové epoxidové spárovací hmoty řady Ceresit UltraPox mají pastovitější konzistenci a lépe se zatírají do spár. Důležitý je i komfort při práci – při rozmývání a následném mytí se nové materiály lépe odstraňují. Celkově tak vycházejí ve srovnání s obdobnými výrobky, které jsou běžně dostupné na trhu, výrazně lépe,“ upozorňuje na praktické výhody nových epoxidových spárovacích hmot Jiří Pavlíček, manažer technické podpory společnosti Henkel ČR.

Lepidla a spárovací hmoty z tvrditelných pryskyřic, obecně nazývané a známé jako epoxidové, představují ideální řešení i pro ty nejnáročnější projekty. Odolávají chemickým vlivům, dlouhotrvajícímu působení vody a jsou vhodné pro použití v interiéru i exteriéru. Značka Ceresit prostřednictvím svých nových produktů systému Ceresit UltraPox nabízí opět vysokou kvalitu, snadnou aplikaci a širokou škálu barev, které splní i ty nejnáročnější představy realizačních firem i jejich obchodních partnerů.

Henkel Ceresit Ultra Pox lepení a spárováníHenkel Ceresit Ultra Pox lepení a spárováníEpoxidová lepidla a spárovací hmoty Ceresit UltraPox představují ideální řešení i pro ty nejnáročnější projekty. Odolávají chemickým vlivům, dlouhotrvajícímu působení vody a jsou vhodné pro použití v interiéru i exteriéru.
 
 
Reklama