Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Unikátní luxusní moduly Comfort Line popírají kontejnerový vzhled stavby

Řada referencí dokazuje vysokou kompetenci výrobce KOMA MODULAR s.r.o., letošní nové školky v Brně a Otrokovicích jsou přesto pozoruhodné. Unikátní moduly Comfort Line, vyvinuté vizovickým výrobcem, nemají mezi jinými moduly konkurenci – není totiž vidět typický kovový rám a ani fasáda nepřipomíná kontejner.

Nové zajímavé mateřské školy z modulů KOMA vyrostly v Brně-Černovicích a Otrokovicích

O tom, že z KOMA modulů lze postavit kvalitní mateřskou školku, již nemusí jejich výrobce, společnost KOMA MODULAR s.r.o., veřejnost nebo investory příliš přesvědčovat.

Společnost KOMA MODULAR byla první, kdo začal popularizovat výstavbu modulárních školek v České a Slovenské republice – z modulů KOMA je první modulární školka v ČR v Rychnově u Jablonce nebo první patrová modulární školka v ČR pro 100 dětí v Jihlavě. První je také nová nízkoenergetická modulární školka v Otrokovicích, která byla otevřena v září 2013. Školky v Otrokovicích a Brně jsou postaveny z unikátních luxusních modulů Comfort Line, které jsou vyvinuty vizovickým výrobcem modulů a nemají mezi jinými moduly konkurenci. Comfort Line jsou totiž moduly unikátní jak tím, že zcela popírají kontejnerový vzhled (není vidět typický kovový rám a ani fasáda nepřipomíná kontejner), tak díky svým rozměrům. Jeden modul má rozměry 9 × 3,6 m o světlé výšce 3,0 m a jejich použití umožňuje vytvořit velký otevřený prostor bez sloupů. Ten je více než kde jinde praktický právě u mateřských školek – děti tak mají dostatečně veliký prostor k pohybu bez omezení.

Nízkoenergetická modulární firemní školka

Nízkoenergetická modulární firemní školka OSKÁREK (jméno má podle Oskara Lappa, zakladatele firmy Lapp Kabel) v Otrokovicích byla slavnostně uvedena do provozu začátkem září 2013. Školku vybudovala KOMA MODULAR z velkoprostorových modulů z řady Comfort Line za necelé tři měsíce. Otrokovická školka má dvě třídy pro předškoláky, každá pro 16 dětí, a jednu třídu pro malé děti do tří let pro 10 dětí. Celková kapacita je tedy 42 dětí. Školka byla vybudována podle architektonického návrhu firmy S-projekt plus a.s. Zlín,, interiér navrhla Mgr. Vladimíra Bukvicová a jeho zařízení dodala firma Benjamín.Vedle tříd je školka vybavena vlastní kuchyní, provozními místnostmi, slunečními kolektory, podlahovým topením, klimatizací, venkovními roletami a markýzami.

KOMA MODULAR MŠ Oskárek Otrokovice 1
KOMA MODULAR MŠ Oskárek Otrokovice 2
KOMA MODULAR MŠ Oskárek Otrokovice 3

Česko-anglická školka z modulů řady Comfort Line

KOMA MODULAR MŠ KUBILAND Brno 1
KOMA MODULAR MŠ KUBILAND Brno 2

KOMA MODULAR MŠ KUBILAND Brno 3
KOMA MODULAR MŠ KUBILAND Brno 4

Česko-anglická školka Kinder City v Brně-Černovicích si zaslouží zvýšenou pozornost díky skutečnosti, že představuje vůbec první mateřskou školku, která je sestavena z modulů řady Comfort Line. Mateřská školka je postavena podle návrhu architekta Tomáše Cendelína pouze ze sedmi modulů o celkové rozloze 227 m2. Herna, která je tvořena čtyřmi moduly, tak nabízí luxusní prostor 130 m2. Investorka Pavlína Kubíčková ocenila nejen rozlohu, exkluzivní vzhled a rychlost výstavby, ale i možnost přestěhovat školku na novou parcelu v případě, že by se na současném místě nedařilo kapacitu naplnit. Tuto školku firma KOMA MODULAR investorce pronajímá s tím, že pokud bude vycházet podnikatelský záměr dle představ, dojde k prodeji.

 

Použití sádrovláknitých materiálů fermacell v modulech Comfort Line

V modulech Comfort Line jsou sádrovláknité materiály fermacell v obou nových školkách použity na podhledech, předsazených stěnách, vnitřních příčkách i podlahách. Vnitřní příčky modulů tvoří montované stěny fermacell 1 S 11, oboustranně opláštěné deskami fermacell, které jsou vhodné pro nenosné konstrukce stěn s protipožární odolností a vysokým útlumem zvuku (vzduchová neprůzvučnost Rw = 47–52 dB).

Samostatný podhled fermacell 2 S 11u má požární odolnost EI 30 DP1 a tvoří jej dvě vrstvy desek fermacell tloušťky 10 mm. Podhled slouží k ochraně instalací a nosných konstrukcí při požárním zatížením zdola a zabraňuje přesahu požáru do ostatních místností a celkovému šíření ohně. Vyznačuje se také vysokou únosností zavěšených břemen. Mezistropní prostor mezi stropem modulu a podhledem se používá k vedení instalací a kabelů.

Na vnější straně modulů Comfort Line jsou instalovány předsazené stěny fermacell 3 S 13, opláštěné sádrovláknitými deskami fermacell 12,5 mm. Tyto předsazené stěny chrání moduly před požárem a současně zlepšují vzduchovou neprůzvučnosti o 20 dB. Podlahový prvek fermacell 2 E 22 o tloušťce 25 mm tvoří dvě 12,5 mm desky fermacell a slouží jako roznášecí vrstva a jako podklad pro podlahové krytiny.


Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.
logo Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.

Fermacell - systémy suché výstavby. Výroba a prodej sádrovláknitých desek fermacell®, cementovláknitých desek POWERPANEL a fasádních obkladů Hardie®. Produkty jsou určeny pro dřevostavby, nízkoenergetické a modulární domy a rekonstrukce. ...