Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Proč na hluk platí těžké cihly, jak na instalaci fotovoltaiky? I o tom byl letošní seminář KM Beta

Jakými způsoby se šíří hluk v bytových a rodinných domech? Proč je výhodnější vsadit na materiály s vysokou objemovou hmotností? Na co pamatovat při montáži fotovoltaických panelů? Jakými způsoby lze efektivně čelit nedostatku řemeslníků a rostoucí ceně práce? A může být cesta k bydlení bez stresů inspirována minulostí? Odpovědi nejen na tyto otázky dostali účastníci letošního odborného semináře uspořádaného společností KM Beta. Získat je ale může kdokoliv i teď – díky kompletnímu videozáznamu všech přednášek a debat.

Seminář, kterého se zúčastnilo přes 130 zájemců, byl sestaven z šesti přednášek od akustiky zdicích prvků přes realizaci šikmých střech až po navrhování pasivních domů z vápenopískových bloků Sendwix. Každoročně pořádaný seminář je součástí procesu celoživotního vzdělávání pro členy České komory architektů a České komory autorizovaných inženýrů a techniků. Přístupný je ale i pro další profese. Kompletní video záznam akce konané v jihomoravském Zaječí je na stránkách KM Beta. Zde najdete ochutnávku několika vybraných témat.

Pro souboj s hlukem je nejlepší těžká váha a smysl pro detail

Co je důležité pro dobrou akustiku? Hmota a detaily. Především o tom byla přednáška Ing. Pavla Stejskala a Ing. Ivety Mattanelli z českobudějovické společnosti Akuste. Věnovali se v ní obecným požadavkům na akustiku budov, velká část patřila vyhodnocení výsledků měření z akreditované laboratoře, kde prošly testem stěny z vápenopískových bloků Sendwix. Stěna tloušťky 240 mm v provedení na tenkovrstvé lepidlo a s oboustrannou omítkou vykázala vzduchovou laboratorní neprůzvučnost 57,5 dB, což bezpečně překračuje požadavky normy. Tyto bloky tak mohou být použity jako mezibytové příčky a díky štíhlosti bloků získat cenné čtvereční metry navíc.

V akreditované laboratoři byly také simulovány chybné postupy při realizaci. K tomu byla postavena stěna z bloků Sendwix tloušťky 200 mm. Vzduchová laboratorní neprůzvučnost byla na úrovni 52,8 dB. Následně byly do zdiva osazeny elektroinstalační krabice – celkem 16 kusů, které byly záměrně v osové symetrii. Tedy osm a osm kusů vždy přímo naproti sobě. Laboratorní vzduchová neprůzvučnost i přes tuto nepřípustnou montáž přitom klesla jen o 0,3 dB. „Naměřené hodnoty ukazují, že materiál s velkou objemovou hmotností funguje z pohledu akustiky lépe,“ zaznělo při prezentaci výsledků. A ty detaily? Hlídat je nutné například napojení mezibytových příček na obvodový plášť nebo důsledně aplikovat zvukoizolační pásek mezi stěnu a konstrukci podlahy.




Systémové řešení

Nedostatek stavebních kapacit a rostoucí cena práce. I toto téma se prolínalo jednotlivými bloky jihomoravského semináře. Odpovědí může být systémové řešení připravené výrobci. Díky tomu lze stavbu nejenom urychlit, ale také prakticky eliminovat riziko chyb při realizaci. V případě fotovoltaiky, které byla věnována samostatná přednáška Ing. Rostislava Kubíčka z Vize Ateliér, jde například o použití speciálních střešních tašek.

Základem pro snadnou a precizní instalaci fotovoltaických panelů jsou kolektorové tašky. Ty od KM Beta disponují integrovanými šrouby, k nímž lze panely přichytit konzolou s objímkou. V případě využití dalšího systémového prvku – tašky kabelových prostupů – tak při instalaci nedochází k žádnému narušení střešního pláště. V nabídce jsou také tašky pro instalaci střešních lávek a nášlapů, což usnadňuje následnou údržbu nejen fotovoltaiky. Všechny zmíněné prvky jsou dostupné v materiálu i povrchové úpravě odpovídající základním taškám řad Beta a Hodonka.

Další tipy pro hrubou stavbu

Řešení usnadňující realizaci jsou dostupná i pro další fáze hrubé stavby. Například vápenopískové bloky Sendwix nabízejí velmi přesné rozměry, navíc mají vodicí linky umožňující snadnou kontrolu vazby. Uvnitř bloků jsou pak svislé elektrokanálky, díky kterým odpadá značná část práce při instalaci rozvodů. Na ještě vyšší úroveň posouvají rychlost realizace cihlové stěny. Ty podle projektu konkrétního domu vznikají přímo ve výrobním závodě v Hodoníně. Na stavbě je pak jednopodlažní dům sestaven během jednoho dne.

Jak jít ještě dál? Inspirovat se pohledem zpět

Až 80 procent života trávíme v domě. Kromě příjemných chvil si z tohoto času svou část ukrojí také úklid, údržba, servis a obnova technologií nebo obavy ze zvládnutí provozních nákladů. Jak tedy vypadá cesta k bezstresovému domu pro trvale udržitelný život? Právě nad tím se v Zaječí zamýšlel Ing. arch. Jan Hlavín, Ph.D. z Českého vysokého učení technického. Ve své přednášce odkazoval na některé dříve používané postupy a myšlenkové koncepty, které mohou sloužit jako inspirace – od uspořádání sídelní struktury obcí a měst přes dispozice budov až po společenské zvyklosti.

Kompletní videozáznam přednášek je dostupný zde.

 
 
Reklama