Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

IP IZOLACE Polná zateplila nové divadlo v Brně foukanou minerální izolací MAGMARELAX ® ECO

Společnost IP IZOLACE POLNÁ má vždy snahu uspořit svým klientům peníze za energie. Proto soustřeďovala pozornost zejména na izolaci bytových a rodinných domů. Nyní však s úspěchem realizovala zateplení fasády nového brněnského divadla foukanou minerální izolací MAGMARELAX ® ECO.

Nové divadlo vzniká v historickém středu Brna, nedaleko Měnínské brány na Orlí ulici v místě proluky, vzniklé po dvou vybombardovaných pavlačových domech koncem druhé světové války. Moderní polyfunkční objekt s divadelní scénou bude sloužit brněnské umělecké vysoké škole JAMU.

Kvalitní projekt vyžaduje kvalitní stavební technologie

Projekt nového divadla architektonických ateliérů ARCHTEAM a RadaArchitekti z Brna zvítězil mezi 49 návrhy architektonických kanceláří z celé republiky. Za projekt získali v roce 2007 mezinárodní cenu International Architecture Award od Museum of Architecture and Design v americkém Chicagu. Toto ocenění se uděluje vybraným nejlepším projektům a stavbám světa.

Architektonické řešení budovy představuje současnou moderní architekturu, založenou na jednoduchosti, čistých tvarech a výtvarném detailu. Fasáda budovy je navržena z velkoformátových desek z grafického betonu, kladených v horizontálním směru. Horizontální členění fasády je podpořeno vloženými podélnými okny.

Špičkové architektonické řešení vyžaduje špičkovou technologii při realizaci. Proto investor vybral nejmodernější způsob zateplení. Paralelní ocelový plášť fasády vytváří dutinu, která je určena k aplikaci foukané minerální izolace MAGMARELAX ® ECO. Právě díky této moderní izolační metodě dosáhne budova parametrů nízkoenergetické stavby.

Co je izolace MAGMARELAX® ECO?

Minerální izolaci MAGMARELAX ® ECO odborná veřejnost velmi dobře zná. Je vyrobena speciálně pro foukání do dutin stavebních konstrukcí, zejména stropů a střech. Je jedinečná svou kvalitou, danou nízkým koeficientem přestupu tepla a zejména strukturou minerálního vlákna s ekologickými pojivy, která neobsahují ropné produkty. Dokonale izoluje i nejsložitější konstrukce a díky skvělým vlastnostem výrazně zlepšuje životní prostředí v budově. Kromě vynikajících tepelně izolačních parametrů je vysoce odolná proti požáru. Výborně izoluje proti hluku, odolává plísním, hmyzu i hlodavcům a propouští vodní páry. Protože je nesléhavá, udrží si výborné vlastnosti po mnoho desetiletí.

V případě brněnského divadla byla izolována vertikální dutina, vytvořená mezi betonovým skeletem stavby a ocelovými deskami fasády, upevněnými kotvami do betonového skeletu. Dutina je široká čtvrt metru a její výška je dvacet metrů. Minerální vata MAGMARELAX ® ECO je foukáním mírně zhutněna, takže nesléhá a přitom jsou zachovány její skvělé izolační vlastnosti. Ve stabilní poloze je i v tak vysokém vertikálním prostoru fixována jednak hrubostí betonových stěn a také upevňovacími kotvami ocelového pláště.

Technologie foukání zajišťuje dokonalé vyplnění izolovaného prostoru a účinně brání vzniku tepelných mostů. Silnou hadicí je izolační hmota vháněna z přístroje na korbě nákladního auta před budovou do vzdálenosti až 100 metrů a do výšky až 30 metrů. Není nutno montovat lešení a průběh stavby také není nikterak omezen.

Metoda foukané magmarelaxové izolace byla zvolena především z technologických důvodů. Do úzkého prostoru mezi plášti fasády by jiný druh izolace, např. desky, mohl být aplikován jen s velkými obtížemi. Rozhodující byla také rychlost aplikace. Nafoukání objemu 530 krychlových metrů čedičové izolace MAGMARELAX ® ECO netrvalo pracovníkům déle než několik dnů.

Více informací na www.ippolna.cz nebo na bezplatné lince 800 100 533.