Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zateplování zdivem na Bau Mnichov 2015

Statika je samozřejmost, s námi řešíte i tepelnou izolaci. To byl hlavní vzkaz výrobců zdicích systémů návštěvníkům veletrhu Bau Mnichov 2015. Zdůraznění energetických úspor integrací tepelné izolace do zdiva bylo patrné jak u pálených cihel, tak u pórobetonových prvků.

Prohlédněte si celou fotogalerii

Pálené cihly

Výrobci pálených cihel naznačili, že jiná cesta, než plnění dutin tepelnou izolací v podstatě již není. Debata není o tom, zda cihly plnit, ale čím je plnit. Wienerberger ukázal svůj systém Poroton – dutinové cihly pro nosné systémy plněné jak minerální vatou (Poroton MW), tak u nás nezvyklým expandovaným perlitem (Poroton P) (obr. 1). Jako novinka byly představeny cihly Poroton S8 a S9 plněné perlitem. Oproti dříve představeným produktům mají dutiny větších rozměrů a při podobných tepelnětechnických vlastnostech mají vyšší pevnostní charakteristiky: Součinitel tepelné vodivosti 0,08 W/mK a pevnost v tlaku dle EN 1996 3,0 MN/m2. Vystavena byla i cihla Poroton T7-P určená pro pasivní domy s lambdou 0,07 W/mK a pevností 1,9 MN/m2 (obr. 2).


Cihly plněné šedým polystyrenem představila např. také firma Kellerer Ziegelsysteme. Své již dříve uvedené plněné cihly ZMK X6 (lambda 0,06 W/mk) a akustickou ZMK TX8 doplnila novinkou, která má rozdílnou strukturu žeber a tepelněizolační výplně na straně interiéru a exteriéru (obr. 3).

1 Poroton plněný perlitem a minerální vatou
1 Poroton plněný perlitem a minerální vatou
2 Poroton plněný perlitem pro pasivní domy
2 Poroton plněný perlitem pro pasivní domy
3 Kellerer Ziegelsysteme plněné šedým polystyrenem
3 Kellerer Ziegelsysteme plněné šedým polystyrenem

4 Izolační přizdívka plněná perlitem Wienerberger
4 Izolační přizdívka plněná perlitem Wienerberger
5 Izolační systém plněný šedým polystyrene od Kellerer Ziegelsysteme
5 Izolační systém plněný šedým polystyrenem od Kellerer Ziegelsysteme

Oba jmenovaní výrobci myslí ve vývoji svých systémů i na dodatečné zateplování starších stěn. Wienerberger ukázal systém dutinových tvarovek plněných perlitem pro izolační přizdívky. Dutiny jsou orientovány svisle a zdí se mokrým procesem. Přizdívka se k původnímu očištěnému povrchu lepí (obr. 4). Oproti tomu izolační obklad od Kellerer Ziegelsysteme má dutiny, vyplněné šedým polystyrenem, orientované vodorovně a zavěšuje se na předem připravený rošt (obr. 5). Firma uvádí, že systém se dále opatřuje minerální omítkou, nepřerušují jej žádné kotvy a díky vodorovné orientaci dutiny je odolný proti požáru.

Pórobeton od Xelly

6 Zateplení Multipor na stánku Xella
6 Zateplení Multipor na stánku Xella
7 Zateplení Multipor na stánku Xella
7 Zateplení Multipor na stánku Xella

Stejně tak celá žlutě zbarvená část stánku Xella, tedy část reprezentující Ytong a Multipor, byla spíše než na zdění zaměřena na zateplování pórobetonem. Všude tam, kde si běžně v české kotlině představujeme na stěnách polystyren nebo vatu, nabízí Xella své produkty. Stánek byl vyzdoben detaily vnějšího i vnitřního zateplení včetně zakládacích lišt, parapetů, výztužné tkaniny, lepidel, kotev a omítek (obr. 6). Na první pohled se od detailů ETICS prakticky nelišily. Stánku dominoval obří model systému Multipor (obr. 7). Kromě toho byly k vidění produkty pro zateplení střech a také sendvičové zdivo, kdy vnitřní část s lepšími tepelně technickými parametry byla kryta vnějšími vrstvami s dominantními mechanickými vlastnostmi.

Rozsah a promyšlenost sortimentu, zvládnuté technologie, řešení detailů, použití doplňků, principy navrhování a další okolnosti pak zájemci dojdou po otevření příručky Ytong-Silka nebo příručky o zateplení materiálem Multipor na německých stránkách výrobce. Preciznost příruček a přeneseně úroveň expozice na veletrhu nenechají nikoho na pochybách, že systém Xella řeší veškeré podrobnosti stavby a projektant nebo investor mají maximální technickou podporu.

Sortiment z pálené hlíny

8 Dvouplášťová fasáda Wienerberger s lícovým zdivem a zatepleným zdivem z plněných cihel
8 Dvouplášťová fasáda Wienerberger s lícovým zdivem a zatepleným zdivem z plněných cihel

Ale zpět k páleným produktům. Plněné cihly nebylo samozřejmě to jediné, co např. Wienerberger na stánku prezentoval. Velký zájem vzbudily také fasádní systémy. Pěknou ukázkou na stánku byl systém Argeton z plochých pálených prvků připevňovaných na připravený rektifikovatelný rošt. Stejně tak se zájemci mohli seznámit s prvky pro lícové zdivo dvouplášťových fasád. Zvláštní zajímavostí byla prezentace tohoto systému na fasádě, kde vnitřní plášť byl tvořen plněnými cihlami minerální vatou, stěna byla ještě dále zateplena MW deskami, kotvenými k podkladu. Kotvy byly opatřeny trny směrem do vzduchové mezery. Vnější plášť byl tvořen dutinovým lícovým zdivem, které bylo ve spárách ke konstrukci kotveno zmíněnými trny (obr. 8). U firmy lze rovněž koupit pálené střešní tašky, luxusní obkladové pásky a také jako novinku lícové zdivo opatřené patinou pro dosažení vzhledu staršího zdiva.

Tepelná izolace i v komínech Schiedel

9 Krbový modul KINGFIRE Parat se stane dominantou Vaší místnosti, zvlášť pokud zvolíte originální povrchovou úpravu obklady či barevným nátěry. Jeho výstavba pomocí jeřábu trvá pouze několik hodin a mezi jeho přednosti patří také to, že Vám nezabere v místnosti příliš mnoho místa.
9 Krbový modul KINGFIRE Parat se stane dominantou Vaší místnosti, zvlášť pokud zvolíte originální povrchovou úpravu obklady či barevným nátěry. Jeho výstavba pomocí jeřábu trvá pouze několik hodin a mezi jeho přednosti patří také to, že Vám nezabere v místnosti příliš mnoho místa.

I výrobce komínových systémů prezentoval systém vhodný zejména pro energeticky úsporné domy. Komín Absolut Xpert v sobě integruje nosnou a izolační funkci a keramickou vložku. Systém má pro dosažení maximální vzduchotěsnosti speciální doplňky, např. těsněná dvířka. V komínovém tělese se samozřejmě i přivádí spalovací vzduch ke spotřebiči ve speciálním průduchu. Tepelná izolace je tvořena směsí minerální vaty a speciálního pojiva, jak na stánku vysvětloval expert firmy Schiedel. Jedná se o první komínový systém plně certifikovaný podle kriterií Passiv Haus Institut, Darmstadt. Tento systém byl představen i v České republice, na IBF 2014 získal zlatou medaili.

Stánek Schiedel však neobsahoval jen systém Xpert. Dalšími nepřehlédnutelnými exponáty byly krby Kingfire-Parat (obr. 9), integrující krbovou vložku, komínový průduch a další součásti. Jde o stavebnicový výrobek, který se jako celek dodává na stavbu, může tvořit interiérový prvek, není přitom třeba na místě zdít komín. Na výběr je značné množství povrchových úprav podle přání zákazníka.

Celou fotogalerii si můžete prohlédnout zde.

Na veletrhu samozřejmě nechyběly klasické tepelné izolace a zateplovací systémy. Této tématice a tématice skladeb šikmých střech podle německých výrobců se budeme věnovat v příštím článku.

Foto: Kamil Čičatka

 
 
Reklama