Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Montované rodinné domy s téměř nulovou spotřebou

Pro všechny, kteří chtějí stavět rodinný dům, platí již od 1. ledna nová legislativa. Všechny novostavby musí mít nyní „téměř nulovou spotřebu energie“. To se samozřejmě odrazilo nejen ve volbě způsobu vytápění, ale také v mnoha dalších věcech, které se promítají v první řadě do projektové dokumentace.

Včasná příprava na tuto „novou dobu“ byla nezbytná nejen u projektantů. Již na podzim 2019 představila své upravené typové projekty i společnost Lias Vintířov, LSM, k. s., která v ČR pod značkou Dům jedním tahem staví typové montované rodinné domy.





S DJT stavíte nadále bez starostí

Pro DJT bylo zásadní, aby změny v legislativě nepřidělaly starosti našim zákazníkům, proto jsme pečlivě plánovali jak výstavbu domů v roce 2019, tak i uvedení nového katalogu pro rok 2020“, říká vedoucí prodeje DJT Roman Ullmann.

Nejzásadnější úpravou byla u všech typových projektů změna vytápění. Jako standardní zdroj vytápění bylo místo původního plynového kotle zvoleno tepelné čerpadlo (voda-vzduch) v kombinaci s podlahovým topením. Několik domů se také dočkalo modernější dispozice. Zařazeno bylo i 6 úplně nových domů. Jiné domy byly zase z nabídky vyřazeny. I nadále tak najdete v katalogu DJT 25 typových domů s požadovaným standardem a odpovídajících nové legislativě od 1. 1. 2020 + 1 pasivní dům.





Typový projekt ZDARMA

Co se nezměnilo, je možnost získat typový projekt zcela ZDARMA. Za poplatek pak lze v typovém projektu provést individuální změny jako posunutí příček, změny okem apod.

V rámci mimořádné nabídky můžete získat zdarma také Průkaz energetické náročnosti budovy rodinného domu s téměř nulovou spotřebou energie (definice ČR). Akce je ale časově omezena.






Co je vlastně Dům jedním tahem?

Domy jedním tahem známé i pod zkratkou DJT jsou vlastně taková velká stavebnice. Na připravené základové desce se montují z prefabrikovaných velkoplošných dílců, které byly předtím pečlivě připraveny ve výrobě. Základním materiálem pro jejich výrobu je LiaporBeton – lehký keramický beton, jehož základní složkou je 100 % přírodní lehké keramické kamenivo Liapor. Tyto domy mají velmi dlouhou životnost, jako je tomu u betonu zvykem. Navíc mají ale díky své keramické podstatě příjemné vnitřní klima a výborné tepelně-izolační vlastnosti. Jejich výstavba je velmi rychlá. Hrubá stavba je hotová za pouhé 2-4 stavební dny.





Díky rychlosti výstavby a kvalitě materiálu jsou také Domy jedním tahem oblíbené jako základ pro stavbu svépomocí. Lze je totiž postavit buď do fáze hrubé stavby, nebo domu k dokončení. Díky několika vychytávkám je finální dokončení domu dokonce snazší, rychlejší a levnější, než u jiných stavebních systémů.

  • Již ve výrobě je ve stěnách připraveno vytrubkování a krabičky pro elektroinstalaci i prostupy a drážky pro rozvody vody a plynu. Odpadá tak pracné sekání drážek!
  • Výraznou úsporu času i peněz přináší i hladké stěny, na které lze místo klasických omítek použít omítky sádrové.
  • Během výstavby je použito jen minimum mokrých procesů a dům tak není nutné nechat „vymrznout“ přes zimu a lze jej obydlet ihned po dokončení.

Více informací o Domech jedním tahem a aktuálních akčních nabídkách najdete na webu www.dumjednimtahem.cz.



LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.