Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Slovenská Senica – funkčnost a estetika pro obecní bytové domy

Mohlo by se zdát, že malý rozpočet a přísná omezení mohou mít za výsledek jen jediné: nudný návrh, který nebude vybočovat z řady. Ale i s málem se dá navrhnout stavba, která splní veškeré požadavky a zároveň bude esteticky zajímavá. V případě obecních bytových domů je tato výchovná stránka velmi důležitá. Podívejte se do slovenské Senice, kde přesně takové obecní bytové domy stojí.

Dva bytové domy pro nižší sociální skupiny, které vyrostly na zelené louce ve slovenské Senici, patří do koncepčního řešení města pro nové bydlení. Protože jejich hlavní účel je poskytnout ekonomické bydlení a výstavba byla dotovaná státem, bylo třeba, aby stavební materiál splnil několik funkcí najednou: splnil přísnou normu, umožnil rychlou a levnou výstavbu a i bez zateplení měl výborné tepelněizolační vlastnosti.

Tvar domů v tomto případě byl omezený tvarem pozemku. „Nájomné bytové domy v Senici sú navrhnuté na veľmi úzkom pozemku, preto sme museli prispôsobiť i architektúru objektov. Riešenie pavlačových domov bolo pre nás tým najlepším riešením,“ vysvětlil autor návrhu, Ing. arch. Branislav Hnát. Byty jsou směrované na západ a místo pavlače vznikla uzavřená chodba.

Nešlo ale o jediné omezení. S ohledem na to, že bytové domy budovalo město s podporou Státního fondu rozvoje bydlení, musela stavba splňovat přísné ekonomické normy na nákladnost výstavby, maximální průměrná plocha bytů musela být pod 50 m2. Přízemní byty jsou bezbariérové a plánované předzahrádky bohužel zůstaly jen na nákresu. Městu se nepodařilo vykoupit půdu, která je v prostoru před přízemními byty, a místo relaxačního místa se obyvatelé těchto bytů dívají na ornou půdu.

Úsporná opatření se projevila i v tom, že v budovách není výtah, který by jistě ocenily rodiny s malými dětmi. Na kočárky a kola jsou ale určené „kočárkárny“ v přízemí, další odkládací prostory jsou také v barevných hranolech, které tak kromě estetické funkce mají i ryze praktický význam.

Kontrast barev a tvarů

Přes všechna omezení se architektonické studio H + R se zadáním vypořádalo s pozoruhodnou kreativitou. Štíhlé jednoduché hlavní budovy zakončuje mírně zakulacená, rovná střecha, a kontrastují s nimi barevné, různě velké hranoly. Obyvatelé jistě ocení, že při vysvětlování cesty návštěvám mohou jednoduše upřesnit, jaká barva hranolu je na jejich domu. I takové maličkosti pak z budovy, která většinou bývá neosobní a chladná, učiní místo, které lidé přijmou za své – právě díky různorodému vzhledu. Hlavní fasáda, směřovaná na západ, je také vizuálně rozčleněna. Běžná okna jsou střídána francouzskými, lodžie mají zděné nebo průhledné zábradlí. Barevným i strukturním akcentem jsou balkóny oživené rohožemi.

Ytong pro bytové domy/ Ytong pro úsporné stavby

Vzhledem k výše uvedeným omezením byl Ytong jedním z mála stavebních materiálů, které připadaly do úvahy.

„Voľba materiálu Ytong bola logickým dôsledkom, lebo jednovrstvová konštrukcia je efektívna z hľadiska rýchlosti výstavby i ceny. Vďaka tomu splňuje prísne ekonomické požiadavky na výstavbu štátom dotovaných stavieb. Zvolená hrúbka obvodovej steny 375 mm splňuje i bez zateplenia všetky požiadavky,“ vysvětlil architekt Hnát, proč se rozhodl právě pro Ytong. Obvodové zdi tak vznikly z tvárnic o tloušťce 375 mm, vnitřní příčky jsou také z Ytongu a protihlukové stěny mezi jednotlivými byty jsou postavené z tvárnic Silka tloušťky 250 mm. Vápenopískové tvárnice Silka splňují nejvyšší požadavky na únosnosta protihlukovou ochranu staveb. Proto jsou vhodné zejména pro vícepodlažní občanské, rezidenční nebo administrativní stavby s vysokými požadavky na akustické klima.

Rozhovor s Ing. arch. Branislavem Hnátem

Státní fond rozvoje bydlení, který podpořil výstavbu v Senici, stanovuje přesná pravidla pro takové budovy. Která omezení byla pro vás nejpalčivější, která jste naopak za omezující ani nepovažoval?

Kritéria pri nájomných bytových domoch, ktoré stanovuje štátny fond rozvoja bývania vás tlačia s výmerami jednotlivých bytov k najnižšej možnej hranici, neuvedomujúc si ten fakt, že v bytoch aj s tou najmenšou výmerou bude mladá rodina, často aj s malými deťmi bývať aj niekoľko rokov. Tento druh bytov by mal byť považovaný za tz. štartovací, teda pre začínajúce mladé rodiny. Predpísané materiály pre jednotlivé priestory boli v konečnom dôsledku akceptovateľné aj pre nás, aj pre investora.

Bytové domy pro nižší sociální skupiny jsou většinou co nejjednodušší, strohé a přísně funkční. Vy jste se naopak do svého návrhu přidal i detaily, které budovu vzhledově i funkčně povyšují.

Po dohode s investorom a dodávateľom stavby s predloženým návrhom súhlasili všetky tri zainteresované strany vo výstavbe. Návrh bol prezentovaný ako plne funkčný z hľadiska prevádzky a využitia priestorov, ale zároveň riešenie pavlačovej fasády nám dalo priestor aj pre výtvarný a kompozičný návrh.

Uvažoval jste při projektování i o energetické náročnosti?

Samozrejme, snažili sme sa použiť také materiály, ktoré spĺňajú predpísané normy, ale zároveň, aby sme dodržali daný rozpočet bez zbytočných dodatočných úprav fasády. Z hľadiska energetických úspor sme celú pavlač uzavreli.

Do jaké míry vás omezoval rozpočet?

Rozpočet bol dosť našponovaný, museli sme hľadať najvhodnejšie riešenia tak pri hrubej stavbe, ale aj pri prácach psv. Objekt bol zakladaný na pilótach, čo do značnej miery odčerpalo dosť finančných prostriedkov.

Váš návrh vybočuje z běžného stylu bytových domů pro nižší třídu. Jak se vám při této zakázce pracovalo s městem Senica?

Mesto Senica, ako jeden z mála investorov tento projekt podporovalo od samotného začiatku. Spolu s pracovníkmi oddelenia stavebného odboru, samozrejme aj s najvyššími predstaviteľmi mesta Senica sa nám podarilo zrealizovať projekt v takej podobe, dá sa povedať, aký bol prvotný návrh. Projekt v plnej miere spĺňa kritéria funkčnosti, ale na druhej strane má pôsobiť na daných nájomníkov aj svojou estetikou, čiže výchovne.

název stavby:Nájomné bytové domy 2×48 b.j. v Senici
účel stavby:bytové domy
místo stavby:Senica, Nová Sotina
investor:Mesto Senica
použitý materiál:samosnosná konstrukce,
obvodové zdi Ytong tloušťky 375 mm,
mezibytové protihlukové stěny Silka tloušťky 250 mm,
vnitřní příčky Ytong
generální dodavatel:HÍLEK a spol., a.s.
generální projektant:Architektonické štúdio H+R s.r.o.
architektonický návrh:Ing. arch. Branislav Hnát
Ing. arch. Robert Hnát
realizace:2010–2012
užitná plocha:3 255,00 m2
zastavěná plocha:955,00 m2
plocha pozemku:8 050,00 m2






















Xella CZ, s.r.o.
logo Xella CZ, s.r.o.

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelněizolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování.