Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bojíte se letních veder?

Stále častěji se setkáváme s extrémními projevy počasí. V létě bývá horko k nevydržení. Slunce sálá, jen těžko hledáme před jeho žhavými paprsky úkryt. Ani klimatizace moc neuleví, navíc její nasazení není vždy účinné, vždy však silně prodraží provoz domu a mnohdy způsobuje zdravotní problémy. A tak přijde k duhu chladivý nápoj a odpočinek ve stínu lesa nebo parku.

Co pomůže přes den, míjí se účinkem večer a zejména v noci. Doma nenajdeme kýžené ochlazení, ani v noci nabereme síly do nového dne. V ložnici se nedá spát. Vedro bývá nesnesitelné. Žhavé Slunce přes den rozpálilo střešní krytinu a v podkroví se ani v noci nedá vydržet, natož klidně spát. Spánek je přerušovaný, budíme se úplně propoceni. Kvůli neustálému vstávání a hašení žízně se probouzíme ještě unavenější než jsme večer ulehli. Příčina je zřejmá. Teplo z rozpálené střechy prostoupilo stropem do obytných místností. Věřili byste, že teplota pod střechou, zvláště u plochých střech nebo u střech se sklonem menším než 5 stupňů, bývá vyšší než 80 stupňů?

Sauna v ložnici – to není to pravé

Mnozí z nás si staví doma saunu. Je to vynikající pro zdravý způsob života. Pročistí organizmus a posílí imunitní systém. Mít takový komfort přímo v ložnici, to by byl relax! Avšak všeho moc škodí. Tropické horko v ložnici má na svědomí špatně izolovaný strop posledního patra. Když větráte, je to ještě horší. I venku je vedro k padnutí. I kdyby nebylo, chladnější vzduch by sálání stropu určitě zmírnil jen nepatrně.

Situace je vážná, nikoliv však zoufalá

Zdá se, že situace je bezvýchodná. Naštěstí jen zdánlivě. Známe elegantní řešení - zateplit střechu. To v praxi znamená kvalitně zaizolovat strop posledního podlaží vůči prostupu tepla.

Dětský pokoj na půdě
Dětský pokoj na půdě

Nejčastějším provedením ploché střechy je dvouplášťová konstrukce. To je možno s výhodou využít, protože mezi oběma plášti je dostatečně vysoká dutina. Do dutiny lze poměrně snadno foukat minerální magmarelaxovou izolaci. Tato moderní technologie využívá nejkvalitnější izolační materiály přírodního původu. Proto je výsledek tak vynikající. Magmarelaxivá izolace nejen výborně tepelně izoluje, ale zároveň, díky nerostnému původu, účinně vzdoruje ohni. To má velký vliv na zlepšení požární odolnosti objektu.

Přednosti poznáme i v zimním období. V topné sezóně nedochází k promrzání stropu a srážení vzdušné vlhkosti v rozích, takže se zde netvoří plíseň. Protože izolace zaplní celou dutinu, zhorší se podmínky pro usazování vos a sršňů. Ani hlodavci nemají v minerální vatě na růžích ustláno.

Skvělé izolační vlastnosti magmarelaxové tepelné izolace jsou zaručeny na dlouhou řadu let, protože minerální vata nesléhá. Když porovnáme tento způsob zateplení s ostatními metodami, má foukaná minerální izolace nejlepší poměr ceny a výkonu. Nepředstavuje enormní položku rodinného rozpočtu a ušetří každoročně tisíce za teplo.

Ani sršni a vosy si na nás nepřijdou!

Tento moderní způsob zateplení plochých dvouplášťových střech má další přednost. Často předpokládá vytvoření revizních otvorů a střešních vikýřů. Jimi se zafouká izolace a později slouží ke kontrole střešního prostoru. To oceníme zejména když přijedou hasiči likvidovat hnízda bodavého hmyzu, který terorizuje okolí hlavně koncem léta.


Foukání izolace střešním otvorem
Foukání izolace střešním otvorem
Nová podlaha na půdě - Stropní systém MAGMARELAX ®
Nová podlaha na půdě - Stropní systém MAGMARELAX®

Vzhůru do sedel šikmých střech!

Magmarelaxové izolace nejsou vynikající pouze pro domy s plochou střechou. Stejně vhodné jsou i pro domy se sedlovou střechou. Nová izolace stropu se projeví i v zimě. Dobře drží v domě teplo, takže ušetří tisíce korun za topení. Zateplení půdy pod šikmou střechou má další výhodu. Lze vytvořit novou, velice atraktivní podlahu na půdě. Rozšíří se tak obytný prostor, čímž se významně zhodnotí dům. Podlaha je smontována jako konstrukce z lamel OBS. Povrch takto vytvořené podlahy je dokonale rovný a hladký. Dobře se udržuje a uklízí.

Minerální vata se aplikuje zafoukáním přímo do konstrukce podlahy. Prostor půdy je okamžitě připraven k původnímu užívání. Nemusí však zůstat jen přitom. Můžeme podkroví nabídnout drobotině. Není snad snem každého dítěte postavit si svůj „bunkr“, pokojík pro panenky nebo domek pro kamarády? Dětská fantazii nezná mezí. Ale obytnou půdu lze využít i jako ateliér, kutilskou dílnu, nebo relaxační koutek. Ano, hlavní výhodou zateplení jsou nové možnosti využití půdy.

Realizace netrvá týdny, ale pouhé tři hodiny!

Největší výhodou moderního zateplení magmarelaxovou izolací je zejména rychlost realizace. Technologie foukání trvá většinou asi tři hodiny. Nejvhodnější je zvolit pro izolaci podlahy na půdě jaro. Pod střechou totiž ještě není velké horko. Termín realizace lze domluvit ve velmi krátké lhůtě, která zpravidla nepřesáhne čtrnáct dnů. V domluvený den přijedou odborníci izolatérské firmy a pustí se do práce. Vše probíhá za běžného provozu domu, ani hospodyňka nepozná, že se něco děje. Pracovníci totiž nenatropí hluk, ani příliš nezvíří prach a nezanechají vůbec žádný nepořádek.

Zabijete tři mouchy jednou ranou

Izolace střechy odstraní hned tři závažné problémy najednou. Letní vedra nezabrání tepelné pohodě, pobyt v domě se stane vysloveně příjemným. V zimě si naopak užijete teplíčka. Navíc každý rok ušetříte tisíce za energie na vytápění. Už vám nebude tolik vadit, když ceny paliv budou stoupat. Namísto vyhazování peněz komínem můžete šetřit jen na pěkné věci. Extrémní počasí už vám vrásky nenadělá.

Více informací o všech možnostech zateplení minerální vlnou MAGMARELAX®
najdete na www.ippolna.cz nebo telefonu 800 100 533.