Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bude elektřina v Česku nejdražší v Evropě?

Zdá se, že je to jen otázkou času. Máme už jednu z nejvyšších cen pohonných hmot a mobilního volání. Cena vajec se také nechce nechat zahanbit. Asi bych mohl pokračovat dál. Co mají tyto komodity společného? K nárůstu jejich cen není žádný rozumný důvod, přesto k němu došlo.

Vyváží, přesto zdražují

Vláda se loni obávala nárůstu cen elektřiny až o 30 %. Na vině měla být nehorázná podpora fotovoltaiky a větrných elektráren. Naštěstí to dopadlo jinak. Vláda se chytla za nos a prosadila snížení podpory, díky čemuž se ceny letos zvýšily o cca 6 až 9 % v závislosti na regionu a dodavateli.

Jenomže zdražení elektrické energie asi stejně neunikneme. V Německou odstavují atomové elektrárny a tento proces bude pokračovat, až za deset let ukončí provoz poslední z nich. To je voda na mlýn ČEZu. Okamžitě se chopil příležitosti a začal s masivním vývozem, ten dosáhl historického maxima 15 %. A zvýšil cenu. Důvod? Nedostatek elektřiny na trhu, zvyšující se poptávka zvyšuje cenu. Tím se rázem tématem dne u nás stalo jádro, vystřídalo ve sdělovacích prostředcích alternativní zdroje. Vládní činitelé o růstu cen hovoří zatím jen v kruhu odborníků. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner přišel na Jaderném summitu s alarmujícím odhadem ceny elektrické energie. Ceny prý vzrostou o 20 až 30 % v následujících pěti až šesti letech. Důvod? ČEZ musí postavit dva nové jaderné bloky v Temelíně. A také v Dukovanech, kde končí životnost. Prodloužit provoz po roce 2015 bude sotva možné, nová bezpečnostní pravidla EU jsou velmi tvrdá. Až bude u nás elektřiny nedostatek, cena znovu poletí vzhůru. Nové bloky v Temelíně budou stát stovky miliard, což se rovněž promítne do ceny.


Vyplnění dutého stropu

Není nám ani rady, ani pomoci

Normální občan jen zírá a tiše zuří, ovlivnit cenu nemůže. Jistě, přejde-li k jinému dodavateli, ušetří pár stovek ročně. To nic neřeší. Navíc dodavatelé si rozdělili trh a potichu se dohodli, po vzájemné konkurenci ani vidu ani slechu. Když poroste cena elektřiny, nezůstane pozadu plyn, uhlí, dřevo. Ani nově vyvinuté domácí spotřebiče nejsou úspornější. Výrobci raději uvádějí na trh drahé „žrouty“ energie. Objeví-li se nová úsporná technologie, velké firmy okamžitě koupí patent a uzamknou vynález do trezoru. Televizní reklama do nás buší nabídkou nových mazlíčků do domácnosti, bez kterých prý nikdo nemůže být.

Přestaneme topit?

Přece jen však existuje možnost, jak ovlivnit cenu energií alespoň nepřímo. Podstatně omezit její spotřebu. Doufat, že nízká poptávka sníží cenu. Máme možnost, která je velmi efektivní a přitom levná. Naši závislost na ceně výrazně zmírní až do doby, než budou uvedeny v život moderní technologie, umožňující levněji vyrábět elektřinu a úsporněji ji využívat. Nemůžeme úplně přestat topit, to bychom v zimě zmrzli. Můžeme však významně náklady na topení omezit.

Tepelná izolace je lék na drahotu

Izolovat, ale ne ledajak. Musíme na to jít chytře. Stavební firmy nehrají se zákazníky na rovinu. Nabízejí drahé technologie. Zateplit fasádu, vyměnit okna, instalovat úspornější kotel. Takové investice jdou do stovek tisíc. Ale málokdo vám poradí aplikovat tepelnou izolaci stropu, která je nejúčinnějším způsobem omezení spotřeby energie. Metoda je to investičně velmi nenáročná a uspoří až 30 % nákladů za otop. Perfektně to funguje.
Víme z hodin fyziky, že teplý vzduch je lehčí a stoupá vzhůru. Když narazí na strop, hledá skulinku, kudy ven. Až třetina tepla bez užitku stropem. Když zateplíme strop, teplo nemá kudy uniknout.
Na našem trhu je firma, která takto zateplila 14 tisíc domů. Její zákazníci si už od roku 1995 libují, že každoročně ušetří tisíce.

Zateplete strop systémem MAGMARELAX®!

Foukaná minerální vata MAGMARELAX® je vyrobena z kvalitní suroviny – přírodního čediče. Roztavením horniny a vytažením velmi tenkých vláken vzniká vata, která má vynikající vlastnosti. Skvěle tepelně izoluje, nehoří a nesléhá, odpuzuje vodu, izoluje proti hluku a odolává hmyzu, plísním i hlodavcům. Tato metoda nevyžaduje stavební úpravy, aplikuje se foukáním. Z kamionu před domem se silnou hadicí pomocí ventilačního stroje fouká vata do izolovaného prostoru na půdě. Skoro bez hluku, s minimální prašností a za plného provozu objektu. Práce trvají jen několik hodin a nevzniká při nich žádný nepořádek. Investice je pouze několik desítek tisíc korun! Návratnost je rychlá, nejvýš pět let.


Izolace MAGMARELAX® na volnou plochu

Izolace dutého stropu trvá 3 hodiny

Izolace stropu souvisí s ekonomikou i ekologií

Měli bychom však uvažovat také v širších souvislostech, než jak aktuálně ušetřit za topení. Nedostatek surovin může v budoucnosti způsobit celosvětovou krizi, její rozměry můžeme jen těžko předpovědět. Izolace stropu systémem MAGMARELAX® společnosti IP IZOLACE Polná může přispět k portfoliu opatření k omezení světové spotřeby.
Když budeme izolovat strop domu, není jisté, zda a o kolik se nám podaří snížit cenu energií. Jedno však je jisté. Prospějeme životnímu prostředí. Větší konkurence mezi dodavateli přece jen může přispět ke snížení cen energií. A jedno je dokonce naprosto jisté. Zateplením ušetříme za topení tisíce korun ročně.