Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Senior park v Doníně dělá dobré jméno pórobetonu H+H

Výstavba sociálních projektů, zejména těch, které jsou určeny pro bydlení seniorů, je vzhledem k demografickému vývoji velmi aktuální. Nároky na tento typ rezidenčního bydlení jsou z hlediska kvality vysoké. Příkladem kvalitního architektonického návrhu a realizace je Senior park u Hrádku nad Nisou.

Projekt bytového domu pro seniory v Doníně u Hrádku nad Nisou se může směle rovnat s výstavbou seniorských domovů západoevropského modelu. Trendem v zemích s vyspělým sociálním systémem je především projektování a následná realizace soukromých seniorských rezidencí a domů, které nabízejí komfortní byty, ale i místo pro společná setkávání.

Ačkoli výstavba tohoto druhu seniorského bydlení v České republice za zbytkem Evropy stále pokulhává, projekty jako je ten donínský nás posouvají k tomu nevyhovující situaci jednou provždy vyřešit.

Rezidence Senior park se svými dvaadvaceti bytovými jednotkami vytvoří adekvátní podmínky těm, kdo si chtějí zajistit na stáří pohodlí, příjemné a kvalitní zázemí a všestrannou péči. Seniorská zařízení typu rezidencí nemohou určitě v dohledné době nahradit klasické domovy důchodců, mohou se ale stát vhodnou alternativou pro ty, kdo chtějí prožít důchodový věk aktivně a důstojně. "Jsme rádi že také v České republice můžeme být součástí moderní výstavby seniorského bydlení. S realizací podobných projektů máme bohaté zkušenosti z jiných evropských zemí. Pórobetonový stavební materiál, který jsme pro tuto stavbu výhradně dodávali, je pokrokový, komfortní pro manipulaci a má výborné energetické vlastnosti, takže se pro stavbu těchto kvalit rozhodně hodí," říká Michael Rimm, jednatel společnosti H+H Česká republika, která vyrábí kompletní stavební program pro hrubou stavbu.

Místo pro relaxaci i soukromí

Projekt Senior parku zahrnuje dvaadvacet bytových jednotek o dispozici 1+kk až 3+kk a je koncipován jako jednopodlažní budova o obdélníkovém půdorysu, přičemž centrální vstupní část, která bude vyhrazena jako místo pro společná setkávání zdejších obyvatel, má dvě patra. V podkroví této části stavby budou vybudovány dva byty pro zaměstnance. Koncepce tak respektuje územní plán obce Hrádek nad Nisou, který v takzvaném "červeném území", povoluje pouze nízkopodlažní obytnou zástavbu. Vzhledem k účelu obytného komplexu je ovšem jednopodlažní objekt ideálním bezbariérovým řešením.

Stavba má obdélníkový půdorys, o hraně 51,7 metrů v severním směru a 49 metrů ve východním směru, uprostřed stavby je otevřené upravené atrium přístupné ze všech bytů a ze společenské části, kolem celého atria vede krytý chodník ze zámkové dlažby, z něhož se vstupuje do jednotlivých bytů. V zatravněném atriu o rozměrech 35 metrů na 35 metrů budou umístěny altánky a jezírko. Do středové jižní části architekt projektu umístil garáž pro mikrobus.

Na svažitém terénu v okolí Senior parku se v budoucnu plánuje další výstavba nízkopodlažní bytové zástavby. Pozemek Senior parku, který předtím sloužil jako zahrada, je z místní komunikace dobře přístupný. V projektu se počítá rovněž s vydlážděným parkovištěm pro osmnáct automobilů, tři místa budou vyhrazena pro invalidy. Vlastní přístup až k domu bude zpevněn a na hranicích pozemku se chystá oplocení z KB bloků a plotových polí ze dřeva.

Stavba byla zahájena v červnu roku 2008 a její dokončení je naplánováno na červen letošního roku.

Použitý materiál

Hrubá stavba byla provedena z pórobetonu H+H, který se vyznačuje hned několika výbornými vlastnostmi. Oproti například cihlovému zdivu je přesnější, odchylka je pouhy jeden milimetr, a tím pádem se na povrchové úpravy spotřebuje méně materiálu. Je tedy úsporný. Dalšími specifiky pórobetonového systému z produkce H+H je opravdu malá pracnost výstavby, a tím pádem i její urychlení. Nehořlavost materiálu a ekologická nezávadnost jsou další přidanou hodnotou pórobetonu. Podle názoru majitele Stavební firmy Chotyně Jana Zemana, který dlouhodobě pracuje s výrobky H+H je pórobeton stavebním materiálem budoucnosti: "Největší výhodou pórobetonu je oproti cihlám obrovská snadnost zdění a instalací."

Přízemí budovy Senior parku je vyzděno z tvárnic H+H o tloušťce 30 cm a specifické hmotnosti 500 kg/m3. Strop nad byty je proveden z dřevěných sbíjených vazníků vysokých 250 cm se sklonem střechy 25 stupňů. Nad stropem pak je instalována 24 centimetrů silná tepelná izolace a podhled z požárně odolného 15 mm silného sádrokartonu.

Mezi jednotlivými byty je dále provedena zvuková izolace - sendvičová stěna ze dvou přesných příčkovek H+H 150mm s meziprostorem vyplněným 40 mm silnou protihlukovou izolací. Protihlukové příčky musí být podloženy 15mm silnou vrstvou hobry, od obvodových stěn odděleny 15 mm silnou vrstvou protihlukové izolace a od stropů odděleny 20 mm silnou protihlukovou izolací. Kotvení příček do obvodového zdiva bylo v každé druhé vrstvě povedeno ocelovými kotvami.

Zdivo mezi požárními úseky je vyzděno z 30 cm silných přesných tvárnic H+H s ukončením pod betonovou krytinou. Střešní latě na požární zdi musí být provedeny z cemvinu. Společenská část je vyzděna z tvárnic H+H silných 30 cm, zdivo je ukončeno železobetonovým věncem. Strop je smontován ze stropních panelů. Nad stavbou se v současné době vztyčuje sedlový krov o sklonu 25 stupňů, položený na půdní nadezdívce podkroví, ukončený laťováním, fólií a krytinou.

Informace o projektu

Název: Senior park
Lokalita: Donín u Hrádku nad Nisou
Počet bytů pro seniory: 22
Stavebník: SENIOR PARK a.s.
Projektant: Ing. Jan Zeman
Materiál pro hrubou stavbu: H+H
Předpokládané dokončení výstavby: 06/2010
Orientační hodnota stavby: 22 990 000 Kč
Podlahová plocha budovy: 1388,49 m2

 
 
Reklama