Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zeptali jsme se výrobce montovaných hal, na co se jich zákazníci nejčastěji ptají

Montované haly se stávají čím dál populárnějším řešením pro široké spektrum podnikatelských i soukromých účelů. Přestože se na první pohled může zdát, že jde o jednoduchou konstrukci, proces výběru a plánování haly zahrnuje mnoho důležitých aspektů, které je třeba zvážit. Abychom vám pomohli lépe se zorientovat v této problematice, zeptali jsme se přímo výrobce montovaných hal na nejčastější otázky, které mu kladou jeho zákazníci.


Kolik stojí hala, kterou máte na internetových stránkách případně na Facebooku?

Každá montovaná hala je individuálně plánována. Můžeme poskytnout velmi hrubý odhad, ale raději s investorem probereme jeho představu o hale, účel, ke kterému bude sloužit, kde bude hala stát a uděláme mu konkrétní nabídku.

Jaké jsou celkové náklady na halu?

Standartně dodáváme pouze horní stavbu haly, tedy konstrukci, opláštění střechy a stěn, výplně otvorů jako okna, vrata, dveře, světlíky. Hala je kompletně klempířsky zapravena. Na tuto část stavby poskytneme podrobný položkový rozpočet. Celkové náklady na halu se dají velmi těžce stanovit, pokud investor nemá kompletní projektovou dokumentaci. Záleží na členitosti pozemku, vzdálenosti inženýrských sítí, vnitřním technologickém vybavení haly atd. Velmi hrubým odhadem se celkové náklady pohybují okolo dvou až tří násobku námi dodávané horní stavby.

Vyřizujete stavební povolení?

Spolupracujeme s týmem projektantů, kteří jsou schopni si společně s námi dát s investorem schůzku, probrat jeho představu o hale a následně pro něj připravit projektovou dokumentaci pro stavební povolení.


Dáte nám k cenové nabídce vizualizaci haly?

Investor má na našich stránkách možnost si halu vymodelovat v konfigurátoru hal. Jedná se o prvotní představu o hale a kterou nám následně zašle jako poptávku. Pokud by mu tato jednoduchá vizualizace nestačila, jsme schopni dodat profesionální vizualizaci včetně možnosti osazení haly přímo do terénu, kde bude stát. Tato služba je už ale zpoplatněna.

Jak probíhá jednání s investorem?

Potom, co nás investor kontaktuje s poptávkou (telefonicky, mailem, přes poptávkový formulář nebo pomocí konfigurátoru hal na našich www), investora kontaktujeme telefonicky. Pokusíme se co nejvíce upřesnit jeho představu o hale. Následně pro něj připravíme cenovou nabídku. Pokud nabídka investora zaujme, následuje ve většině případů osobní schůzka. Na ní si společně projdeme cenovou nabídku, vysvětlíme si technické detaily. Dalším krokem bývá buď projekční činnost na hale nebo uzavření smlouvy na dodání montované haly.

Stavíte i menší haly a přístřešky?

Haly stavíme od plochy cca 180 m2 výše. U opravdu malých staveb jako garáž či menší terasa nebo pergola tato stavba není pro nás efektivní a pro investora bývá výhodnější se obrátit na firmy, které se na tyto stavby specializují.

Děláte rekonstrukce hal?

Ano, rekonstrukce hal provádíme. Ať už se jedná o výměnu střešního nebo stěnového pláště nebo úpravu konstrukce haly. U rekonstrukce je potřeba vždy posoudit, zda je efektivnější než výstavba haly nové.

Vyřizujete dotace na výstavbu haly?

Ne. V oblast výstavby hal existují různé dotační programy. Jedná se hlavně o zemědělské stavby, případně rekonstrukce. Nejsme ale z kapacitních důvodů a složitosti administrativních úkonů pro investora zajistit.

Jak dlouho je platná cenová nabídka?

Žádná cenová nabídka samozřejmě není platná neomezeně. V dnešní době jsou ceny materiálů na trhu naštěstí relativně stabilní. Nabídka je platná cca ¼ roku. Pokud s investorem uzavřeme smlouvu a víme tedy už konkrétní termín výstavby, můžeme už některé materiály zajistit předem a cenu udržet.


Máme stavět halu s betonovou nebo ocelovou konstrukcí?

V nabídce máme oba typy konstrukcí hal. Rozhodujícím faktorem pro volbu typu konstrukce je požadovaná požární odolnost, která je uvedena v požárně bezpečnostním řešení haly – PBŘ. Požární odolnosti se stanovují na základě účelu užívání stavby. S prvotním návrhem konstrukce investorovi samozřejmě poradíme. Pokud je halu možné navrhnout jak s ocelovou konstrukcí, tak i s betonovou, přihlížíme k finančním nákladům a volíme pro investora vždy tu výhodnější variantu.

Při výběru montované haly se setkáte s mnoha otázkami, které mohou ovlivnit vaše rozhodnutí. Klíčové je mít jasnou představu o účelu haly a konzultovat své požadavky přímo s výrobcem, který vám poskytne nejen cenovou nabídku, ale také odborné rady ohledně konstrukce, stavebních povolení či případných vizualizací. Každý projekt je jedinečný a individuální přístup vám zajistí, že hala bude přesně odpovídat vašim potřebám.