Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na co si dát pozor při rekonstrukci

Kompletní přestavba bytu či domu je časově i finančně náročnou záležitostí. Je proto třeba vše předem důkladně promyslet a naplánovat. Jen tak se vyhnete neočekávaným výdajům a prodlužování doby samotné rekonstrukce. Přečtěte si, jak postupovat a čemu se vyvarovat při plánování rekonstrukce.


Když chcete rekonstruovat...

...existují pravděpodobně 2 situace, které vás mohou potkat.

  1. Rekonstruujete váš stávající domov: V tomto případě přemýšlejte nad náhradním ubytováním. Výhodou je, že nějakou střechu nad hlavou již máte a na promyšlení projektu můžete mít dostatek času.
  2. Kupujete starší nemovitost: Při koupi nemovitosti se často musí postupovat velmi rychle a je tedy těžší si dopředu zajistit návrh změn, které budete při rekonstrukci provádět. Před zakoupením nemovitosti si vyžádejte půdorys se všemi nosnými stěnami a příčkami, abyste si mohli udělat představu o možnostech případných změn.

Promyslete finance

Nikdy nepodceňujte výši skutečných výdajů na rekonstrukci a počítejte s dostatečnou rezervou. Ideální je samozřejmě takový rozpočet, při kterém nebudete muset slevit ze svých představ. Abyste si uměli udělat co nejpřesnější představu o rozpočtu, proveďte si průzkum trhu. Zjistěte si důkladně, kolik stojí práce, materiál, zařízení, odvoz odpadu nebo závěrečné uklízení.

Při kalkulaci ceny za novou podlahu nezapomínejte, že nestačí vynásobit metry čtvereční cenou v obchodě, a připočítejte cenu za položení podlahy, lišty a jiný materiál. Při rekonstrukci stěn můžete zjistit, že nestačí pouhé vymalování, ale je třeba kompletní omítka a tento výdaj vás ve výsledku může zaskočit. Proto mějte vždy připravenou alespoň 10% rezervu na nečekané výdaje.

Tip: Pokud nemáte zajištěné finance na rekonstrukci, pak pravděpodobně budete muset řešit úvěr či hypotéku bez doložení účelu. Zjistěte si dopředu, zda vám banka požadovanou sumu půjčí a za jakých podmínek. Vyzkoušet můžete výpočet Americké hypotéky online.

Rekonstrukci dobře naplánujte

Vizualizace kuchyně. ZDROJ: Fotogalerie kuchyní Gorenje
Vizualizace kuchyně. ZDROJ: Fotogalerie kuchyní Gorenje

Vše dobře naplánujte, jakákoliv dodatečná změna v průběhu rekonstrukce bude znamenat vyšší výdaje a časovou prodlevu. Nechte si udělat nákresy, odhady i vizualizace. Pokud například rekonstruujete kuchyň, vizualizaci vám s velkou pravděpodobností nabídne samotný dodavatel kuchyně. Všechny odborníky oslovte předem a zajistěte si písemné souhlasy k provedeným úkonům i potřebná povolení.

Tip: Před začátkem rekonstrukce na příslušném stavebním úřadu zjistěte, zda budete potřebovat stavení povolení, či stačí stavbu pouze ohlásit.

Objednejte si materiál dopředu

Upřednostněte kvalitu
Upřednostněte kvalitu

V případě rekonstrukce svépomocí také nezapomeňte na včasný nákup veškerého potřebného materiálu. Nikdy nespoléhejte na nákupy na poslední chvíli, může se vám stát, že potřebné zboží nebude skladem a na jeho dodání budete muset čekat a rekonstrukci kvůli tomu pozastavit. Obzvláště pokud máte speciální nároky na některé vybavení (například pokud kupujete vanu či bezpečnostní dveře), nečekejte s výběrem a vše mějte předem objednáno a připraveno.

Při výběru se zaměřujte vždy na kvalitní výrobky. Levné a často nekvalitní výrobky nezaručují dlouhou životnost. O kvalitě materiálu se vždy poraďte s odborníkem a nehleďte jen na nízkou cenu. To ale neznamená, že se musíte zaměřit jen na velké a známé značky. V těchto případech je zase naopak možné, že platíte spíš za značku, ne za kvalitu.

Tip: Nespoléhejte se na běžné vstupní dveře. Chraňte svůj majetek a soukromí rodiny nejlépe, jak můžete. Podívejte se na ceník bezpečnostních dveří.

Vyberte dobré řemeslníky

Kvalitních řemeslníků je jako šafránu a snadno se při výběru můžete spálit. Neuškodí vyhledat si reference řemeslníků na internetu, popřípadě se zeptat známých, zda mohou nějakého řemeslníka doporučit. Nenechte se zlákat nízkou cenou, nejlevnější práce často není odvedená kvalitně. Ideální také je, najmout si na více prací pouze jednu firmu, řemeslníci tak na sebe nebudou muset čekat a celá rekonstrukce se zrychlí.


Uvažujete-li o rozsáhlejší rekonstrukci a změně dispozic, je nutné obrátit se na architekta, který najde skryté možnosti prostoru dříve než vy. Nepodceňujte také možnost stavebního dozoru, který vám ve výsledku může významně ušetřit peníze tím, že na najaté firmy a kvalitu jejich práce dohlédne.

Nikdy také nenajímejte řemeslníky bez smlouvy, a to ani v případě, že vám budou nabízet lepší cenu provedených prací. Správně formulovaná smlouva vám ušetří velké množství starostí při případné reklamaci, a proto na ni nikdy nezapomínejte.

Tip: Stavební prvky vybírejte ideálně u jednoho prodejce. Při větším nákupu můžete dostat množstevní slevu a při reklamaci budete problém řešit jen s jednou firmou.

Několik rad na závěr

Podívejte se na několik užitečných tipů, které vám mohou při rekonstrukci pomoci.

  • Rekonstrukci by vždy měl předcházet stavební průzkum.
  • Plánování rekonstrukce i samotné práce plánujte vždy od střechy domu.
  • Veškeré zásahy do nosných stěn nechejte posoudit statikem.
  • Výměnu oken vždy provádějte před zateplením fasády.
  • Na zastínění oken využijte venkovní rolety, žaluzie nebo markýzy.
  • Krytina z masivního dřeva je vždy kvalitnější než tzv. plovoucí podlahy.
  • Nezapomínejte na úložné prostory, v tomto případě platí, že čím více, tím lépe.
  • V průběhu rekonstrukce vždy důkladně větrejte.
  • šetřete čas a hledejte inspiraci pro bydlení na Biano.cz
 
 
Reklama