Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Modernizace bohumínského závodu ROCKWOOL a výstavba tří výrobních linek technických izolací

ROCKWOOL zmodernizoval za miliardu bohumínský závod a nabral 90 nových zaměstnanců

Přední světový výrobce izolací z kamenné minerální vlny Rockwool investoval od roku 2013 do současnosti v Bohumíně jednu miliardu korun do modernizace výroby, výstavby skladovacích ploch a revitalizace areálu. Bohumínský závod se tak stal novým výrobním a logistickým centrem technických izolací celé skupiny Rockwool Group pro střední a východní Evropu.


Hlavním cílem rozsáhlých investic skupiny Rockwool Group v Bohumíně bylo posílení tržní pozice na evropském trhu a posílení konkurenceschopnosti značky Rockwool v oblasti technických izolací. „Miliardovou investici jsme si zasloužili díky výbornému technickému zázemí, strategické poloze a vysoké kvalitě a produktivitě práce našich zaměstnanců,“ popisuje důvody realizace investice v Bohumíně marketingový manažer Rockwoolu Josef Mik.

Velkou část investic použil Rockwool na postavení tří výrobních linek pro výrobu technických izolací. Nové linky navazují na primární linku, s roční kapacitou 65 000 tun, vyrábějící kamennou minerální vlnu jako polotovar. Projekt dále zahrnoval výstavbu budov pro skladovací prostory, manipulaci a expedici výrobků. V Bohumíně také revitalizovali vnitřní areál závodu a zpevnili plochy pro venkovní sklady.

Investice ještě pomohla zlepšit oblast výroby týkající se nakládání s odpady. Kamenná vlna je plně recyklovatelným materiálem a instalace nového zařízení výrazně zvýšila podíl výrobního odpadu, který se recyklací vrací ve formě briket zpět do výroby. „Nedávno jsme navíc zahájili více než 60milionovou investici do technologií, které nám umožní další snížení emisí oxidů síry a těkavých látek vypouštěných do ovzduší,“ přibližuje jeden z dalších investičních projektů manažer ISO, kvality a životního prostředí Andrzej Macura.


Rockwool má v České republice obchodní zastoupení od roku 1995, vlastní výrobu kamenné vlny zahájil v roce 1998. Bohumínský závod Rockwool aktuálně zaměstnává 245 lidí a loni měl tržby 880 milionů korun. V celé skupině Rockwool Group pracuje více jak 10 000 zaměstnanců ve 30 zemích a v roce 2014 dosáhla tržeb přes 2 miliardy EUR. Centrála skupiny je v dánském městě Hedehusene.

V celém Moravskoslezském kraji spolupracuje Rockwool s téměř 200 přímými dodavateli, z toho je 40 společností přímo z Bohumína. V České republice výrobky distribuuje výhradně prostřednictvím sítí stavebnin. Bohumínský závod Rockwool vlastní několik ochranných známek a patentů, je členem Asociace výrobců minerální vlny, Cechu pro zateplování budov a dlouhodobě spolupracuje s českými univerzitami nebo Českou komorou architektů.

Výrobky z kamenné vlny jsou z přírodního materiálu, recyklovatelné a šetrné k životnímu prostředí. Kamenná minerální vlna je výborný nehořlavý izolační materiál, který tlumí hluk z venku, dlouhodobě drží tvar, zachovává prodyšnost stěn a přispívá k požární bezpečnosti staveb. Použití kamenné vlny jako tepelné izolace přináší majitelům domů, bytů i nebytových prostor snížení nákladů na energie potřebné pro vytápění i chlazení. Základní surovinou pro výrobu kamenné minerální vlny je čedič.

Představitelé společnosti Rockwool zprava doleva: Andrzej Kielar, výkonný ředitel RW CEE (ROCKWOOL Střední a Východní Evropa) a Frank Ove Larsen, výkonný ředitel RTI (ROCKWOOL TECHNICAL INSULATION). Vedle něj stojí starosta města Bohumína, Petr Vícha.
Představitelé společnosti Rockwool zprava doleva: Andrzej Kielar, výkonný ředitel RW CEE (ROCKWOOL Střední a Východní Evropa) a Frank Ove Larsen, výkonný ředitel RTI (ROCKWOOL TECHNICAL INSULATION). Vedle něj stojí starosta města Bohumína, Petr Vícha.

Bohumínský Rockwool dodal izolace například pro stavbu současné nejvyšší administrativní budovy v České republice brněnský AZ Tower měřící 111 metrů. Produkty z kamenné vlny byly použity také na 148metrovou elektrárnu Ledvice, což je současná nejvyšší průmyslová budova u nás. V Moravskoslezském kraji dodal bohumínský závod izolaci pro Forum Nová Karolina v Ostravě nebo pro Slezskou univerzitu v Karviné.

Součástí slavností události bylo také „přestřihnutí pásky“ v nové expediční hale, jejíž výstavba je součástí investičního projektu.

Následovala prohlídka výrobního závodu, konkrétně výrobních linek, které jsou výsledkem investičního projektu. Po obědě představil manažer prodeje RTI (ROCKWOOL technické izolace) Branislav Kožík hostům produktové portfolio technických izolací Rockwool.

Linka na výrobu průmyslových izolačních potrubních pouzder
Linka na výrobu průmyslových izolačních potrubních pouzder
Manažer prodeje RTI CZ&SK Branislav Kožík při prezentaci technických izolací Rockwool
Manažer prodeje RTI CZ&SK Branislav Kožík při prezentaci technických izolací Rockwool













 
 
Reklama