Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Provětrávaná fasáda jako řešení zateplení zdiva po sanaci

Zateplení obvodového zdiva kamennou vlnou podstatně sníží úniky energie, zvýší požární bezpečnost domu a přispěje i k útlumu hluku pronikajícího zvenčí do interiéru. I proto je oblíbeným řešením nejen u novostaveb, ale zejména i u rekonstrukcí. Problémem starších staveb však nebývají jen nedostatečné tepelněizolační vlastnosti zdiva, ale mnohdy je tu třeba řešit i vzlínající vlhkost, což vyžaduje provést hydroizolaci a sanaci zdiva.


I po realizaci všech kroků potřebných k tomu, aby konstrukci stavby již neohrožovala vlhkost, se vyplatí nechat zdivu možnost volně dýchat. Řešením je v tomto případě provětrávaná fasáda. U sanovaného zdiva je přitom nutné jako provětrávané řešit i zateplení soklu, aby sanytr ze základového zdiva nepronikal do soklového obkladu.

Správně provedená provětrávaná fasáda umožňuje díky větrání udržovat optimální vlhkostní režim celého souvrství. O odvádění vodních par prostupujících izolací a nosnou konstrukcí objektu se stará mezera, která je součástí provětrávaného systému.

 

Montáž podle technického řešení roštů


Základem systému provětrávaných fasád jsou tepelněizolační desky, jež se montují v návaznosti na technickém řešení roštů pro osazení vnějšího obkladu. Při zateplení v podobě provětrávané fasády je tepelná izolace z kamenné vlny ROCKWOOL uchycena k nosné stěně nebo vložena mezi rošt. Konstrukce roštu je obvykle provedena z oceli, hliníku nebo dřeva. Představuje spojení mezi nosnou konstrukcí s fasádním obkladem. Provedení roštů závisí na zvoleném druhu a formátu fasádního obkladu. Výběr materiálu pro rošt je ovlivněn požárními předpisy. Izolaci je možné k nosné stěně i mechanicky přikotvit. Pohledové obložení fasády přitom může být ze skla, keramiky, kovu, dřeva, kamene, plastu, plechu a mnoha dalších materiálů.

Provětrávaná mezera o správné šířce

Mezi tepelnou izolací z kamenné vlny ROCKWOOL a obkladem je provětrávaná mezera, která zajišťuje odvádění vodních par prostupujících izolací a nosnou zateplenou konstrukcí objektu. Její velikost přitom sehrává zásadní roli při spolehlivosti a funkčnosti tohoto systému. Aby v ní mohl vzduch volně proudit, je potřeba počítat se šířkou alespoň 4 cm, ideální velikost vzduchové mezery je 6 cm. Provětrávání přitom zásadním způsobem ovlivňuje i životnost fasádní konstrukce. Navíc v letních měsících větraná fasáda pomáhá konstrukci, jež je vystavena nadměrnému zahřívání, ochlazovat. To zpříjemní bydlení a dodá mu na komfortu.

Základem je tvarově stálá izolace s vysokou hustotou povrchu

Rockwool Venti Max

Při řešení provětrávané fasády je důležitá správná volba izolace. Izolační vrstva musí být z kvalitních tvarově stálých desek disponujících dostatečnou hustotou povrchu, díky níž se zabrání pronikání proudícího vzduchu do hloubky desky. Výběr izolace závisí na konstrukčním řešení systému provětrávané fasády, na požadavcích z hlediska tepelného, akustického a protipožárního. Volbě izolace musí rovněž odpovídat způsob upevnění (kotvení).


Výborné řešení pro zateplení provětrané fasády představuje Venti MAX. Jedná se o desku z kamenné vlny s patentovanou dvouvrstvou strukturu. Horní tuhá vrstva o tloušťce do 2 cm odolává mechanickému namáhání a profukování. Venti MAX je nehořlavá, má dobré zvukoizolační vlastnosti, je paropropustná a odolná proti vlhkosti. V případě provětrávaných fasád se Venti MAX kotví pomocí talířových hmoždinek nebo držáků. Tato izolace je vhodná rovněž pro vkládání mezi kovové nebo dřevěné rošty. Izolační desku Venti MAX lze využít i do sendvičového zdiva, kdy je přikotvena k nosné zdi pomocí spřahujících kotev opatřených distančními talířky. Desky lze pořídit jak v klasické podobě bez povrchové úpravy, tak s jednostranně lepenou černou netkanou sklotextilií, tzv. fleecem; izolační deska s fleecem má označení Venti MAX F. Tato izolace s povrchovou úpravou splňuje specifické optické a estetické požadavky. Díky tomu lze tyto desky využít i pro provětrávané fasády s viditelnými spárami a perforovaným obkladem.

Více informací naleznete na www.rockwool.cz.

Přehled izolací pro provětrávané fasády
Přehled izolací pro provětrávané fasády

 
 
Reklama