Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

10 důvodů pro prefabrikované schodiště z lehkého betonu

Prefabrikované prvky jsou ve stavebnictví oblíbené, protože zrychlují stavbu a často také eliminují riziko technologických chyb. Stejně tak je tomu i v případě prefabrikovaných schodišť, která se s oblibou využívají u velkých i malých staveb.

Ještě o něco více předností čeká stavitele, kteří si pro svou stavbu zvolí prefabrikovaná schodiště z lehkého betonu. Shrnuli jsme pro vás 10 nejdůležitějších výhod takového řešení:

  1. Urychlení stavby.
  2. Možnost plného využití již ve fázi hrubé stavby, které s sebou nese také zvýšení bezpečnosti na stavbě.
  3. Jistota technických parametrů – vysoká nosnost, výborné statické vlastnosti, požární odolnost atd.
  4. Menší pracnost – rozhodne-li se projektant nebo stavitel pro prefabrikované schodiště, odpadá například stavba bednění, bez jehož pomoci by jinak nebylo možné schodiště postavit.
  5. V součinnosti s ostatními technologiemi je montáž prefabrikovaného schodiště minimálně časově náročná. S pomocí jeřábu je schodiště instalováno a fixováno na předem daném místě. Celá operace netrvá více než hodinu.
  6. Schodiště je po montáži ihned pochozí a připravené k použití.
  7. Lehký keramický beton propůjčuje schodiště také příznivé izolační vlastnosti, díky nimž je přenos hluku a vibrací do přilehlých stěn minimální.
  8. Rozumná cena.
  9. Variabilita povrchové úpravy – pro finální úpravu schodiště lze zvolit různé materiály.
  10. Dlouhá životnost.

Druhy schodišť a rozměrové možnosti

Aby byl prefabrikovaný prvek akceptovatelný ze strany projektantů a stavitelů, musí umět nabídnout různé varianty řešení. Liapor nabízí hned několik typových provedení prefabrikovaných schodišť z lehkého betonu – točitá prostorová (levé i pravé provedení) a přímá schodiště bez či včetně podesty. Variabilní je počet stupňů a šířka ramene. U točitých schodišť lze vyrobit schodiště s šířkou ramene 990 nebo 1 090 mm. Konstrukční výška točitých schodišť (Liapor) může být 2 422 až 3 294 mm. Počet stupňů pak vychází v limitu 14 až 18. U přímých schodišť jsou možnosti výroby mnohem širší a jediné omezení je maximální šířka ramene 2 metry. Tloušťka desky je vyráběna v rozměrech od 15 do 25 cm.




Aby šlo při usazování schodiště na stavbě vše hladce a bez problémů, jsou již ve výrobě zohledněny detaily uložení schodiště vycházející z projektu. Standardní spodní uložení je pokládka na rovný betonový podklad, osazeným pryžovými pásy. Horní osazení je např. na ozub. Jak přímé, tak točité schodiště lze osadit tronzolemi a dalšími vestavbami dle požadavku zákazníka.

Záruka výrobce

U prefabrikovaných schodišť je velmi důležitá záruka výrobce, kterou poskytuje na funkčnost produktu, ale současně i na statické parametry. Projektant se může rovněž spolehnout na rozměrovou stabilitu a akustické vlastnosti celé konstrukce.




Povrchová úprava

Kvalita povrchu prefabrikovaného schodiště z Liaporbetonu je v pohledové třídě PB2. V dnešní době, kdy je přiznaný vzhled betonových prvků stále více trendy, tak lze ponechat schodiště bez dalšího obložení. Přidáním pigmentů během výroby lze docílit různých odstínů betonu.V případě, že je ale další povrchová úprava žádoucí, lze použít keramickou dlažbou, vinyl, dřevo a další materiály, které jsou pro tyto účely vhodné. Schodišťové stupně lze na přání opatřit také protiskluzovou úpravou, která je často nezbytná u schodišť řešených v exteriéru.

Více o schodištích z Liaporbetonu najdete na www.liapor.cz.



LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.