Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinka Ytong: superizolační zdivo skeletů a nástaveb

Výrobce pórobetonu Ytong, společnost Xella CZ, zavádí do prodeje významnou novinku - tvárnici P1,8-300. Jde o nejlehčí a zároveň nejlépe tepelně izolující zdicí materiál na současném trhu. Díky těmto vlastnostem je novinka určena především pro nástavby bytových a rodinných domů a pro výplňové obvodové stěny vysokopodlažních skeletových staveb.

Pórobeton Ytong P1,8-300 s objemovou hmotností 300 kg/m³ je v současnosti bezkonkurenčně nejlehčím zdicím materiálem na stavebním trhu. Jeho tepelněizolační schopnosti (λ = 0,08 W/mK) překonávají možnosti všech zdicích materiálů a blíží se para­metrům tepelných izolací. Tloušťka tvárnic pouhých 375 mm umožňuje konstruovat štíhlé stěny, které i bez dodatečného zateplení splňují nízkoenergetické standardy. Dostatečná pevnost materiálu i jedinečné stavebně fyzikální a hygienické parametry předurčují tvárnice Ytong P1,8-300 především k použití pro nástavby bytových a rodinných domů a pro výplňové obvodové stěny vysokopodlažních skeletových staveb.

Tím, že u izolačních tvárnic P1,8-300 od­padá potřeba vnějšího zateplení, se výrazně zjednodušuje projektování i samotná stavba. Nové zdivo je možné plynule navázat na stávající obvodové stěny a jednoduše napojit i povrchové fasádní úpravy.


I velké projekty je možné postavit jednoduše, bezpečně, kvalitně a přitom úsporně. Navíc i takové budovy mohou již nyní dosahovat energetických kritérií požadovaných v blízké budoucnosti.

Značka Ytong nabízí produkty, díky nimž budou vaše budovy energeticky úsporné i ekonomicky výhodné. To, co je dnes považováno jen za trend, bude v blízké budoucnosti již nutností. Od roku 2020 budou podle plat né směrnice Evropského parlamentu o energetické náročnosti budov stavěny pouze budovy s téměř nulovou spotřebou energie.


To znamená domy, které:

  • mají velmi nízkou spotřebu energie na vytápění nebo chlazení,
  • energii, kterou potřebují, získávají z větší části z obnovitelných zdrojů,
  • jsou postavené z materiálů šetrných k životnímu prostředí,
  • produkují méně emi sí CO2.

Energeticky úsporný dům? Vyplatí se už dnes!
Oceníte zejména nízké provozní náklady, díky kterým se Vám po čáteční investice vrátí již ve střednědobém horizontu. Budova navíc už v současnosti splňuje energetická kritéria platná v budoucích letech. Vaše nemovitost tak bude mít vyšší a stabilnější hodnotu v případě prodeje nebo pronájmu.


Xella CZ, s.r.o.
logo Xella CZ, s.r.o.

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelněizolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování.