Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

To nejlepší z Bau Mnichov 2015 – lehké fasády, střešní okna a vratové systémy

Závěrečnou část našeho seriálu jsme zaměřili na největší expozice veletrhu Bau Mnichov, mezi které patřily stánky firem Schüco a Hörmann. Na velkých a profesionálně pojatých stáncích předvedly to nejlepší ze segmentu trhu, který ovládají. Se svými novinkami přišli i výrobci střešních oken.

Fasády překvapily

Prohlédněte si celou fotogalerii

Asi nejvíce ohromující expozici připravila pro Bau Mnichov společnost Schüco. Nejen vystavené exkluzivní fasádní systémy, ale také promyšlený rozlehlý stánek, bezpochyby navržený velice schopným architektonickým studiem, teprve opravňují k označení „největší veletrh“. Některé dílčí prvky expozice sice vycházely již z koncepce z roku 2013. Nyní však byla výstavní plocha dotažena k dokonalosti.

Jako hlavní magnet přitahoval ke vstupu na stánek fragment novinkové parametrické fasády. Ten si nemohl nechat ujít žádný náhodný kolemjdoucí. V pravém smyslu trojdimenzionální fasáda je složena z dílčích trojúhelníkových prvků. Na modelu byly vzhůru orientované sekce zaskleny méně transparentní výplní, přirozeně regulující tepelné solární zisky. Dle informací ze stánku lze místo zasklení použít i výplně s fotovoltaickými panely.

Potom, co si parametrická fasáda ukrojila značnou část návštěvníkovy pozornosti a obdivu, bylo možné rozhlédnout se po stranách a objevit klidnější sekce expozice s obrovským množstvím fasádních systémů a produktů, prezentovaných jak v celku, tak pouze v dílčích detailech. U každého systému stál dokonale připravený profesionál, který poskytoval podrobný výklad. K vidění byly systémy fasád, francouzských oken, samostatné automatické stínicí prvky, luxusní dveře.

Každý zájemce se mohl seznámit s komplexními systémy a zároveň objevovat drobné domyšlené detaily, jako například ochranu proti poranění při dovírání automatických dveří, štíhlé automaticky otevíravé sekce fasád pro přirozené větrání, subtilní předokenní žaluziové systémy, krásné kování oken a dveří apod. Kdo měl zájem přijít na kloub samotné konstrukci fasád a dveří, mohl tak učinit u malých modelů s řezy jednotlivými systémy.

Na stánku nechyběla ani „recepce“. Nebyla však „vystrčená“ do přední části stánku, jak to bývá zvykem. Nacházela se v zadní části stánku a neubírala tak pozornost vystaveným produktům. Byla ale o to více velkolepá. Nabízela příjemný odpočinkový prostor včetně stupňovité dřevěné galerie k posezení pro vstřebávání vjemů. Až na tomto místě návštěvník objevil druhé patro stánku Schüco pro soukromá jednání obchodníků, catering apod.

Expozice byla příkladem bezchybné prezentace sortimentu od celku k detailům, v celém rozsahu od designu k technickým řešením.

Novinky u střešních oken

Prohlédněte si celou fotogalerii

Tlačenice návštěvníků permanentně okupovaly stánky výrobců střešních oken. Oba výrobci, kteří mají zastoupení také v České republice, prezentovali novinky připravované pro uvedení na trh v roce 2015. Zajímavou a nejdůležitější novinkou firmy Velux je střešní okno s integrovanou větrací jednotkou se zpětným získáváním tepla. Novinka bude uvedena nejdříve na německém trhu. Podle úspěšnosti se pak bude umísťovat i na ostatní trhy.

 

Firma také jako novinku představila systém pro ochranu střešních oken před vloupáním, ukázala tradiční systém „francouzského“ střešního okna Velux Cabrio, novinkově ve větší šířce. Produkty střešních oken a světlíků byly na veletrhu nabízeny s inteligentním systémem dálkového ovládání s dotykovým displejem Velux Integra. Tento systém byl představen i v České republice. Oceněn byl na veletrhu ForArch 2014.

Společnost Roto vystavovala nové střešní okno s netradičním způsobem otevírání do strany, zabezpečující relativně pohodlný vstup na střechu z důvodu údržby střechy nebo revize komína apod. Ve svém sortimentu má tento typ okna i společnost Velux. Společnosti Roto nelze upřít velice zajímavý, atraktivní design střešních oken, a to zejména při pohledu z „vnější“ strany. Při koncentraci oken na poměrně skromném stánku z hlediska obsazené plochy to bylo ještě více patrné.

Obě firmy ve svých oknech integrují zajímavé stínicí systémy, vnější i vnitřní, s možností výběru z bohatého sortimentu barev a vzorů.

Dveře a vratové systémy na největším stánku

Prohlédněte si celou fotogalerii

O nic menší rozpočet než Schüco vynaložila s největší pravděpodobností na svou parádní expozici společnost Hörmann, výrobce a dodavatel vratových systémů a dveří. Na rozlehlém stánku zabírajícím značnou část haly nebylo možné minout expozici průmyslových a garážových vrat. Zaujal zejména exponát sekčních a lamelových vratových systémů s ovládáním pomocí fotobuněk a pohybových detektorů. Návštěvníci měli možnost posoudit jak samotná křídla a jejich ovládání, tak pohyblivé mechanické části vrat na odkryté konstrukci.

Vyznat se ve značném rozsahu předváděného sortimentu mohly návštěvníkům expozice usnadnit komentované prohlídky. Organizované skupiny lidí se sluchátky na uších využívaly možnost hromadného výkladu a předvedení výrobků expertem firmy, což je určitě nejlepší zopůsob, jak neminout nic důležitého. Prohlídky byly podle všeho navíc organizovány v různých „okruzích“, např. celým stánkem, nebo jen expozicí vrat apod. Stejnou službu poskytovala na svém stánku i společnost Schüco.

Další část stánku firmy Hörmann zabíraly luxusní vchodové a interiérové dveře. Prezentovány byly jak úplné novinky, tak již dříve představené produkty s inovovanými detaily. Značnou pozornost na sebe poutaly např. třímetrové vchodové dveře se zajímavým vertikálním madlem po celé výšce dveří a atraktivní povrchovou úpravou. I přes neobvykle velké rozměry lze dveře snadno ovládat, a to díky použití karbonových slitin v konstrukci.

K vidění byly i vchodové dveře tradičních rozměrů, ale vždy s precizním designem a inovacemi, spočívajícími např. ve zdokonaleném těsnění, ušlechtilejších materiálech kování apod. Zajímavé a pěkné byly také požární prosklené dveře s odolností 30 minut, kouřotěsné, s hliníkovým rámem a nerezovým únikovým madlem.

Členění stánku Hörmann nenechalo nikoho v omylu, že už viděl vše. Při odchodu ze stánku bylo např. možné narazit na prezentaci atraktivních dálkových ovladačů pro garážová vrata, a to v kovovém i plastovém provedení, v různých povrchových úpravách a barevných vzorech, dalo by se říci v provedení pro pány i dámy.

Co jsme si z Bau Mnichov odvezli?

Vzhledem k rozsahu všeho zajímavého, co jsme mohli během dvou dnů vidět, nebylo záměrem odvézt si prospekty. Odvezli jsme si ale poznání, jak se velká ekonomika odráží v úrovni a rozměru veletržní akce celostátního a celoevropského významu. Je to prostě jiná podívaná v porovnání s malými českými výstavami, odpovídající tomu, že u nás hrajeme na daleko menším hřišti. To ale samozřejmě není kritika, pouze konstatování zřetelné pravdy. Daleko důležitější je ale poznání spousty nových přístupů, technických řešení, vývoje a forem prezentace, které je rozhodně cennou inspirací. Doufám, že se nám jej podařilo formou seriálů článků, pro ty, co se na veletrh Bau Mnichov 2015 nedostali, zprostředkovat.

Foto: Kamil Čičatka

 
 
Reklama