Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bau Mnichov 2015 byl plný novinek v systémech i designu

Vyjet do Německa na stavební veletrh znamená být vždy ohromen množstvím technických i designových inovací a rozměrem celé akce. Letošní veletrh BAU MNICHOV nebyl výjimkou. Na obrovské ploše 17 hal vyprodaného výstaviště prezentovali velcí hráči i střední a malé firmy produkty a systémy, které na českých veletrzích často nejsou k vidění, případně se teprve chystají.

Projít celý veletrh, stánek po stánku, je v omezeném rezervovaném čase nesplnitelný cíl. Proto jsme si v redakci naplánovali zejména stavební expozice, nikoliv např. TZB, které bude mít prostor za pár týdnů ve Frankfurtu. Pozornost na sebe poutaly samozřejmě mamutí expozice o mnohasetmetrových plochách dominantních firem na stavebním trhu. Zaměřili jsme se také na výrobce působicí v České republice.

Jeden z největších dojmů z veletrhu je prezentace výhradně již celých systémů, řešení, nikoliv jednotlivých produktů, což jednoznačně vyplývá ze snahy jednak co nejvíce zjednodušit práci projektantovi v rámci soutěže výrobců o uplatnění svých materiálů a jednak z nutnosti plnění značného množství požadavků na jednotlivé konstrukce, které se valí ze všech stran. Nabídnout vymyšlenou a otestovanou konstrukci jako celek je směr, ke kterému trh jednoznačně dospěl.

Minerální vata prezentovaná ve skladbách

To bylo zřetelné např. hned u prvních expozic výrobců minerální izolace. Ve stejné hale vystavoval Saint-Gobain a Rockwool. Isover patřící do koncernu Saint-Gobain vystavoval zejména celé skladby šikmých střech, složené přirozeně z kamenné a skleněné vaty, ale i z dalších vrstev z materiálů se značkou Isover, mezi které patří i PIR, vyráběný pro Isover firmou Kingspan insulation. Skladbám šikmých střech na Bau Mnichov se budeme věnovat v samostatném článku.

Naproti tomu Rockwool ukazoval řešení pro zateplení stěn, stropů a průmyslových střech. K vidění byly klasické konstrukce, často ale se speciálně vyrobenou a upravenou deskou z kamenné vlny. Rockwool zdůrazňoval i splnění budoucích požadavků na jednotlivé skladby.

Designové fasádní systémy a výplně otvorů

Fasádní systémy a expozice výrobců oken se kromě splnění funkčních požadavků, které se přirozeně očekává, soustředily především na design a v pravém slova smyslu eleganci svých systémů, což se odrazilo i v architektuře stánků. Expozice Schüco a Hörmann byly doslova ohromující. Funkčnost systémů, které byly k vidění, byla vždy umocněna jejich vzhledovou precizností a vychytávkami. Schüco lákalo na svůj stánek několikametrovou ukázkou parametrické fasády. Hörmann upoutal především precizní expozicí průmyslových vratových systémů.

Také výrobci střešních oken postupují ve vývoji neustále výše. Velux i Roto představily novinky, které uvedou na trh v průběhu roku 2015. Jde o bezpečnostní nebo speciálně otvíravá střešní okna. Velux představil okno s integrovanou větrací jednotkou s rekuperací. Na fasádní systémy a střešní okna se zaměříme v dalším samostatném článku.

Zateplujeme zdivem

Speciální kapitolou dojmů z veletrhu je zateplování zdicími systémy. Úspory energií jsou to, na co se výrobci klasických pálených nebo pórobetonových prvků soustředí. Nabízejí alternativy k zateplení např. pomocí ETICS. Důvod je zřetelný: Proč tento segment přenechávat jiným, když zateplení umíme také. Značnou část expozice Wienerberger proto zabíraly systémy z plněných cihel, a to plněných nejen vatou, ale také expandovaným perlitem. Nešlo však jen o cihly pro nosné zdivo. Prezentovány byly keramické dutinové tenkostěnné plněné tvarovky pro přizdívky původních nosných stěn.

Zateplení pórobetonem bylo dominantní expozicí stánku Xella. Obří model vnitřního i vnějšího systému zateplení s precizně vymyšlenými a do puntíků provedenými detaily na stánku přitahoval nejvíce zájemců. Ukázky integrace tepelněizolační funkce ve zdivu rozebereme rovněž v pokračování tohoto textu.

Jednotlivé zajímavosti z veletrhu BAU MNICHOV zveřejníme v seriálu článků na TZB-info a ESTAV.cz

Jak jsme naznačili, značný rozsah zajímavostí a pořízené fotogalerie přesahuje možnosti jednoho článku. Proto jsme se rozhodli nejzajímavější momenty z veletrhu publikovat v seriálu, který postupně na TZB-info a ESTAV.cz s kolegou Oldřichem Rejlem zveřejníme.

Největší stavební veletrh BAU MNICHOV 2015 proběhl na mnichovském výstavišti ve dnech 19. až 24. ledna. Své novinky prezentovalo více než 2000 vystavovatelů ze 40 zemí. BAU MNICHOV se koná každé dva roky a představuje lídry v oboru stavitelství z celého světa.

Bau Mnichov
Bau Mnichov
Wienerberger
Wienerberger

Hörmann
Hörmann
Isover
Isover
Roto
Roto

Schüco
Schüco
Velux
Velux
Xella
Xella

 
 
Reklama